Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2018 11:30 | Správy | Politika

Opozícia chce odvolať Danka, Ďuriš Nicholsonová vysvetľuje: Je to morálne zdevastovaný človek

Opozícia v piatok podáva návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Agentúre SITA to potvrdila podpredsedníčka Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová s tým, že jediným bodom programu bude návrh na odvolanie Andreja Danka z postu predsedu NR SR. Danko mal podľa nej týždeň na to, aby predstúpil pred verejnosť a zverejnil svoju rigoróznu prácu.

Ďuriš Nicholsonová je presvedčená, že je veľmi dôležité, aby verejnosť vedela, kto je druhý najvyšší ústavný činiteľ. Podľa nej existujú dva dôvody na to, aby bol Danko odvolaný z funkcie. "Prvým dôvodom je kauza okolo jeho rigoróznej práce. Nikto nevieme na základe čoho a ako nadobudol svoj titul. Druhý dôvod sú jeho proruské ambície, ktoré sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikov Slovenskej republiky. Teraz sa prihlásil k orbánovskej politike a volá po centralizácii moci. To je neprípustné," vyhlásila pred týždňom na tlačovej besede, kde Dankovi opozícia dala týždenné ultimátum. Zároveň uviedla, že v zahraničí sa najvyšší ústavní činitelia vzdávajú svojich funkcií za omnoho menšie prehrešky.

Predseda NR SR Andrej Danko musí do siedmich dní od podania návrhu túto schôdzu zvolať. Na začiatku schôdze musí plénum zahlasovať za program, až následne môže schôdza pokračovať. Podľa Ďuriš Nicholsonovej má verejnosť právo poznať pravdu. "Takto morálne zdevastovaný človek zastáva druhú najvyššiu ústavnú funkciu v tejto krajine, to je neprípustné," vyhlásila s tým, že podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze má od poslancov strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sme rodina - Boris Kollár, a tiež od nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého.

Ďuriš Nicholsonová podala v utorok 16. októbra trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a zároveň podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby preskúmali zákonnosť konania vedenia Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, ktoré po 18 rokoch utajilo dovtedy verejnú rigoróznu prácu Andreja Danka.

Vedenie banskobystrickej univerzity potvrdilo existenciu rigoróznej práce Andreja Danka, ako aj prijatie jeho žiadosti zo dňa 21. septembra 2018 o jej nesprístupnenie. Zároveň vyzvalo Danka, aby prácu zverejnil. UMB to chce dosiahnuť zákonnou cestou. "Uchádzač požiadal o vykonanie rigoróznej skúšky dňa 21. decembra 1999 na Katedre správneho práva a medzinárodného práva Právnickej fakulty UMB, kde si zvolil tému Verejná správa a jej charakteristické črty. Rigorózna skúška bola vykonaná dňa 21. júna 2000 v súlade s platnou legislatívou a internými normami univerzity v odbore správne právo s výsledkom skúšky vyhovel," uviedla UMB vo svojom stanovisku, ktoré je zverejnené na stránke univerzity.

Denník N 24. septembra napísal, že predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko tají, ako sa stal doktorom práv. V životopise si uvádza iba štúdium na Univerzite Komenského, kde ukončil magisterské štúdium. Titul JUDr. získal na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB). Svoju záverečnú prácu odmietol zverejniť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo