Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2018 00:05 | Správy | Domáce správy
Špeciálny projekt

8 trikov, vďaka ktorým sa konečne naučíte anglicky

Využite sychravé večery a voľné dni na učenie jazyka. Expertka na učenie angličtiny Klaudia Bednárová prezrádza tajomstvá efektívneho učenia, ktoré vám pomôžu k rýchlejším výsledkom.

 „Nie som talent na jazyky. Angličtina mi nikdy nešla do hlavy. Zbytočne sa budem učiť, ja som jazykové poleno.“ Ak sa stotožňujete s niektorým z podobných výrokov, expertka a inovátorka vo výučbe anglického jazyka Klaudia Bednárová vám to okamžite vyvráti. „Neexistuje talent na jazyk. Hoci niektorí ľudia majú predispozície a lepšie vyvinuté rečové schopnosti, učenie jazyka nie je o talente. Dôležité je mať dobrého učiteľa, no v prvom rade sa učiť sám doma. A to správnym spôsobom,“ upozorňuje K. Bednárová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
1. Stačí 20 minút každý druhý deň

Ideálne je učiť sa doma v kratších a častých intervaloch. „Čím častejšie, tým lepšie. Ideálných je tridsať minút denne. Jedna vec je však ideálny stav, druhá to, čo reálne vzhľadom na každodenné povinnosti zvládneme. Nič nie je horšie ako to, keď na seba naložíme priveľa a na výsledky máme prehnané nároky. Potom nič nestíhame a zbytočne sme zo seba sklamaní. V jazyku platí, že malými krokmi prídete postupne ďalej. Je to rozhodne lepšie ako zvyčajná stratégia, na začiatku sa veľa učiť a snažiť sa o veľké skoky a po čase od únavy odpadnúť.“ Ak si podľa K. Bednárovej dokážete sadnúť nad angličtinu aspoň na dvadsať minút každý druhý deň, uvidíte pokroky.

2. Spravte si z učenia príjemný rituál

Učenie jazyka doma často človek odkladá. „Vytvorte si situáciu, v ktorej je vám príjemne a to, že sa popri tom učíte, bude na začiatku až druhoradé. Mozog cíti pohodu a začne spúšťať pozitíve chemické reakcie.“ Podľa K. Bednárovej to môže byť čokoľvek. Vyupratujte si miestnosť, kde sa učíte. Alebo si spravte voňavý čaj, dobrú kávu, zapáľte sviečky, vyložte so nohy na stôl, pustite si podcasty, alebo audio knihu a choďte sa prejsť. Čokoľvek, čo radi robíte. Vezmite si knihu, poznámky a slovíčka do obľúbenej kaviarne či knižnice. V spojení s rituálmi, ktoré máte radi, vám pôjde učenie ľahšie od ruky.

3. Odhaľte, aký ste typ študenta

Rovnaký spôsob učenia pre každého je pohroma. „Rovnako ako neexistuje „lievik“ tak neexistujú dvaja rovnakí študenti. Každý z nás sa učí inak, je iná osobnosť, má iný životný štýl, okolnosti za akých sa učí a vyhovujú mu iné veci.“ Aby ste spoznali svoju štartovaciu čiaru, je dôležité okrem úrovne svojej angličtiny poznať aj svoje preferencie v učení. „Študentom radíme spraviť si najskôr tzv. VAK test. Je bezplatný, online, zaberie päť minút, a odhalí, či ste audio, kinestetický či vizuálny študentský typ. Nie je to žiadna zázračná metóda, ako sa kedysi dúfalo, ale je to užitočná pomôcka pre študenta i lektora. Vďaka výsledkom testu vieme, aké máme aktuálne preferencie v učení a teda, ktoré aktivity a metódy nám budú fungovať lepšie ako iné. Kým niekto sa veľa naučí počúvaním a pozeraním TV, pre iného to môže byť z veľkej časti strata času.“ Ak podľa Bednárovej nie ste práve posluchový typ, nútiť sa primárne do učenia počúvaním je nezmysel. „V študentovi začne rásť zbytočne frustrácia a stres z neúspechu a naučí sa oveľa menej oproti tomu, čo by sa naučil svojím preferovaným spôsobom, ak vôbec niečo. Je dôležité nebyť v strese, vtedy sa mozog učí lepšie.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
4. Dajte si cieľ 

A najlepšie, ak si ho priamo zapíšete aj na papier. Bezcieľnosť v učení cudzích jazyka je podľa K. Bednárovej častou príčinou neúspechu a naopak mať cieľ a vidieť ako sa približujeme nám pomáha udržiavať motiváciu. „Treba vedieť čo chcete o pol roka či o rok dosiahnuť, ak nevieme kde je cieľ tak tam nikdy neprídeme“. Poznačte si ho a stanovte si malé kroky, „Čo musím tento týždeň urobiť aby som sa posunula bližšie k cieľu?“ Ciele by mali byť reálne a merateľné. Dobrí lektori vám s tým isto pomôžu. Cieľom pre úplného začiatočníka môže napríklad byť – „o rok si budem vedieť bez stresu a efektívne vybaviť základné veci v angličtine: letisko, reštaurácia, hotel, lekár atď.“ Alebo o rok budem písať e-maily kolegom rovnako rýchlo a s istou, že sú správne ako v slovenčine. O rok budem vedieť čítať správy na anglických web stránkach a budem rozumieť. O rok budem schopný predstaviť svoj projekt investorovi a odpovedať na otázky budem bez stresu, jasne, zrozumiteľne a s istotou.

5. Slovíčka sa učte v kontexte

Podľa K. Bednárovej je ideálne učiť sa slovíčka v kontexte, či už pri čítaní, počúvaní alebo v rozhovoroch. „Okrem zapamätávania si nových slovíčok sa cvičíte aj v koncentrácii a porozumení súvislého textu či počutého slova. Učíte sa slovnú zásobu v kontexte. V praxi je dôležité čítať s porozumením, teda čítať a zároveň spracovávať informácie. Čítanie je vôbec výborné cvičenie mozgu ešte navyše. Pri čítaní článkov by to nemal byť nikdy príliš náročný text, aby vás zbytočne neodradil. To nič, ak si nezapamätáte celý text. Tak či tak si najpravdepodobnejšie osvojíte iba slová, ktoré potrebujete.“ Má zmysel si článok opakovane prečítať s tým, že si zároveň uvedomujeme slová, ktoré sú pre nás nové. Na fixovanie nových slov je výborné si článok prerozprávať vlastnými slovami s použitím všetkých nových slovíčok.

6. Pozerajte videá na webe

Internet dáva pri učení angličtiny bezodné možnosti. „Rada odporúčam aj sledovanie videí, napríklad z inšpiratívnych konferencií TED. Sú jednoducho dostupné, výborne spracované – majú k dispozícií titulky a prepisy vo viacerých jazykoch, sú zaujímavé a inšpiratívne. Počúvate hovorovú, ale spisovnú angličtinu a zároveň ak treba môžete sledovať prepis či titulky. Navyše si navolíte témy, ktoré zaujímajú vás. Ak videá pozeráte, aby ste si zlepšili angličtinu a rozšírili slovnú zásobu, skúste si video pozrieť toľko krát, kým mu budete dokonale rozumieť. V závere si ho prerozprávajte vlastnými slovami a spíšte jeho obsah desiatimi vetami.“

7. Kombinujte: jazykový kurz a domáce štúdium

Podľa K. Bednárovej je ideálne kombinované učenie: jazykový kurz s lektorom a domáce štúdium. „Správny učiteľ vás navedie a ukáže vám, ako sa učiť čo najefektívnejšie, má zásobu metód, prístupov a aktivít, ktoré vie efektívne využívať a teda šetrí študentovi nielen energiu ale i čas. Lektori pracujú s vami podľa toho, čo potrebujete, a hodiny prispôsobujú, podľa možností na mieru. Učenie jazyka vám pomôže prispôsobiť podľa seba, vám a vašim potrebám. , pocítite motiváciu a chuť učiť sa. „Vďaka energii, ktorú máte na začiatku, uvidíte prvé výsledky pod správnym vedením veľmi rýchlo. Keď po nejakom čase poklesne, študent už niečo vie. Šikovný učiteľ ho dokáže presne v tomto momente potiahnuť. Ukáže mu – Pozri, koľko si sa za tých pár týždňov veľa naučil.“ Je to podľa odborníčky veľmi povzbudivé a motivujúce. Upozorňuje, že motivácia v jazyku funguje vo vlnách. „Práve dobrý učiteľ a škola dokážu študenta priviesť s motiváciou najvyššie. Keď padá, vedia ho zachytiť a pomôcť mu rásť,“ upozorňuje K. Bednárová. Dobrý učiteľ sa tak stáva synonymom kouča a ochrancu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
8. Nájdite si dobrého učiteľa

Ako zistíte, či učiteľ, do kurzu ktorého sa chcete prihlásiť, je naozaj dobrý učiteľ? „ľahko. Dobrý učiteľ sa veľa pýta, vie do vás vcítiť, aj vás pre jazyk dostatočne „poblázniť“. Na základe vašich záujmov a typu osobnosti vám pomôže vytipovať kanály, ktorými sa jazyk ľahšie naučí. Ak miluje Desperate Housewives, zakomponuje do štúdia aj seriály. Dobrý učiteľ povzbudzuje a motivuje. V našej škole si preto napríklad zahraničných lektorov vyberáme takých, ktorí okrem angličtiny ovládajú ešte iný cudzí jazyk. Vedia, čím si študenti musia prejsť, akú motiváciu potrebujú, s čím bojujú. Dobrý učiteľ by mal vedieť, aký je jeho študent typ a pracovať s tým. Je dôležité privádzať učivo do mozgu všetkými možnými cestami - počúvaním, písaním, čítaním, gramatikou a rozprávaním.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami