Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2018 07:01 | Správy | Zahraničné správy

Brazília má nového prezidenta: Ako jeden z prvých mu zablahoželal Trump

Americký prezident Donald Trump v nedeľu ako jeden z prvých zablahoželal Jairovi Bolsonarovi k zvoleniu za nového prezidenta Brazílie.

"Prezident Trump večer zatelefonoval prezidentovi Bolsonarovi a jemu a brazílskemu ľudu zablahoželal k dnešným voľbám," uviedla vo vyhlásení citovanom agentúrou AP hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Obaja politici sa podľa nej zaviazali spolupracovať s cieľom zlepšiť život obyvateľov Spojených štátov a Brazílie, ako aj amerického kontinentu. K víťazstvu vo voľbách blahoželali 63-ročnému Bolsonarovi prostredníctvom Twitteru aj konzervatívni prezidenti Argentíny a Čile.

Argentínsky prezident Mauricio Macri vyjadril nádej, že obe krajiny budú spolupracovať "v záujme dobrých vzťahov a blahobytu Argentínčanov a Brazílčanov". Podobne sa vyjadril aj čilský prezident Sebastián Pinera, ktorý zablahoželal brazílskemu ľudu k "čistým a demokratickým voľbám". Pravicový populista Bolsonaro získal v nedeľňajšom druhom kole volieb hlavy štátu 55,13 percenta hlasov, jeho vyzývateľovi Fernandovi Haddadovi z ľavicovej Strany pracujúcich (PT) dalo hlasy 44,87 percenta voličov. Oznámila to volebná komisia po spočítaní vyše 99 percent hlasov.

Bolsonaro sa ujme prezidentskej funkcie 1. januáta 2019. Zvolenie Bolsonara, ktorý je po oboch rodičoch talianskeho pôvodu, zrejme povedie k radikálnej zmene politiky v Brazílii. Bývalý výsadkár chce totiž uľahčiť prístup k zbraniam, obsadiť kľúčové ministerstvá vojakmi a naznačil aj možné odstúpenie Brazílie od parížskej klimatickej dohody, uviedla agentúra DPA.

 

Krátko po oznámení predbežných výsledkov Bolsonaro v prejave povedal, že bude brániť "ústavu, demokraciu a slobodu". "Toto nie je sľub strany, ani slovo muža, ale prísaha pred Bohom," vyhlásil. Bolsonaro sľúbil, že "zmení osud krajiny" a bude vládnuť "podľa Biblie a ústavy". "Nemôžeme pokračovať vo flirtovaní so socializmom, komunizmom, populizmom a ľavicovým extrémizmom," dodal.

Bolsonara, prezývaného za jeho radikálne názory aj "tropickým Trumpom", bodol v septembri na predvolebnom zhromaždení útočník nožom do brucha a následne bol niekoľko týždňov v nemocnici. Kampaň viedol aj z nemocničnej postele prostredníctvom sociálnych sietí. Bolsonaro je známy hanlivými výrokmi na adresu žien, černochov a gejov. Jednej poslankyni raz povedal, že nestojí za to, aby bola znásilnená, pretože je "veľmi škaredá". Vyjadruje sa tiež nostalgicky o vojenskej diktatúre v Brazílii z rokov 1964-85.

Väčšine Brazílčanov sú takéto postoje očividne vedľajšie a chcú zmenu vo vysokej politike prerastenej korupciou, ktorá dostala do väzenia aj exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Brazílčanov trápi aj neprestajné násilie (vlani bolo v krajine zavraždených vyše 63.000 ľudí) a Bolsonaro sľubuje jednoduché riešenia. Okrem iného chce znížiť vek pre trestnú zodpovednosť z terajších 18 rokov a povzbudiť políciu k ráznejšiemu postupu proti zločincom.

Bolsonaro začínal v politike na radnici Ria de Janeiro v roku 1988, od roku 1991 je poslancom federálneho parlamentu. Vystriedal takmer desať politických strán. Tento rok vstúpil do Sociálno-liberálnej strany (PSL), ktorej je aj predsedom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?