Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2018 12:00 | Správy | Politika
Foto

V Prahe oslavovali 100 rokov od vzniku Československa: Kontroverzný Babiš kritizoval eurozónu

Sto rokov Československa oslávili Slováci aj Česi viacerými akciami. Vyvrcholením storočnice spoločného štátu, ktorý vznikol 28. októbra 1918, bola vojenská prehliadka v Prahe, na ktorej defilovalo 2 100 ľudí a dvesto kusov techniky. Sprievodu sa prizerali tisícky návštevníkov.

Hoci sú Slováci a Česi už skoro 26 rokov od seba, oslavy vzniku spoločného štátu vzali vážne. Najmä Česká republika žije storočnicou Československa už niekoľko mesiacov. Oslavy vyvrcholili v Prahe aj za účasti vrcholných predstaviteľov SR. Zlatým klincom programu bola veľká vojenská prehliadka na pražskej Európskej triede, na ktorej sa okrem českých ozbrojených síl zúčastnili aj Slováci a príslušníci armád členských krajín NATO.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Prípravy na prehliadku trvali dva roky a okrem 2-tisíc ozbrojencov prešlo po pražskom bulvári aj dvesto kusov bojovej techniky. Pre nepriaznivé počasie však zrušili niekoľko plánovaných preletov. Pôvodne malo pri prehliadke preletieť nad divákmi desať leteckých formácií českej a slovenskej armády. Na tribúne sedeli okrem premiéra Andreja Babiša aj slovenský predseda vlády Peter Pellegrini či americký minister obrany James Mattis.

Prezident Miloš Zeman pripomenul najmä boj armády proti terorizmu ako najväčšiemu nepriateľovi ľudstva. „Do Vladislavskej sály bude prinesený meč Milana Rastislava Štefánika, prvého ministra obrany samostatného československého štátu. Ponesie ho veterán z Afganistanu,“ povedal Zeman.

 

Našli aj rozdiely

Pellegrini sa v diskusii s Babišom pri príležitosti výročia nezhodli najmä na prijatí eura ako spoločnej meny. Slovenský premiér vyzdvihol, že na euro sme si zvykli a je pohodlnejšie cestovať, resp. máme stabilnejšiu ekonomiku. Babiš eurozónu kritizuje. „Členovia doplácajú na ostatné neschopné krajiny. Najviac vždy na rokovaniach kričia tí, čo majú mizerné výsledky ako Grécko či Taliansko,“ objasnil Babiš.

Otvoriť galériu

Obaja sa venovali aj migrácii Slovákov do Česka, keďže sám Babiš je pôvodom z Bratislavy. „Ľudia vnímajú politikov podľa toho, či plnia sľuby. Narodil som sa na Slovensku, ale teraz som český premiér a bojujem za české záujmy,“ uviedol Babiš. Prezident Andrej Kiska povedal, že sa mu pred očami vybavuje príbeh krajiny, ktorá sa rodila komplikovane, ale dosiahla veľké úspechy.

„Bol to moderný demokratický štát, ktorý predstavoval rešpektovanú značku. Priniesol celkové povznesenie Slovenska, ktoré za neuveriteľne krátku dobu dvadsiatich rokov zaznamenalo nebývalý kultúrny, vzdelanostný i politický rozvoj,“ skonštatoval Kiska.

Danko chce prehliadku

Výnimočná vojenská prehliadka zaujala aj šéfa parlamentu Andreja Danka. Ten tvrdí, že by bol za podobnú parádu aj u nás doma. „Skvelý nápad takáto vojenská prehliadka. Možno by sme sa mohli aj s ministrom Gajdošom porozprávať o tom, aby sme niečo podobné urobili aj na Slovensku,“ povedal Novému Času Danko. Či sa o tom rozprával s českými kolegami a kedy by chcel prehliadku zatiaľ nepovedal.

Otvoriť galériu

Štát vydržal 74 rokov

28. október 1918

Vyhlásenie Československej republiky. Nový štát vznikol na území historických českých krajín, Horného Uhorska a Podkarpatskej Rusi. Pri zrode stáli najmä traja ľudia - český profesor Tomáš Garigue Masaryk, Slovák Milan Rastislav Štefánik, ktorý získal hodnosť francúzskeho generála, a český diplomat Edvard Beneš.

30. október 1918

Bola prijatá Martinská deklarácia, na základe ktorej sa Slovensko pripojilo k českým krajinám.

14. marec 1939

Prvýkrát spoločný štát zanikol v predvojnovej atmosfére vyhlásením samostatnosti Slovenskej republiky.

Máj 1945

K obnoveniu republiky došlo po vojne, už bez Podkarpatskej Rusi, ktorá pripadla Sovietskemu zväzu.

1948

K moci sa dostali komunisti a nastolili totalitnú vládu.

1989

Nežnou revolúciou sa Československo vrátilo k princípom demokracie a slobody.

31. december 1992

Po dohode českých a slovenských predstaviteľov spoločný štát zanikol a vznikli dva nástupnícke štáty: Slovenská republika a Česká republika.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo