Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2018 07:00 | Správy | Politika

Pri voľbe sudcov môže obísť Kisku: Pretlačia Fica na Ústavný súd?!

V posledných dňoch sa v parlamente naliehavo riešila situácia na Ústavnom súde SR v Košiciach. Už vo februári má odísť deväť z 13 sudcov, ktorým uplynie 12-ročné funkčné obdobie.

Poslanci riešili, či sa títo ľudia budú vyberať novým spôsobom, no napokon zostane všetko pri starom - stačiť tak budú len hlasy koalície. Už dlhšie sa pritom skloňuje snaha šéfa Smeru Roberta Fica (54) dostať sa na čelo Ústavného súdu. Premiér Peter Pellegrini (43) teraz naznačil, že takýto variant vôbec nie je vylúčený.

Ficov plán obsadiť predsednícku funkciu na Ústavnom súde naplno priznal prezident Andrej Kiska po marcových udalostiach v krajine. „Áno, padol takýto návrh, že by bývalý premiér zvažoval odchod z politiky, zo strany Smer, a že by odišiel na Ústavný súd do Košíc. Túto tému nastolil pán Fico. Vedel som si predstaviť diskusiu o tejto téme. Ale dnes je to už iba fikcia a je zbytočné o tom hovoriť...“ povedal v tom čase Kiska.

Otvoriť galériu

Fico na priame otázky o tom, či ešte stále má v hlave plán, ako sa dostať na Ústavný súd, neodpovedal. Tvrdí, že v súčasnosti sa sústredia na iné veci. „Ja som to už povedal tisíkrát - spoločne v tandeme Pellegrini - Fico chceme vyhrať parlamentné voľby v roku 2020,“ skonštatoval Fico cez týždeň.

 

Voľba nových ústavných sudcov v najbližších týždňoch pritom môže byť problémom. Pred krízou v septembri varoval aj sám expremiér, keďže v Košiciach môže od feburára chýbať deväť sudcov. Všetko závisí na tom, či parlament bude schopný zvoliť 18 nových mien, ktoré následne predloží prezidentovi Kiskovi. Ten z nich má vybrať presnú polovicu. Premiér Peter Pellegrini avizuje, že to nemusí byť také jednoduché.

Podľa neho ak to bude nevyhnutné, tak jedným z riešení by mohlo byť predĺžené funkčné obdobie súčasných sudcov tak, že budú mať mandát do zvolenia nových. „V opačnom prípade, ak sa tak nestane, bude mať Ústavný súd, myslím, troch alebo štyroch sudcov a nebude schopný fungovať,“ povedal Pellegrini v Sobotných dialógoch.

Čakanie na odchod kisku?

V praxi to znamená, že koalícia môže čakať aj na odchod prezidenta Andreja Kisku, ktorému končí funkčné obdobie v júni a Fica by aj v prípade zvolenia parlamentom mohol odmietnuť vymenovať. Pri takom vysokom počte kandidátov by neúspech voľby nebol výnimočný. Už v minulosti nedokázali vládne koalície navoliť uchádzačov načas a na Ústavnom súde fungovali v menšej zostave.

Pri odchode deviatich sudcov by však zostali Košice paralyzované. Zmeny v ústave a predlžovanie funkčného obdobia sudcov však odmieta opozícia. „Ak premiér Peter Pellegrini navrhuje, aby takýto Ústavný súd, zložený prevažne z harabinovsko-smeráckych kádrov, pokračoval vo svojom pôsobení minimálne do ďalších parlamentných volieb, ale prakticky možno aj natrvalo, hovorí tým, že nechce, aby Slováci žili v slušnej krajine,“ povedal poslanec SaS Alojz Baránik.

Otvoriť galériu

Veronika Remišová z OĽaNO konštatuje, že koalícia chce naťahovať čas, čo poškodzuje Slovensko. „V skutočnosti to podľa mňa Smer robí preto, že si robia nádeje, že novým prezidentom bude od júna kandidát Smeru Miroslav Lajčák a ten potom za sudcu Ústavného súdu vymenuje aj Roberta Fica, ako aj každého koaličného kandidáta bez ohľadu na jeho predpoklady,“ uzavrela Remišová.

Aké sú scenáre

1. Fico sa dostane na súd po zvolení nového prezidenta - v júni nastupuje do úradu nová hlava štátu, ktorá môže byť vľúdnejšia k vymenovaniu bývalého expremiéra

2. Fica zvolia v parlamente, no prezident ho nevymenuje - šéf Smeru bude mať zálusk na novú funkciu, no ani nový prezident nebude naklonený k jeho zvoleniu na súd

3. Fico sa napokon nebude uchádzať o miesto na Ústavnom súde - premiér pôvodné plány prehodnotí a nebude chcieť ísť na Ústavný súd

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila