Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

S rodinou Kemeňovcov sa život nemazná: Narodili sa im choré dvojičky, reakcia psychiatričky ich odrovnala!

Musia sa obracať. S manželmi Monikou (35) a Róbertom (46) z Dolného Štálu (okr. Dunajská Streda) si osud zahral čudnú hru. Ich prvé dvojčatá Matúš a Samuel (5) boli obrovským prekvapením a ukázalo sa, že trpia autizmom.

To, že aj druhý raz privedie útla žena na svet dvojčatá, sa manželom Kemeňovým ani nesnívalo. Adam a Filip (1) sú, našťastie, zdraví a vitálni. Štyria „chlapi“ však dávajú obom rodičom poriadne zabrať. Ako sa im žije?


Chcete pomôcť rodinke s chorými detičkami? Napíšte nám na tip@novycas.sk


Keď sa manželia Monika (35) a Róbert (46) dozvedeli, že budú mať dieťa, ich radosť nemala konca-kraja. Keď ale zistili, že čakajú dvojčatá, dostavil sa prvý šok. „Potom sme sa na detičky len tešili, bolo to radostné obdobie. Tehotenstvo som znášala veľmi dobre,“ opisuje Monika. Hoci Matúš a Samuel (5) sa narodili predčasne, väčšie problémy s nimi neboli.

Otvoriť galériu

„Divné bolo len to, že nechceli hovoriť. Lekárka ma však ubezpečovala, že u predčasne narodených deti je to normálne. Až keď mali chlapci tri roky, poslali nás na vyšetrenie na neurológiu a odtiaľ na psychiatriu,“ pokračuje Monika. Vtedy sa dozvedeli krutú diagnózu. „Obaja chlapci trpia autizmom. Najviac ma dostalo, keď mi psychiatrička povedala, že chodiť k nej máme, len keď budeme potrebovať lieky na upokojenie a že mám si vyhľadať nejaké združenia,“ opisuje Monika prístup lekárky a dodáva: „Doteraz to neviem spracovať.“

 

S chlapcami to nie je jednoduché, pretože majú svoj vlastný svet, do ktorého sa dá len ťažko preniknúť. „Majú lepšie i horšie chvíle. Samko má sklon hrýzť a štípať, Matúško si ubližuje, búcha si hlavičku. Navyše oni neposlúchajú, jednoducho sú v inom svete, darmo im čokoľvek poviete,“ opisuje život so synčekmi milujúca matka.

Ďalšie dvojčatá!

Keď Monika otehotnela druhýkrát, manželia sa veľmi tešili, aj keď si uvedomovali, že to bude kvôli zdravotnému stavu ich starších synov náročné. „Keď sme sa dozvedeli, že znova čakám dvojčatá, nemohli sme tomu uveriť. Ale prijali sme to a tešili sme sa,“ hovorí s úsmevom Monika. Adam a Filip prišli na svet v ten istý deň ako starší bratia, len o 4 roky neskôr. Všetci štyria bratia slávia narodeniny v rovnaký deň.

Našťastie, mladšie dvojičky sú v poriadku. Život so štyrmi deťmi, kde dve majú autizmus a dve sa práve učia chodiť, však nie je prechádzka ružovou záhradou. Monika sa ale nesťažuje. „Pomáha mi mama, ktorá s nami žije, ale niekedy jej musím dať voľno, aby si oddýchla. Vtedy tu je kamarátka. Sama by som to nezvládala. Manžel pracuje a chodí aj na turnusy,“ priznáva Monika s tým, že na oddych ani len nepomysli, všetok čas jej zaberajú deti.

Otvoriť galériu
„Keď zaspia, upratujem. Ale materstvo ma napĺňa. No niektoré veci sú absolútne nemožné, napríklad ísť so všetkými k lekárovi. Odkedy zrušili možnosť objednať sa, je pre nás nemysliteľné tam ísť a čakať. To ,veľkáči‘ nezvládnu,“ hovorí s povzdychom. Prezývky „veľkáči“ a „malkáči“ sa v tejto rodine udomácnili a chlapcom ináč ani nepovedia. Veľký pokrok „veľkáči“ urobili po absolvovaní posluchovej terapie, rodina však na ďalšiu nemá peniaze.

„Dali sme dokopy, čo sa dalo, ale už to finančne nezvládame. Žijeme z jedného platu, ja mám rodičovský príspevok a poberám dávky na pohonné hmoty a plienky pre ,veľkáčov‘. Tá terapia im veľmi pomáha, po nej sú pokojnejší a menej ubližujú sebe a ostatným,“ vzdychne si Monika.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí