Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2018 09:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Toto robilo spoločnému štátu meno v celom svete: Pamätáte sa na tieto výrobky Made in Czechoslovakia?

Značka Made in Czechoslovakia bol pojem! Československé výrobky mali vo východnom bloku povesť kvality, dobré meno nám však robili aj na Západe! A neboli to len škodovky. Čo sa cudzincom vybavilo v mysli, keď sa povedalo Československo?

Traktory

Zetor je dodnes pojem. Československé traktory sa vyvážali najmä do socialistických krajín, ale táto značka mala a má veľmi dobré meno napríklad vo Fínsku.

Otvoriť galériu
Traktory Zetor
Zdroj: čtk, tasr, anc

Babeta

 

Výrobky strojární v Považskej Bystrici poznali motoristi v celej východnej Európe. Vyrábali sa tu malé motocykle Manet a Jawa, neskôr legendárny moped Babeta. Vyrábal sa od r. 1970 a jeho výhodou bola nízka hmotnosť, jednorýchlostná prevodovka a max. rýchlosť 40 km/h. Novšie typy už mali automatickú dvojstupňovú prevodovku. Babety, ktoré zo začiatku niesli označenie Jawa, boli veľmi obľúbené aj za hranicami. Jazdila na nej napríklad policajtka Linda z populárneho maďarského krimiseriálu.

Otvoriť galériu

Šport

Najväčšou hviezdou československého športu, ktorú poznal naozaj celý svet, bol jednoznačne český atlét Emil Zátopek. Najviac sa preslávil behom na OH v Helsinkách v roku 1952, kde vyhral beh na 5 km, 10 km a dokonca aj maratón, ktorý bežal prvýkrát v živote! V každej z týchto disciplín vtedy zároveň vytvoril nový olympijský rekord.

Roky spoločného štátu boli tiež zlaté časy nášho hokeja! Národné mužstvo Československa bolo 6-krát majstrom sveta (1947, 1949, 1972, 1976, 1977, 1985) a z olympiád priniesli hokejisti 4 strieborné a 4 bronzové medaily.

Futbalový svet sme ohúrili v roku 1976, keď sa reprezentácia ČSSR stala majstrom Európy! Vo finále v Juhoslávii Čechoslováci porazili tím západného Nemecka.

Otvoriť galériu
Emil Zatopek
Zdroj: getty images

Zbrane

Veľkú rolu v ekonomike socialistického Československa zohrával ťažký a zbrojársky priemysel. Kópie sovietskych tankov T-72 sa vyrábali v Závodoch ťažkého strojárstva v Martine, v Dubnici zasa obrnené vozidlá BVP. V Česku v Brne sa vyrábali pušky, v Uherskom Brode populárne pištole ČZ. Československé zbrane sa vo veľkom vyvážali do tzv. rozvojových krajín najmä v Afrike a na Blízkom východe, aby im „vybojovali“ svetlú socialistickú budúcnosť. Teda aspoň tak nejako to tvrdila komunistická propaganda.

Otvoriť galériu

Telky z Oravy

Televízor bol kedysi tým, čím je dnes najmodernejší a najdrahší „ajfón“. Skrátka to bola modla každej modernej domácnosti a vrchol elektronickej výroby. Drvivá väčšina televízorov v Československu mala označenie Tesla Orava. Vyrábali ich v oravskej dedine Nižná, kde sa komunisti rozhodli postaviť v horách novú fabriku. Už v roku 1959 mali na Orave vyrábať 100 000 televízorov ročne a do roku 1989 ich vyrobili viac ako 10 miliónov! Veľká časť išla na vývoz do ZSSR a ďalších socialistických štátov.

Otvoriť galériu

Nákladiaky, električky, autobusy

V mnohých mestách socialistického sveta sa premávali tie isté električky a autobusy ako u nás! Výrobky českej ČKD Tatra sa vyvážali aj do Severnej Kórey, kde jazdia dodnes! A nákladné autá Tatra 111 a 138 sa vyvážali do 59 krajín sveta!

Otvoriť galériu

Vianočné ozdoby

Atmosféra Vianoc z ľudového družstva OKRASA v Čadci sa dostala naozaj do celého sveta! Krásne sklenené ozdoby a gule boli žiadaným artiklom aj na Západe, vyvážali sa dokonca až do „imperialistických“ Spojených štátov. Skrátka, doláre potrebovali aj naši súdruhovia. Tradícia výroby klasických vianočných ozdôb pretrvala v Čadci dodnes.

Otvoriť galériu
Takto vyzerali ozdoby v minulosti.
Zdroj: facebook.com/Socikstyle

Semtex

Aj toto bola československá sláva, aj keď nie práve pekná. Plastickú trhavinu, ktorá bola pôvodne určená pre vojsko a priemyselné účely, si rýchlo obľúbili teroristi v Severnom Írsku, Líbyi a ďalších štátoch. Semtex totiž nemal žiaden pach, takže sa nedal vystopovať psami ani detektormi. Pri teroristických akciách ho používala napríklad severoírska IRA. V roku 1988 použili semtex líbyjskí teroristi pri bombovom útoku na americké lietadlo spoločnosti Pan Am. Pri tragédii nad škótskym mestečkom Lockerbie zahynulo 243 pasažierov a 16 členov posádky.

Otvoriť galériu
Plastické trhavina Semtex
Zdroj: čtk, tasr, anc

Lode

Výroba lodí v Komárne sa začala už za Rakúsko-Uhorska a dodnes sa v meste na juhu Slovenska lode vyrábajú. Najväčšou pýchou československých lodeníc boli výletné lode OL 400, ktoré boli určené na plavbu po najdlhšej európskej rieke Volge. Boli to najväčšie riečne osobné lode na svete!

Otvoriť galériu
Lode sa vyrábali v Komárne.
Zdroj: čtk, tasr, anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu