Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2018 11:42 | Šport | Šport mix
Foto

Adam Žampa pred štartom Svetového pohára: Zmenil trénera, prípravu a pribral šesť kíl

V lete zmenili trénera, upravili prípravu, zbierali cenné FIS body na južnej pologuli a teraz sa tešia na ostrý úvod lyžiarskej sezóny v Rakúsku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V nedeľu sa Adam (28) a Andreas (25) Žampovci postavia na štart obrovského slalomu v Söldene, kde si budú môcť po prvý raz overiť, ako na tom sú pod vedením nového trénera Romaina Veleza.

"S Romainom spolupracujeme od začiatku mája, vstúpil nám tiež do kondičnej prípravy. Trochu sme ju upravili, išli sme do hrubšej sily a výbušnosti. Ja som pribral 6 kg od minulej zimy. Cítim to najmä na obrákových lyžiach, lepšie sa mi na nich teraz točí. Samozrejme, upravovali sme aj techniku," začal svoje rozprávanie Adam Žampa.

Zmeny v kondičnej príprave vzápätí rozmenil na drobné: "Romain dáva prioritu sile a výbušnosti, je to francúzska škola. Som rád, že som zosilnel. Percentuálne vyjadrené som o 20% silnejší v tom, čo robím v posilňovni, na obráčkach sa mi ľahšie točí a na slalomových lyžiach som zasa stabilnejší v oblúku, lebo som ťažší a mám väčšiu silu. Brat Andy pribral asi len 2 kg, ale tiež zosilnel. On nemal až takú hmotnostnú rezervu ako ja."

 

Adam Žampa mal v uplynulej sezóne zdravotné problémy a v rebríčku FIS bodov klesol až na 114. miesto. Potreboval ich dostať späť, preto sa na Novom Zélande v lete sústredil aj na dosiahnutie čo najlepších výsledkov v pretekoch nižšej kategórie. Na podujatiach Austrálsko-novozélandského pohára si pripísal šesť víťazstiev, po tri v slalome aj obrovskom slalome. Na šampionáte Nového Zélandu skončil druhý, resp. tretí. Jeho mladší brat Andreas, ktorý sa výlučne koncentruje na obrovský slalom, si zapísal umiestnenia zväčša v prvej desiatke výsledkového poradia. Nechýbal ani na stupňoch víťazov.

"Dohodli sme sa, že budeme jazdiť veľa a som rád, že som tam niečo povyhrával v slalome aj ´obráku´. Skočil som v rebríčku FIS naspäť na 31. miesto v oboch disciplínach, čo som nečakal. Väčšia priorita bol slalom, ale dobre som sa cítil aj na ´obráčkach´. V Söldene budem mať štartovné číslo od 31 do 35, čo je super, aby som mohol atakovať. V obrovskom slalome som teraz na svojom maxime, čo sa týka FIS bodov v celej kariére," rád skonštatoval Adam Žampa.

Posledný mesiac prípravy na úvod Svetového pohára začali Žampovci sústredením vo švajčiarskom Saas Fee a záverečný týždeň zasa strávili v rakúskom Hintertuxe, kde sa v tom čase pripravovalo 120 svetových tímov. "Pred Söldenom tu boli prakticky všetci. Podmienky boli výborné, čistý ľad, a to nám vyhovuje," podotkol Adam Žampa.

Do Söldenu mali doraziť vo štvrtok večer a potom ich čakala klasická bezprostredná príprava na preteky. Skúsený 28-ročný Tatranec sa v obrovskom slalome v Söldene predstaví po siedmy raz. V roku 2012 vybojoval skvelé 9. miesto, o tri roky neskôr bol dvadsiaty deviaty, v ostatných prípadoch nedokončil, resp. nepostúpil do 2. kola.

"V piatok nás čaká ľahký tréning, v sobotu voľné jazdenie a v nedeľu preteky. Čo očakávam od novej sezóny? Chcel by som sa usadiť v tridsiatke a výkonnostne stabilizovať. Potrebujem, aby to bolo stabilné a nie ´up and down´. Celá moja sila pôjde do obrovského slalomu a slalomu. kombinácie už jazdiť nebudem. Dúfam, že príde viac lepších výsledkov ako v posledných rokoch. Samozrejme, základ bude stopercentné zdravie a aj kus šťastia k tomu," dodal Adam Žampa.

Prvé kolo úvodného obrovského slalomu mužov sezóny SP 2018/2019 má v nedeľu štart o 10.00 h. Druhé kolo s tridsiatkou najlepších príde na rad o 13.00 h, Slovensko bude okrem bratov Žampovcov reprezentovať aj mladík Matej Prieložný, čiže v hre bude po prvý raz na tomto druhu pretekov trio Slovákov. Vlani sa mužské preteky v Söldene neuskutočnili pre silný vietor, predvlani sa z víťazstva v ľadovcovej ouvertúre tešil Francúz Alexis Pinturault.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!