Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2018 05:55 | Správy | Domáce správy

Prokuratúra chce zastaviť únik citlivých údajov v kauze Kuciak († 27): Kto vynáša informácie zo spisu?

Kto je zodpovedný za únik informácií?! Polícia aj prokuratúra sú pobúrené, že na verejnosť sa dostáva príliš veľa informácií z prebiehajúceho vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27). Aké opatrenia prijali, aby tomu zamedzili?

Špeciálni prokurátori dozorujúci prípad vraždy Jána Kuciaka († 27) a jeho priateľky Martiny Kušnírovej († 27) už dlhšie kritizujú únik citlivých údajov zo spisu. Od začiatku vyšetrovania prostredníctvom informátorov preniká cez médiá na verejnosť množstvo informácií, ktoré by podľa nich nemali. Úrad špeciálnej prokuratúry nechce komentovať neoverené dohady a upozorňuje, že vynášanie policajných materálov sťažuje prácu kriminalistom.

„Opätovne zdôrazňujeme, že akékoľvek zverejňovanie údajných informácií z vyšetrovania alebo dohadov o nich, v konečnom dôsledku len pomáha ďalším osobám, aby sa vyhli vyvodeniu vlastnej trestnoprávnej zodpovednosti. V tejto súvislosti sprístupňovanie a zverejňovanie obdobných informácií považujeme za snahu pomáhať takýmto páchateľom trestnej činnosti,“ zdôraznila hovorkyňa úradu Jana Tökölyová a dodala, že už boli prijaté opatrenia, aby k únikom nedochádzalo.

Otvoriť galériu

Kto má prístup k spisu

 

V prípade vraždy Jána Kuciaka má prístup k spisu väčšie množstvo ľudí, keďže ide o komplikovaný prípad. Aj to môže sťažiť hľadanie človeka či ľudí, ktorí vynášajú informácie.

„Do spisu má prístup vyšetrovací tím, dozorujúci prokurátor aj Generálna prokuratúra si to môže vyhradiť, obhajcovia, samotní obvinení, poškodení a sudca pre prípravné konanie. V trestnom konaní môže mať prístup k spisu minimálne 6 ľudi. Neviem, aký veľký je vyšetrovací tím, ale v tomto prípade hovoríme skôr o desiatkach ľudí,“ vysvetlila rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.

Ak by policajtovi dokázali, že poskytoval informácie neoprávneným osobám, hrozí mu vyhadzov aj basa. „Je tam služobný postih, pravdepodobne by s ním ukončili pracovný pomer. Okrem toho je tam trestnoprávna rovina. Ak napríklad oboznamuje iné osoby, ktoré o tom nemajú čo vedieť, tak to môže byť trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Páchateľovi za to hrozí trest odňatia slobody od 2 do 5 rokov,“ dodal právnik Róbert Bános.

Otvoriť galériu

Výzva pre policajtov

Róbert Bános, právnik

Zverejňovanie informácií novinármi je v prospech spoločnosti. Takže aj tie postihy, čo sa spomínajú, to bola výzva určená pre policajtov. Prokuratúra môže dať prešetriť, kde dochádza k úniku informácií. Ak sa to dozvie, tak potom nariadi postihy.

Ono to môže aj nemusí byť trestný čin. Ale keď je už takéto vyhlásenie a niekto by naďalej pokračoval v takomto konaní, tak ten služobný postih by ho nemal minúť. Je presne stanovené zákonom, kto sa môže oboznamovať s výsledkami vyšetrovania a novinári tam nepatria.

Marenie spravodlivosti

Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave

Ak by to konanie napĺňalo znaky skutkovej podstaty trestného činu, mohlo by to byť riešené dokonca aj v zmysle trestného konania, to by mohlo byť už aj minimálne ako marenie spravodlivosti. T

o vtedy, keď by to malo za následok, že sa zmarí ten dôkaz, alebo zničí. Mohla by byť trestnoprávna dohra, alebo sa to môže riešiť disciplinárne. Keď sa zistí, že to bolo zo strany policajta, môže prísť disciplinárny postih. Dozorujúci prokurátor ho môže aj úplne stiahnuť z veci a odňať mu ten spis.

Ďaľšia tajomná osoba v kauze

Na sledovaní Jána Kuciaka a ďalších štyroch novinárov sa mal podieľať podľa infomácií Denníka N exsiskár Peter Tóth, ktorý si údajne zavolal na pomoc bývalého eštebáka Miroslava Kriaka. Tóthovi však okrem neho mala pomáhať aj ďalšia osoba, zatiaľ neznáma žena.

Podľa nedávno medializovaných informácií mala na Kuciaka donášať aj jedna z jeho kolegýň zo žurnalistickej obce. Nie je jasné, o koho ide a či bola tiež zamestnankyňou redakcie, v ktorej pracoval zavraždený.

Ak áno, osoba mala prístup ku Kuciakovmu stolu, počítaču a takisto mohla počuť, o čom sa v práci zhovára, či to, s kým telefonuje. Ak aj zmienená novinárka nebola priamo z Aktualít, mohla mať s Kuciakom priateľský vzťah a niektoré témy konzultovať.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?