Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2018 23:46 | Správy | Zahraničné správy

Európsky parlament chce zastaviť prejavy fašizmu, rasizmu a xenofóbie: Sprísnia sa zákony?

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyjadrili vo štvrtok obavy z nárastu normalizácie fašizmu, rasizmu a xenofóbie a vyzvali v tejto súvislosti členské štáty EÚ na zákaz neofašistických a neonacistických združení a skupín.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 355 poslancov, 90 bolo proti a 39 sa zdržalo hlasovania, odsudzuje absenciu rozhodných opatrení proti neofašistickým a neonacistickým skupinám, ktorá umožnila nárast xenofóbie v Európe. V uznesení sa ako príklady uvádzajú útoky v Nórsku v roku 2011, pri ktorých zahynulo 77 ľudí, vraždu poslankyne britského parlamentu Jo Coxovej v roku 2016 a nedávny útok fašistickej skupiny v Taliansku na poslankyňu EP Eleonoru Forenzovú.

Beztrestnosť, ktorú pociťujú krajne pravicové organizácie v niektorých členských štátoch, je podľa poslancov jedným z dôvodov nárastu násilných trestných činov. Neofašistické a neonacistické násilie ovplyvňuje spoločnosť ako celok a zameriava sa na menšiny, ako sú Európania tmavej pleti, osoby afrického pôvodu, židia, moslimovia, Rómovia, občania tretích krajín, osoby komunity LGBTI či ľudia so zdravotným postihnutím.

Europarlament navrhol, aby členské štáty EÚ zriadili v rámci svojich policajných zložiek jednotky boja proti trestným činom z nenávisti, a vyzval zodpovedné vnútroštátne orgány, aby takéto trestné činy vyšetrovali a postihovali.

 

Podľa názoru poslancov by členské štáty EÚ mali zakázať neofašistické a neonacistické zoskupenia a akékoľvek nadácie alebo združenia, ktoré vyzdvihujú a glorifikujú nacizmus a fašizmus.

Parlament zároveň vyjadril pohoršenie zo správ o prepojení politických predstaviteľov, politických strán a predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní s neofašistami a neonacistami v niektorých členských štátoch. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali členské štáty, aby kategoricky odsúdili a sankcionovali trestné činy z nenávisti a prejavy nenávisti, ale aj hľadanie vinníkov zo strany politikov a verejných činiteľov, ktorí tak priamo normalizujú a posilňujú nenávisť a násilie v spoločnosti.

Schválené uznesenie požaduje aj prijatie opatrení proti šíreniu rasizmu, fašizmu a xenofóbie na internete. Európska komisia a členské štáty by za týmto účelom mali spolupracovať so sociálnymi médiami.

V podobnom duchu uznesenie žiada členské štáty a národné športové federácie, najmä futbalové kluby, aby potláčali prejavy rasizmu, fašizmu a xenofóbie na štadiónoch a v športovej kultúre.

Členské štáty by zároveň podľa europoslancov mali pripraviť programy, ktoré by pomáhali jednotlivcom opustiť násilné neofašistické a neonacistické skupiny.

V uznesení sa zdôrazňuje dôležitá úlohu vzdelávania, a to najmä mladších generácií, pričom pri zvyšovaní informovanosti o dejinách poslanci vyzvali na jasné odmietnutie fašistických zločinov minulosti a zdôraznili, že pravda o holokauste nesmie byť zľahčovaná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!