Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2018 22:15 | Správy | Zahraničné správy

Odstúpia USA od zmluvy o likvidácii rakiet? Rusko je ochotné spolupracovať na jej zachovaní

Šéf ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev pri pondelkovej schôdzke s bezpečnostným poradcom amerického prezidenta Johnom Boltonom partnera presviedčal, aby Spojené štáty neodstúpili od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), a vyjadril ochotu Ruska spolupracovať na odstránení výhrad ohľadom neplnenia dohody.

Obaja predstavitelia tiež rokovali o predĺžení zmluvy o obmedzení strategických zbraní (START) o ďalších päť rokov po roku 2021. Oznámili to ruské agentúry. "Ruská strana znovu vyjadrila principiálnu pozíciu ohľadom dôležitosti zachovať zmluvu INF v platnosti a potvrdila ochotu spolupracovať na odstránení vzájomných výhrad ohľadom plnenia tejto zmluvy," uviedla bezpečnostná rada podľa agentúry TASS. Vypovedanie dohody z roku 1987 by podľa nej predstavovalo "vážny úder celému systému medzinárodného práva ohľadom nešírenia zbraní a ich kontroly". "Teraz lepšie chápeme ruské stanovisko, ale chceme ho ešte spresniť, vidieť podrobnosti," uviedol Bolton podľa agentúry RIA Novosti.

Pokiaľ ide o predĺženie zmluvy START, americké stanovisko sa ešte dokončuje. Bolton poprel, že by sa Spojené štáty pokúšali vydierať Rusko odstúpením od zmluvy INF. USA podľa neho ešte nerozhodli o rozmiestnení rakiet v Európe, pokiaľ zmluva INF zanikne, uviedol Bolton. Upozornil, že problém netkvie len v ruskom porušovaní tejto zmluvy, ale ide aj o to, že Rusko je v súčasnosti len "jedným z hráčov" na scéne, pretože rakety stredného doletu má aj Čína a Severná Kórea. Preto sa problém nedá vyriešiť len v bilaterálnom rámci. Bolton prisľúbil "veľa diplomacie v najbližších mesiacoch", pretože USA mienia pokračovať v konzultáciách s Ruskom aj so svojimi spojencami v Európe a Ázii.

Bolton, ktorý rokoval 1,5 hodiny aj s ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a v utorok bude hovoriť s prezidentom Vladimirom Putinom, hovoril s Patruševom tiež o Sýrii, Iráne, Severnej Kórei a boji proti terorizmu. Rokovanie Boltona a Patruševa trvalo podľa TASS asi päť hodín. Bolton denníku Kommersant povedal, že rokoval s Patruševom aj o novej schôdzke prezidentov Donalda Trumpa a Vladimira Putina. "Myslím, že ďalším krokom by malo byť rozhodnutie prezidenta Putina," povedal Bolton a dodal, že "možno čoskoro budeme mať, čo povedať". Kommersant pripomenul, že obaja prezidenti navštívia 11. novembra oslavy konca prvej svetovej vojny v Paríži a 30. novembra summit G20 v Argentíne. Bolton ale podľa denníka nevylúčil ani separátnu schôdzku, ako bolo júlové stretnutie v Helsinkách.

 

Pred odletom do Moskvy Bolton vyhlásil, že cieľom jeho návštevy je pokračovať v dialógu, ktorý v júli v Helsinkách zahájili prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump. Bohatý Boltonov program v ruskej metropole zahŕňa aj rokovania s hlavným zahraničnopolitickým poradcom Kremľa Jurijom Ušakovom a Lavrovovými námestníkmi.

Po sobotňajšom Trumpovom oznámení, že USA vypovedá zmluvu INF, ruskí komentátori nevylučujú, že téma odzbrojenia zatieni všetky ostatné citlivé otázky v rusko-amerických vzťahoch. Z porušovania zmluvy sa vzájomne obviňujú obe krajiny, Trumpovo rozhodnutie, podporené vedením NATO, vyvolalo ale v Rusku mimoriadne tvrdú kritiku. Kremeľ v pondelok varoval, že v prípade vypovedania zmluvy INF bude situácia vo svete nebezpečnejšia. Ak USA začnú vyvíjať nové rakety, bude podľa neho Moskva nútená reagovať adekvátne s cieľom obnoviť vojenskú rovnováhu.

Európska únia v pondelok vyzvala Washington a Moskvu k dialógu, aby zmluvu zachovali. Kým Británia už v nedeľu krok Spojených štátov rozhodne podporila, z Berlína v pondelok zaznelo, že nemecká vláda americký zámer ľutuje. K opatrnosti nabádali aj Francúzsko a Čína. INF bol prvým dokumentom v histórii, ktorý odstránil celú triedu jadrových zbraní. Zmluva zakazuje pozemné balistické rakety a riadené strely s dosahom 500 až 5500 kilometrov.

Zmluvy START 1 a START 2, ktoré výrazne obmedzovali stavy medzikontinentálnych balistických rakiet, uzavreli obe jadrové mocnosti začiatkom 90. rokov. V apríli 2010 podpísali Rusko a USA v Prahe dohodu o ďalšom obmedzení o 50 percent. Každá z krajín má mať nanajvýš 1550 strategických jadrových hlavíc rozmiestnených na maximálne 700 odpaľovacích zariadeniach. V Spojených štátoch pražskú zmluvu označujú ako Nový START, v Rusku ako START 3.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete