Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2018 22:22 | Správy | Zahraničné správy

Pri útoku v Afganistane zomrel český vojak, dvaja sú zranení: Najťažšie obdobie kariéry, priznal minister

Pri pondelkovom útoku na vozidlo českej armády na základni Šindánd v afganskej provincii Herát zomrel český vojak. Ďalší dvaja vojaci sú zranení, sú mimo ohrozenia života. Česká armáda to uviedla na svojom webe. Podľa Severoatlantickej aliancie na spojencov zaútočil afganský vojak, bližšie podrobnosti neboli zverejnené.

Útok sa odohral v pondelok okolo 11:20 SELČ. Zomrel rotný T. P., ročník 1976. "Vojakom bola na mieste poskytnutá prvá pomoc a následne boli letecky transportovaní do vojenskej nemocnice na základni Bagrám," uviedla armáda. Rodiny vojakov boli informované, majú k dispozícii vojenských psychológov.

"Vojaci boli z 1. jednotky podpory a vplyvu, ktorá pôsobí v provincii Herát, aby pomohla s výcvikom afganských ozbrojených zložiek," povedala Českej televízii hovorkyňa generálneho štábu Magdalena Dvořáková. "Prežívam najťažšie obdobie kariéry. Žiadne slová nenahradia bolesť v srdciach rodín, aj tak im musím vyjadriť svoju najhlbšiu sústrasť a zraneným vojakom zaželať hladké zotavenie," uviedol k útoku na českých vojakov na twitteri minister obrany Ľubomír Metnar. "Pre rodiny i zranených vojakov urobíme maximum možného a potrebného!" dodal.

Otvoriť galériu
O útoku informovala aj Severoatlantická aliancia, ktorá uviedla, že na spojenecké sily zaútočil afganský vojak a jedného vojaka NATO zabil a ďalších dva zranil. NATO ale neupresnilo, aká bola národnosť obetí.

Americký denník The New York Times napísal, že sa k útoku prihlásilo islamistické hnutie Taliban. Dvaja afganskí predstavitelia, ktorí si neželali kvôli citlivosti informácií zverejniť svoju identitu, však uviedli, že "streľba bola dôsledkom hádky" a najskôr nešlo o infiltráciu ozbrojencov z Talibanu.

Strelec, ktorý bol zadržaný, mal smútiť kvôli smrti vplyvného afganského policajného šéfa Abdula Razak, ktorý zahynul minulý štvrtok pri atentáte v provincii Kandahár. Útočníka podľa všetkého pobúrili správy, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, v ktorých sa naznačovalo, že podiel na smrti Razaka nesie aj americký generál, ktorý z atentátu vyviazol bez ujmy. Podľa serveru icasualties.org do pondelkového útoku padlo tento rok v Afganistane 11 vojakov, z toho osem Američanov a traja Česi.

 

Okrem Bagrámu a Kábulu pôsobia české jednotky tiež v provinciách Herát a Logar na základe rozšírenia mandátu pre misie, schváleného českým parlamentom tento rok v júni, uviedla armáda. V Heráte a Logare českí vojaci pomáhajú s výcvikom afganských ozbrojených zložiek. Pondelkový útok prišiel necelý týždeň po atentáte na kolónu koaličných vozidiel neďaleko základne Bagrám, pri ktorom bolo minulý týždeň v stredu zranených päť českých vojakov, jeden z nich vážne. Ťažko zranený bol v Afganistane dvakrát operovaný, do Českej republiky by mal byť prevezený na konci tohto týždňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!