Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2018 02:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Päť kandidátov na primátora Bratislavy: Ako chcú skrášliť ulice a zabrániť záplavám?

Sľubujú ešte viac zelene! S extrémnymi prejavmi počasia, ako sú záplavy či horúčavy, chcú bojovať vysadením nových rastlín a stromov.

Piati najväčší kandidáti na post primátora odpovedali na otázky, ako by spravili z hlavného mesta zelenšie a príjemnejšie miesto pre život. Rovnako sme sa pýtali, ako by bojovali so záplavami a ako by udržali v uliciach mesta zdravé životné prostredie.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Na toto sme sa pýtali:

1. Ako chcete predísť zatápaniu Bratislavy pri nárazových dažďoch?

2. Ako chcete podporiť rozvoj zelene, parkov a oddychových plôch?

 

Ivo Nesrovnal (54) - nezávislý

Otvoriť galériu
Ivo Nesrovnal
Zdroj: anc

Rozšírim zeleň a mestské lesy

1. Klimatické zmeny, ktorých dôsledkom sú aj prívalové dažde, spôsobujú obrovské problémy v celej Európe. Po prívalových dažďoch z júna 2018 sa hlavné mesto sústredilo na najviac postihnuté miesta, kde sme v spolupráci s BVS vyčistili viaceré kanálové vpuste. V roku 2019 má hlavné mesto v pláne investovať do údržby kanalizácie a zvýšenia kvality vpustov viac ako 1 milión eur.

2. Budem presadzovať vznik chráneného územia v Malých Karpatoch tak, aby z lesov pri Bratislave bola najväčšia mestská rekreačná zóna v Európe, a nie plantáž na drevo. Budem pokračovať v politike vysadenia 2 nových stromov za jeden chorý. Chcem pokračovať v budovaní nových parkov, rozširovaní mestskej zelene s profesionálnou starostlivosťou. Bratislava musí zostať zeleným mestom.

Václav Mika (55) - Nezávislý

Otvoriť galériu
Václav Mika
Zdroj: anc
Vytvorím mestský národný park

1. Súbežne s rekonštrukciami ciest, chodníkov a verejných priestranstiev je nevyhnutné budovať aj vodozádržné opatrenia. Medzi ne patria napríklad vodozádržné poldre, vodopriepustné materiály, zelené pásy popri cestách, vysádzanie stromov a najmä čistenie kanálových vpustí a údržba kanalizácie. Zeleň je jedinou funkčnou odpoveďou na zmeny klímy a následky, ktoré so sebou prináša.

2. V programe mám projekt Národného parku Bratislava, ktorý má ambíciu urobiť z Bratislavy najzelenšiu metropolu a zároveň vytvoriť priestor pre aktívny oddych Bratislavčanov v zdravom prostredí. Opravy ciest a verejných priestranstiev musí sprevádzať aj výsadba stromov a kríkov. Mojím cieľom je aj rozšírenie zón bez áut.

Matúš Vallo (41) - Spolu, Progresívne Slovensko

Otvoriť galériu
Matúš Vallo
Zdroj: anc
Vysadím 10-tisíc nových drevín

1. Pri extrémnych zrážkach sa vody v uliciach nezbavíme, musíme sa však snažiť, aby pre nás extrémnou zrážkou nebola už každá väčšia búrka. Pravidelným čistením kanalizačných vpustí, lepšou prácou s vodou tam, kde spadne, čo znamená viac zelených plôch, menej asfaltu a budovanie vsakovacích jám. Čím menej striech a chodníkov bude napojených na verejnú kanalizáciu, tým lepšie budeme zvládať extrémy počasia.

2. Prvým krokom je lepšia starostlivosť o zeleň, ktorú tu už dnes máme. Nesmie sa stávať, že ľudia nevedia o plánovaných výrezoch, alebo že sa robí výrez stromov bez odborného posúdenia. Chceme zároveň vysadiť v Bratislave 10 000 nových drevín a zabezpečiť, aby rekonštrukcie verejných priestorov stále dbali na dostatok zelene.

Iveta Plšeková (47) - Nezávislá

Otvoriť galériu
Iveta Plšeková
Zdroj: anc
Mesto ozdravím parkmi a stromami

1. Začnem s budovaním vodozádržných opatrení: priepustné chodníky, parky, parkoviská, aby časť vody ostala v území a nešla do kanála. Mesto bude pravidelne čistiť kanálové vpuste. No predovšetkým urobím poriadok v BVS, aby začala slúžiť Bratislavčanom.

2. To je moja veľká priorita. Už teraz stojím za dvoma veľkými parkmi v Petržalke na Bosákovej a pri Chorvátskom ramene. Ako primátorka budem toto robiť v každej mestskej časti. Mesto ozdravím parkmi a výsadbou stromov. Obnovím tiež Technické služby mesta so starostlivosťou o zeleň.Takto bude vyzerať Bratislava pod ženskou rukou.

Ján Mrva (48) - OĽANO, SAS, SME Rodina, KDH

Otvoriť galériu
Ján Mrva
Zdroj: anc
Ochránim stromy a mestské lesy

1. V prvom rade by som dal poctivo vyčistiť roky nečistenú kanalizáciu. Súbežne by poradná vodohodpodárska komisia navrhla okamžité krátkodobé opatrenia a zaoberala by sa aj trvalými, ako sú napríklad vodozádržné zelené poldre a vystavba nových dažďových kanalizačných stôk. Dažďové odvodnenie nových verejných či privátnych investičných stavieb bude súčasťou podmienok mesta, vrátane zelených striech a budov v koeficiente odvedenia dažďovej vody z vlastného pozemku či zadržaní vody v zeleni.

2. Musíme zlepšiť vzťah mesta k prírode, stromom, parkom. Zastavíme ťažbu dreva v mestských lesoch, uvedieme do praxe plán evidencie každého stromu v Bratislave. Vysadíme 1 500 nových stromov, zatraktívnime a zveľadíme zeleň a verejné priestranstvá, obnovíme podnik Technických služieb. Za veľmi dôležité považujem ochrániť náš poklad Malé Karpaty.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu