Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2018 05:50 | Správy | Domáce správy

Začal sa súd s obžalovaným Jakubom v kauze Čistý deň: Natália prehovorila o sexuálnom zneužití!

Dlhoočakávaný súdny proces v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň sa začal v pondelok na galantskom súde. Jakub, ktorý čelí obžalobe za sexuálne zneužívanie, prišiel vystresovaný a odhodlaný dokázať všetkým, že je nevinný a k sexu medzi ním a Natáliou malo dôjsť dobrovoľne.

Na druhej strane poškodená Natália (18), ktorej matka spustila celú kauzu, prišla na pojednávanie v sprievode svojho advokáta Daniela Lipšica, matky a otčima. Pôsobila oddýchnuto, na pohľad veľmi pokojne. Po viac ako štyroch rokoch konečne prehovorila.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Okrem Jakuba a Natálie prišli na súd ako svedkovia vypovedať aj riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek s manželkou Zuzanou. Atmosféra pred pojednávacou miestnosťou bola veľmi napätá. Matka poškodenej Natálie Drahomíra si dokonca s obžalovaným Jakubom slovne skočili do vlasov, pretože si neodpustil uštipačné poznámky.

Aký sex na rozlúčku?

 

Kauza Čistý deň sa začala pred štyrmi rokmi, keď mal Jakub v zariadení pracovať ako kuchár. Predtým sa tam sám liečil. Podľa obžaloby sexoval s Natáliou, keď mala len 14 rokov. Spoločný akt nepoprel ani jeden z nich, no každý má na to iný názor.

Otvoriť galériu
Nebol to sex nasilu, bol to dobrovoľný sex. Ona ma zvádzala, stále sa okolo mňa motala a evidentne ten sex chcela. Vôbec sa nebránila, obaja sme to chceli,“ povedal pred súdom Jakub s tým, že Natália nebola v tom čase už pannou. Bývalá chovankyňa včera prvýkrát prelomila dlhoročné mlčanie a reagovala na jeho slová veľmi ostro.

„Nebol to sex na rozlúčku, ako sa všade hovorilo. Veď ani jeden z nás nikam nešiel,“ povedala vyrovnaná a s úsmevom dnes už dospelá Natália a dodala: „Teraz som šťastná, chcem, aby sa to všetko doriešilo, a chcem na všetko zabudnúť.“ Stále si stojí za tým, že bola sexuálne zneužitá. Matka Drahomíra je presvedčená, že Jakub jej dcére zničil život. Na chodbe pred pojednávacou miestnosťou na neho zakričala: „Ty sviňa jedna!“

Otvoriť galériu

Šéf Čistého dňa mlčí

Pojednávanie bolo na základe požiadavky advokáta obžalovaného neverejné. Namietal, že sa bude hovoriť o pohlavných chorobách poškodenej a takéto vyjadrenia by neboli vhodné pre verejnosť. „Moja dcéra nemala pohlavné choroby, mala len pohlavné ochorenie, ktoré je už dávno vyriešené a momentálne je zdravá,“ vyjadrila sa Natáliina matka Drahomíra, ktorá kauzu sexuálneho zneužívania spustila.

Práve jej sa v roku 2014 dcéra priznala, čo sa v zariadení stalo. Kauza sa dostala na svetlo až v lete roku 2016. Rodina poukázala na to, že v Čistom dni sa má bežne sexovať. Riaditeľ Peter Tománek spolu s manželkou Zuzanou sa na včerajšom pojednávaní k veci odmietli vyjadriť. Pred dvoma rokmi však priznal, že Jakub s Natáliou sexoval a mal to byť sex na rozlúčku, keďže Jakub podľa neho zo zariadenia odchádzal.

Dva roky vyšetrovali Čistý deň policajti, sociálka, ministerstvo práce a ďalšie inštitúcie. Napokon zariadeniu odobrali akreditáciu aj priestory. V celej kauze je niekoľko trestných oznámení. Rozsudok padol v jedinej veci, keď sa psychológ Igor (32) z reedukačného zariadenia priznal, že pred tromi rokmi na chate sexoval s tromi maloletými dievčatami. Vyviazol s trojročnou podmienkou. 

Otvoriť galériu
Riaditeľ zariadenia Peter Tománek.
Zdroj: Zuzana Šišovská

Hlavné postavy v kauze:

Natália - Kvôli nej vznikla kauza Čistý deň po tom, ako matke Drahomíre povedala, že ju kuchár Jakub zneužil.

Drahomíra - Mama Natálie. Vďaka nej sa prípad dostal na verejnosť, začala hovoriť aj o nechutnostiach.

Simona - Chovankyňa zariadenia si písala s politikom Borisom Kollárom pikantnosti a nechutnosti o sexe, ku ktorému však nikdy nedošlo.

Otvoriť galériu
Boris Kollár.
Zdroj: Zuzana Šišovská

Boris Kollár - Simona ho mala ako prvá osloviť na sociálnej sieti. Dohadovali si spoločne sex a ona mala chcieť od neho peniaze.

Daniel Lipšic - Advokát, ktorý zastupuje Natáliu vo veci sexuálneho zneužívania.

Majitelia Čistého dňa - Riaditeľ zariadenia Peter Tománek a jeho manželka a zakladateľka Čistého dňa Zuzana v kauze vypovedajú ako svedkovia. Násilný sex v zariadení popierajú.

Jakub - Bývalý kuchár čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania Natálie. Tvrdí, že to bol dobrovoľný sex.

Otvoriť galériu

Zamotaný prípad

Február 2014 - Natália mala podľa obžaloby sex s kuchárom, ktorý pracoval v Čistom dni. Priznala sa matke.

September 2016 - Drahomíra, matka Natálie, sa rozhodla prípad medializovať. Oslovila poslankyňu N. Blahovú, ktorá o zneužívaní napísala blog.

Október 2016 - Riaditeľ zariadenia Peter Tománek priznal, že k sexu došlo, no mal to byť sex na rozlúčku. Resocializačné zariadenie sa dostalo do pozornosti médií, ale i sociálnych úradov a poslancov.

November 2016 - Čistý deň navštívila detská ombudsmanka Viera Tomanová. Deti jej povedali, že nechcú zo zariadenia odísť, pretože sa tam cítia bezpečne. Aj rodičia chcú, aby tam zostali.

Marec 2017 - Na povrch vychádzajú nechutnosti klientky Simony, ktorá si písala pikantné správy s poslancom Borisom Kollárom, ktorý to priznal. Generál. prokuratúra vyšetruje ministerstvo práce.

Otvoriť galériu
Simona, chovankyňa zariadenia.
Zdroj: Zuzana Šišovská

Apríl 2017 - K Simone sa pridala Tamara a obe vyhľadali Daniela Lipšica s tým, že chcú podať trestné oznámenie na Čistý deň. Sťažovali sa, že veľakrát boli zatvorené v izbách a nemohli von. Neskôr tvrdili, že je to najlepšie zariadenie.

August 2017 - Ministerstvo práce rozhoduje o odobratí akreditácie. Čistý deň s tým nesúhlasí, nevidí dôvod.

September 2017 - Trnavská župa priznala, že do zariadenia naliala viac ako milión eur.

Január 2018 - Čistý deň má definit. odobratú akreditáciu.

Február 2018 - Trnavská župa chce priestory na sociálne služby, posiela list Tománkovcom, aby sa vysťahovali.

Júl 2018 - V kauze Čistý deň padol prvý rozsudok. Psychológ sa priznal, že na chate sexoval s 3 maloletými dievčatami. Vyviazol s podmienkou.

Október 2018 - Začal sa súd s Jakubom, ktorý podľa obžaloby bývalú chovankyňu sexuálne zneužil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Sišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia