Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2018 08:55 | Správy | Politika

Minister Richter presadzuje zimný variant: Čo spôsobí zrušenie striedania časov?!

Striedaniu času v Európskej únii by malo odzvoniť. O tom, či sa budú riadiť letným, či zimným časom, rozhodnú samotné členské štáty.

Ministerstvo práce na čele s Jánom Richterom (62) v stanovisku presadzuje celoročne zimný čas. Väčšina Slovákov si však myslí opak a v celoeurópskej ankete sa priklonili k letnému času.

Dlhšie letné večery alebo viac svetla počas zimný rán. Rezort práce v tom má jasno. Zimný čas je v našom geografickom priestore pre naše zdravie vhodnejší. „Z dôvodu nepriaznivého účinku na zdravie celkovo odporúčame zrušenie každoročných zmien času a ustálenie štandardného, tzv. zimného času, ktorý sa v našich zemepisných šírkach dlhodobo uplatňoval a rešpektuje fyziológiu populácie na našom území,“ uvádza sa v materiáli, ktorý posunuli do medzirezortného pripomienkového konania.

Otvoriť galériu

Z textu vyplýva, že poslednýkrát by sme ručičky na hodinách posúvali 27. októbra 2019. Po tomto dátume by sa už čas v sezóne nemenil. Rezort však navrhuje aby sa účinnosť smernice posunula až na rok 2019. Návrh dáva štátom na výber, ktorý časový režim si vyberú. Počíta sa, že na tom, či budeme používať letný, či zimný čas, sa dohodneme minimálne s okolitými krajinami v stredoeurópskom regióne tak, aby to nepoškodilo vnútorný trh Únie. „Z hľadiska vnútorného trhu je najdôležitejšie, aby si štáty nestanovovali samy, či budú používať zimný, alebo letný čas,“ vyhlasuje ministerstvo.

Slováci si myslia opak

 

Za zjednotenie času sa vyjadrilo až 80 % Európanov v celoeurópskom prieskume. Obyvatelia Slovenska sa v ňom rozhodli v prospech letného času. Nechcú prísť o svetlo počas svojho voľného času po práci. Kopírujú tak nálady, ktoré prevažujú na väčšine starého kontinentu. „Podľa prieskumu hlasovala väčšina občanov za letný čas. V niektorých krajinách, napríklad v Českej republike chceli zimný čas. Odborníci sú za to, aby sa dohodlo na zimnom čase, ktorý bol predtým, ako sa začalo striedanie,“ upozornila na rozkol medzi náladami Európanov a názormi odborníkov europoslankyňa Anna Záborská, ktorá agendu striedania času dlhodobo rieši.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ
Návrh komisie, ktorý ruší striedanie času, musí ešte schváliť parlament v Bruseli a odklepnúť ho musia aj na pôde Európskej rady. Až v ďalšom kroku budú jednotlivé národné štáty vyberať letný či zimný čas. Výber na Slovensku musí tiež odobriť parlament. Nájsť dohodu naprieč krajinami EÚ nebude podľa europoslankyne jednoduché. „Ťažko povedať, či preváži, aby bola dohoda. Alebo krajiny, ktoré chcú zimný čas, budú mať argumenty, ktoré presvedčia aj ostatné. V tejto chvíli sa musíme uspokojiť s tým, že sa striedanie ukončí,“ dodala Záborská.

CHCELI BY LETNÝ ALEBO ZIMNÝ ČAS?

Richard Sulík, predseda SaS

Otvoriť galériu

- Som za letný čas. Oceňujem viac, keď je v lete večer dlho svetlo, ako keď je ráno v zime dlhšie tma. Svetlo v lete mi je prednejšie ako tma ráno v zime. Hovorím pocitovo, že ako človeku žijúcemu na Slovensku by mi vyhovoval celoročne letný čas.

Anton Hrnko, podpredseda SNS

Otvoriť galériu

- Myslím si, že by mal zostať striedavý systém, teda zimný aj letný čas. Tak som vyrástol väčšinu svojho života a jednoducho si myslím, že je vhodné, keď sa v lete predĺži deň pre ľudí. V tomto zmysle som zástanca, aby to zostalo tak ako teraz, teda striedavo.

Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina

Otvoriť galériu
Boris Kollár.
Zdroj: Peter Korček/Život.

- Táto téma ešte u nás nebola na stole a nedovolím si vyjadriť sa za celý poslanecký klub. Najprv si to celé prejdeme u nás a zistím, aký je na to názor v klube, potom by sme dali nejaké konkrétne stanovisko. Zatiaľ sme to ešte neriešili.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!