Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2018 04:00 | Správy | Politika

Čo spôsobí Dankov zákon o politických stranách: Rodina bez Kollára a Slovensko bez Kotlebu

Kollára ani Kotlebu už v názve strany neuvidíme, ich strany by sa po novom mohli volať iba Sme rodina a Ľudová strana Naše Slovensko.

Novela zákona upravuje minimálny počet členov či zakazuje mená lídrov v názve strán. Nové pravidlá majú podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (44) zlepšiť fungovanie strán na Slovensku. Opozícia za tým vidí snahu šéfa národniarov vyrovnať sa s politickou konkurenciou.

Od prijatia zákona z dielne SNS si sľubuje predseda NR SR Andrej Danko (44) demokratizáciu pomerov na politickej scéne. „Žili sme v dobe, keď bola jedna politická strana, komunistická. Nikto si nevedel ani predstaviť, že tu budú po čase strany bez sídiel, členov či bez kontroly financovania,“ povedal Danko, keď národniari zákon predkladali do NR SR. Politické strany po novom dostali limity na množstvo členov. Názov politickej strany nesmie obsahovať meno osoby a strany musia vlastniť reálne sídlo, nie iba schránku.

Otvoriť galériu
Boris Kollár
Zdroj: tasr
Nové pravidlá sú podľa liberálov z SaS porušením ústavných práv. „Slovensko sa tak zásluhou poslancov Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd dostáva na úroveň Maďarska, ktoré je v Európskej únii vnímané ako krajina, kde vládna moc okliešťuje slobodu a demokraciu. Vyzývame preto prezidenta Andreja Kisku, aby novelu zákona o politických stranách vrátil parlamentu,“ uvádza sa v stanovisku strany SaS.

 

Podľa Borisa Kollára (53), ktorého meno figuruje v názve strany Sme rodina, ide o nedemokratické praktiky. „Andrej Danko dnes chce diktovať, ako sa majú volať politické strany, neskôr to môžu byť názvy súkromných firiem a nikto nevie, kam to až môže zájsť. Bude určovať, ktoré priezviská sú prijateľné a ktoré nie?“ pýta sa Kollár.

Otvoriť galériu
Aj meno Mariána Kotlebu by malo zmiznúť z názvu strany extrémistickej ĽSNS. „Nikto nedal Andrejovi Dankovi ani SNS právo rozhodovať o tom, ako sa iné politické strany majú volať. Podľa nás by sa tiež SNS nemala volať Slovenská národná strana, pretože nie je ani slovenská, ani národná,“ vysvetlil Milan Uhrík (33) z ĽSNS.

Opozičné strany zvažujú, či napadnú novelu na Ústavnom súde. „Počkáme si, či sa vládnucej mafii podarí ovládnuť Ústavný súd. Vtedy by sme akékoľvek podanie považovali za zbytočné. V prípade, ak Ústavný súd ostane nezávislý, nevylučujeme, že podanie urobíme,“ vyhlásil šéf hnutia OĽANO Igor Matovič (45). 

Je to útok na opozíciu

Tomáš Koziak, politológ

- Určite je to útok na opozičné politické strany. Keď niekto z SNS tvrdí, že ide o pokus o štandardizáciu politickej scény, tak s tým nesúhlasím. Podľa mňa to narazí na ústavu a dá sa to urobiť oveľa efektívnejším a ústavnejším spôsobom. Napríklad zmenou volebného systému, aby sme volili poslancov v regiónoch.

Sú to kozmetické zmeny

Marián Leško, politický analytik

- Pomôže to veľmi málo, ak vôbec. To sú všetko zmeny kozmetické na povrchu a nerieši sa podstata veci. A to, že strany majú fungovať ako demokratické organizácie, čo nie je zákonom o politických stranách vynucované.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči