Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2018 13:00 | Správy | Politika

Muž z identikitu Ronald († 24) si siahol na život tri týždne po raziách: Prečo musel zomrieť!

V rodine zavládol obrovský smútok. Ronalda Rigóa z policajného identikitu v prípade vraždy Jána Kuciaka († 27) našli v stredu večer obeseného na povale jeho domu.

Na mieste ho našla mama Martina, ktorá žila s obvineným šoférom z popravy novinára Miroslavom Marčekom. Ronald podľa nej o otrasnom čine nič nevedel a jeho samovraždu si spája s nešťastnou láskou. Ronald veľmi zle znášal zadržanie kukláčmi na konci septembra. Bol totiž jeden z ôsmich podozrivých, ktorých polícia zbalila, no na druhý deň prepustila.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po tomto incidente zostal podľa priateľov poriadne otrasený. Túto stredu sa mu snažili dovolať, no nepodarilo sa im to. Po tom, čo sa kamaráti nedostali ani do jeho domu na samote neďaleko Kolárova, vošla dnu až jeho matka, ktorej sa naskytol otrasný pohľad. Svojho syna našla obeseného na povale. Martina je partnerkou obvineného z dvojnásobnej vraždy Miroslava Marčeka a pri domovej prehliadke ju spolu s ním kukláči odviedli z jej domu.

Martinu o deň nato prepustili. Zronená mama trvá na tom, že Miro sa s jej synom ani nepoznal, svoj vzťah s obvineným mužom označuje za kamarátsky s tým, že trval len od júna. Hovorí, že Ronalda zatkli na základe toho, že dvaja nezávislí svedkovia potvrdili, že ho videli pred vraždou pri novinárovom dome a spoznali ho podľa identikitu. Obrázok však podľa nej sadne na každého tretieho mladého muža.

Otvoriť galériu

„Vraj ho videli dva dni pred Kuciakovým domom vo Veľkej Mači a dostali tip, že zbraň sa nachádza u neho doma. Tak ho eskortovali zo Žiliny v pyžame. Keď sa to nepotvrdilo zobrali ho do Nitry, potom do Trnavy a naspäť do Nitry. Nechali ho do večera v cele a stále ho vypočúvali, že mu hrozí 25 rokov a nech sa prizná,“ opisuje udalosti Martina.

Rozchod s priateľkou

„Na druhý deň ho policajti vyložili pred budovou s tým, že choď, chlapče, kadeľahšie a teš sa, že sme ťa pustili. Zavolal mi a povedala som mu, nech si zoberie taxík. Potom sme sa o tom rozprávali a povedal mi, že ešte nikdy v živote ho takto neponížili, on ani nevedel, o čo ide. Potom sa už nechcel do Žiliny vrátiť,“ pokračuje nešťastná matka.

Otvoriť galériu

Podľa nej jej syn vo Veľkej Mači nikdy nebol, nesledoval ani správy, a tak netušil o nejakom identikite. „On nemal ani vedomosť, že odo mňa zobrali Miroslava, tak ani nevedel o čo ide,“ pokračuje matka.

 

Po otrasných zážitkoch sa navyše Ronald v nedeľu rozišiel s frajerkou Zuzanou. „Hovoril, že sa rozišli v dobrom, ako kamaráti, od pondelka upratoval dom. Potom sa mu nevedela dovolať, napísal jej, že sa lúči so životom,“ hovorí matka. „Naposledy mi hovoril, že ho sledujú, už nechcel ísť ani medzi ľudí, že každý sa na neho pozerá,“ uzavrela rozprávanie Martina.

Kamaráti Ronalda opisujú ako utiahnutého a hovoria, že od zadržania trpel depresiami a dokonca údajne začal veľa piť. Poslednou kvapkou mal byť práve rozchod s priateľkou. Celá rodina je v šoku, veľmi ťažko znáša, čo sa stalo. „Prosím ľudí, nech nás nechajú sa v kruhu rodiny rozlúčiť so synom, neprajeme si, aby prišli na pohreb, nech nás trochu nechajú,“ povedal Ronaldov otec. Ten zvažuje právne kroky voči postupu polície. „Musím sa poradiť so synom a s právnikmi, čo budeme v tomto robiť,“ dodal.

Otvoriť galériu

Prokuratúra sa k novým informáciám okolo vraždy nechce vyjadrovať. Lekár vo veci samovraždy predbežne vylúčil cudzie zavinenie, ale polícia nariadila pitvu a začala trestné stíhanie vo veci usmrtenia.

Postup vyšetrovateľov bol cynický

Jozef Šátek, bývalý vyšetrovateľ

Policajti a prokurátori si vytypovali osobu, z ktorej urobili identikit. Vedeli presne, o koho ide, vedeli, že to je osoba, ktorá možno okrajovo zasahuje do skupiny a cez tento identikit sa snažili nabudiť tú spoločnosť, aby rozprávala a oni si to mohli zaznamenať. Takýto postup je nezákonný.

Oni urobili policajnú provokáciu a cez ňu zadovážili nejaké ďalšie dôkazy. Ja tvrdím, že takéto dôkazy sú neplatné. A to, že narábajú s osudmi ľudí takýmto spôsobom, to je cynizmus. Nech je to ktokoľvek, má právo na česť, dôstojnosť a ochranu. A nikto, ani vyšetrovatelia tej najzávažnejšej vraždy nemajú právo takto nakladať s ľuďmi.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla