Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2018 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Vodič z Bratislavy prehovoril o platoch a hroznom stave autobusov: Jazdíme na rozrezaných gumách!

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Do redakcie Nového Času sa ozval vodič z Dopravného podniku v Bratislave, ktorý chce zatiaľ zostať v anonymite. Prehovoril, v akých podmienkach musia on a jeho kolegovia pracovať.

Podľa neho výška platu zďaleka nie je taká, ako sľubujú reklamné náborové letáky, ani po vyše 20 odpracovaných rokoch. Autobusy sú často v zlom technickom stave a dopravný podnik neúnosnú situáciu napriek upozorňovaniu zo strany zamestnancov nerieši. Nespokojní vodiči preto rozmýšľajú o vyhlásení štrajkovej pohotovosti.

Otvoriť galériu

Práca šoféra bol jeho detský sen. Dostával som odmeny, ale bonus za odpracované roky som dostal len raz a to za 20 odpracovaných rokov 200 eur. „V hrubom mám 5,14 € na hodinu a autobusy sú v katastrofálnom stave,“ rozhorčuje sa vodič a tvrdí, že ich opravy sa nevykonávajú pre nedostatok súčiastok tak, ako by mali.

Jazdí sa podľa neho na pneumatikách s protektormi, teda už opravených, navyše podľa neho sú často v zlom stave. „Pneumatiky nesmú mať na svojom vonkajšom obvode trhliny ani poškodenia, ktoré obnažujú kordovú kostru alebo ju narúšajú. Je dôležité nielen určenie ich veku (maximum je 4 - 5 rokov), ale predovšetkým dostatočne hlboký, a teda funkčný dezén,“ upozorňuje Michal Bednár z Autobildu.

Otvoriť galériu

 

Trikrát a dosť?!

Skúsenému vodičovi prekáža aj nástenka hanby, ktorú zamestnávateľ vymyslel v snahe znížiť meškanie spojov. „Program slúži skôr na to, aby trestali vodičov. Nech sa udeje v autobuse čokoľvek od poruchy až po nevoľnosť cestujúceho či vyčíňania vandalov, mám záznam,“ vysvetľuje vodič MHD a pokračuje: „Každý mesiac visia na nástenke tí, ktorí mali najviac záznamov.“

Ak napríklad niektorý vodič má smolu, že trom ľuďom v jeho voze prišlo zle, čiže bude meškať, pranierujú ho vraj aj za to. „Druhá výstraha je odchyt vedúcim a ak aj naďalej hlásim poruchy, tak dostanem písomné predvolanie. Posledná fáza je ,kárne napomenutie‘ s možným finančným postihom,“ uzatvára rozhorčený vodič.

Otvoriť galériu

Údržbu robíme

DPB, a. s., sa proti obvineniam vodiča bráni. Podľa jeho hovorkyne Adriany Volfovej pneumatiky na všetkých nápravách menia po najazdení cca 60-tisíc kilometrov. „Keď vodič nahlási poruchu na vozidle dispečingu, ten vyhodnotí, či dané vozidlo spĺňa bezpečnostné požiadavky a prijíma opatrenia,“ spresnila Volfová a dodala, že podľa príslušnej vyhlášky protektorované plášte na riadenej náprave autobusov MHD sú v poriadku.

Ako hovorkyňa ďalej vysvetlila, vodičom najčastejšie nie je priznaná variabilná zložka mzdy v plnej výške za škodové udalosti z vlastnej viny i za porušenie pracovnej disciplíny. „Rieši sa to buď pohovorom, dôrazným upozornením, alebo krátením výkonnostnej odmeny,“ vysvetlila. A na otázku, ako je to s pranierovaním napr. za „problémového“ cestujúceho, odpovedala, že postihy za takéto prípady vodiči nemajú.

Akékoľvek poškodenie pneumatiky je hrozba

Jozef Drahovský, dopravný analytik

„Protektory a vek pneumatiky problémom nie sú, problémom je poškodenie akejkoľvek, aj novej pneumatiky. S poškodeným plášťom či s rozrezanou pneumatikou, ako na daných fotografiách, by vozidlo nemalo ísť na cestu. Vodič by si mal vždy pred jazdou prekonzultovať stav vozidla, pretože niekedy sa rozsvieti upozornenie preto, že je už čas na kontrolu, ale vozidlo môže mať dojazd ešte 1 000 km. Napriek tomu by mali vodičov za upozorňovanie chýb chváliť, nie napomínať.“

Vodiči hrozia štrajkom

Vodičov v Dopravnom podniku Bratislava je stále málo a viacerí z nich sú dlhodobo nespokojní s pracovnými podmienkami. Najnovšie uvažujú o vyhlásení štrajkovej pohotovosti. Má sa o nej rozhodnúť na ich spoločnom mítingu, ktorý je naplánovaný na pondelok 22. októbra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Robert Fico sa vyjadril k členstvu Ukrajiny v NATO: O toto požiadal ministra Blanára
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Pojednávanie s bývalou poslankyňou Smeru, Ľubicou Roškovou.
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?