Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2018 16:15 | Správy | Servis | Rodina

Chudoba ohrozuje 16 % Slovákov: Ako chce štát pomôcť ľuďom v núdzi?

Poberáte pomoc v hmotnej núdzi alebo vám to hrozí? Dávka určená na zabezpečenie základných životných podmienok sa budúci rok zvýši.

Vláda zrejme čoskoro prerokuje návrh zákona, ktorý predpokladá zlepšenie života najchudobnejších ľudí na Slovensku. Ako si polepšia? Čo všetko sa má zmeniť? Chudobou ohrození ľudia si polepšia. Ministerstvo práce navrhuje, aby sa v marci budúceho roka zvýšili dávky v hmotnej núdzi. Naposledy vzrástli v roku 2014 a aj to iba symbolicky. „Zvýšenie sociálnych transferov bude mať vplyv aj na zníženie miery rizika chudoby,” tvrdí hovorca ministra práce Michal Stuška.

Jednotlivé sumy základnej dávky sa zvýšia zhruba od troch do 11 eur, ochranný príspevok od 70 centov do troch eur. „U osamelo žijúcich rastie záťaž výdavkami na bývanie. Pomohlo by, keby príspevok na bývanie bol dostupný aj pre iné kategórie obyvateľstva ako tých, čo sú v núdzi,“ hovorí sociologička Zuzana Kusá. Osobitným prípadom je aktivačný príspevok pre člena domácnosti, ktorý pracuje aspoň za minimálnu mzdu. Štát mu pridá takmer 70 eur mesačne. Chudoba ohrozuje 16 percent slovenskej populácie. Z údajov za rok 2017, ktoré tento týždeň zverejnil Eurostat, vyplýva, že lepšie na tom sú len Česko a Fínsko.

Otvoriť galériu
Koľko eur môžete dostávať.
Zdroj: infografika NČ

Čo ešte sa má zmeniť

  • pri posudzovaní hmotnej núdze nebude záležať na príjme stredoškoláka alebo vysokoškoláka do 3-násobku životného minima (615,21 ), dnes ide o 1,2-násobok minima (246,084 €)
  • možnosť zvýšiť si príjem prácou sa nebude skúmať ani u poberateľa predčasného dôchodku, ani u tehotnej ženy od 8. týždňa pred pôrodom
  • v hmotnej núdzi nebude ani domácnosť, z ktorej niekto podniká, ibaže by podnikanie trvalo menej ako rok alebo by sa nedalo prerušiť
  • ak sa niekto z domácnosti zdržiava v cudzine viac ako 30 dní nepretržite a dôvodom nie je štúdium, nárok na pomoc nevzniká
  • ochranný príspevok pre seniora či úplne invalidného človeka vzrastie zo 63,07 € na 66,20 mesačne a nárok naň bude mať aj po­berateľ predčasného dô­chodku
  • Otvoriť galériu

 

Pomohol by príspevok na bývanie

Zuzana Kusá, sociologička
Pri príjmovej chudobe sú najohrozenejšie skupiny rodiny s väčším počtom detí, jednorodičovské rodiny, samozrejme, domácnosti nezamestnaných a narástla nám aj chudoba osamelo žijúcich ľudí. U osamelo žijúcich rastie záťaž výdavkami na bývanie. Tohto roku sa mal pripraviť zámer zákona o príspevku na bývanie, ktorý by bol dostupný aj pre iné kategórie obyvateľstva ako tých, čo sú v núdzi, ale vláda to o rok odložila. Takýto príspevok by určite pomohol.

V Maďarsku trestajú bezdomovcov

Od 15. októbra v Maďarsku platí zákon, ktorý ľuďom bez domova zakazuje bývať na verejných priestranstvách. San­kcie za porušenie zákona vzbudili ohlas v celej Európe. Kto niekoľkokrát neuposlúchne výzvu polície na odchod do útulku, môže skončiť vo väzení a prísť o osobný majetok. „Je smutné, že namiesto hľadania skutočných riešení maďarská vláda núti ľudí bez domova pod hrozbou trestu riešiť svoju situáciu v krízových a dočasných zariadeniach, ktoré kapacitne nepostačujú a ktoré ľudia bez domova ani často nepovažujú za dôstojnú voľbu,“ napísalo 13 neziskových organizácií zo Slovenska.

S vekom pribúda chudobných žien

Staroba - chudoba. Žien, ktorých sa to týka, je podstatne viac ako mužov. Môžu za to celoživotné nerovnosti. „Keďže životný cyklus žien často zahŕňa ekonomickú nečinnosť, prácu na čiastočný úväzok, neplatenú prácu, nižšie mzdy a priemerne o päť rokov kratší pracovný čas ako muži, čelia významnému riziku chudoby v starobe,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. V celej Únii chu­doba ohrozuje 17,3 milióna starších osôb vo veku 65 a viac rokov. Tento stav sa od roku 2013 takmer nezmenil, dodáva Buchlá­ko­vá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jozef Čavojec, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy