Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2018 10:30 | Správy | Domáce správy

Otázniky okolo skrývania rigorózky šéfa parlamentu: Ako overia pravosť Dankovej práce?!

Jedna je utajená, druhá sa stratila. Z knižnice Univerzity Komenského v Bratislave zmizla práca, ktorá mala totožný názov aj počet strán ako rigorózna práca predsedu NR SR Andreja Danka (44), ktorú odovzdal o rok neskôr na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Nový Čas zisťoval, ako je vôbec možné overiť podozrenia, či nejde o plagiát, keď neexistuje rigorózka podobná Dankovej a čo potenciálnemu hriešnikovi hrozí. Rigoróznu prácu s názvom „Verejná správa a jej charakteristické črty“ obhájil predseda NR SR Andrej Danko na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici v roku 2000. Po tom, čo sa o jeho prácu začali zaujímať médiá, svoju prácu pred verejnosťou utajil.

Na Univerzite Komenského v Bratislave teraz zistili, že v knižnici im chýba rigorózka, ktorá mala rovnaký názov aj počet strán ako Dankova, ibaže bola napísaná o rok skôr. „Takéto niečo by sa nemalo stávať, budeme po nej naďalej pátrať a zisťovať, čo sa tu udialo,“ vyhlásil dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda s tým, že o chýbajúcom dokumente sa dozvedel 17. septembra.

Autorkou práce z roku 1999 je Emília Shakkour, ktorá sa pre televíziu Markíza vyjadrila, že o nej nič nevie a ani netuší, že sa stratila. Kópiu doma nemá. Ak sa práca nenájde, bude podľa odborníka na písanie záverečných prác Dušana Katuščáka nemožné zistiť, či je Dankova rigorózka plagiát. „Zistiť, či je práca plagiát, sa dá iba na základe porovnania. Porovnáva sa riadok za riadkom, musí sa urobiť textové porovnanie ako štruktúra práce, obsah, zhodné pasáže a podobne,“ vysvetlil Katuščák a dodal, že ak by sa to podarilo preukázať, Danko by mohol prísť aj o titul.

 

„Ak sa doloží, že to bol plagiát - to znamená, že titul bol získaný podvodom - príslušná vysoká škola má potrestať zamestnancov, ktorí to umožnili. A môžu teoreticky odobrať aj titul. Je to na rektorovi a na akademickej obci,“ doplnil.

Môžu ju zverejniť?

Pripomína, že samotná univerzita je zodpovedná za to, aby sa práca nevyparila. „Univerzita, ktorá stratila práce a nevie ich doložiť, nevie doložiť ani to, že študenti získali titul,“ zakončil Katuščák. Podľa právnika Marka Benedika existuje teoretická možnosť, že by UMB zverejnila Dankovu prácu aj bez jeho súhlasu.

„Je také ustanovenie v autorskom zákone o použití diela na informačné účely. Otázka je, či toto ustanovenie je možné použiť v tomto prípade,“ skonštatoval Benedik. Danko sa bráni s tým, že ide o politický boj a ustúpiť sa zatiaľ nechystá. „Existuje tu isté podozrenie, že s jeho prácou môže byť, alebo mohlo byť manipulované, a preto chce, aby bola momentálne táto jeho práca zakonzervovaná,“ vyjadril sa jeho hovorca Tomáš Kostelník.

Otvoriť galériu

Právo verejnosti prevažuje

Marek Benedik, právnik
Je také ustanovenie v autorskom zákone o použití diela na informačné účely. Otázka je, či toto ustanovenie je možné použiť v tomto prípade. Či má práca z roku 2000 vzťah k aktuálnym udalostiam. Použitie je dosť problematické, aj preto sa Univerzita Mateja Bela obhajuje autorským zákonom a licenčnou zmluvou. Keby som bol na mieste rektora UMB, tak si dám spraviť analýzu, či právo verejnosti na informácie prevažuje nad právom autora na utajenie. Myslím si, že právo verejnosti prevažuje, aby sa zistilo, či Andrej Danko pri získaní titulu podvádzal. Lebo taký človek nemôže byť predsedom parlamentu.

Kto mal problémy s titulom?

Ján Figeľ, bývalý predseda KDH

Otvoriť galériu
Pochybnosti vyvolala jeho dizertačná práca z roku 2007. Bývalý podpredseda parlamentu mal do nej prepísať celé pasáže brožúry o predvstupových rokovaniach s Európskou úniou.

Českí ministri
Kvôli podezreniu z plagiátorstva diplomových prác svoje stoličky v lete opustili ministerka spravodlivosti Taťána Malá a minister práce Petr Krčál. Za plagiátorstvo sa ospravedlnil aj minister obrany Lubomír Metnar, vo funkcii však zostal.

Pablo Casado, predseda španielskej Ľudovej strany
Problémy mal pre sporné získanie vysokoškolského titulu. Šéf Ľudovej strany priznal, že magisterský titul získal za pochybných okolností bez toho, aby sa zúčastňoval na výučbe. V jeho kauze rozhodla porota Najvyššieho súdu, že nešlo o trestný čin, iba o priaznivé zaobchádzanie.

Carmen Montónová, bývalá španielska ministerka zdravotníctva
Podala demisiu po tom, čo médiá odhalili jej manipuláciu so známkami v snahe získať magisterský titul na Univerzite kráľa Juana Carlosa. V jej študijnom výkaze sa uvádzalo najprv, že jeden z predmetov neabsolvovala, následne však bol zápis opravený na udelený zápočet.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo