Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2018 11:35 | Šport | Futbal
FotoVideo

Nočný žúr potvrdený! Šokujúco úprimný Kozák naložil hráčom v priamom prenose

Konečne prehovoril! A bol šokujúco úprimný! Bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák (64) štyri dni po svojej nečakanej rezignácii prelomil mlčanie a zástupcom médii otvorene vyrozprával dôvody, ktoré ho nahnevali a prinútili pri A-tíme skončiť.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Kozák rezignoval na post kormidelníka reprezentačného A-tímu po zápase Ligy národov s Českom (1:2). A vyparil sa bez rozlúčky. Zmluvu mal pritom so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) do roku 2020.

Za Kozákovým náhlym rozhodnutím mala byť tajná žúrka skupiny slovenských futbalistov po zápase s Českom. A tú Kozák novinárom potvrdil. Sedmička hráčov sa v sobotu večer zabávala v nočnom klube a porušila tým interné pravidlá slovenskej reprezentácie. Boli to brankári Martin Dúbravka, Michal Šulla, obrancovia Ľubomír Šatka, Norbert Gyömbér, Milan Škriniar, záložníci Stanislav Lobotka a Vladimír Weiss.

"S pánom Kozákom sme spolu prežili obdobie, na ktoré budem do konca života pamätať. Bolo veľmi plodné, postavil mužstvo, ktoré postúpilo na európsky šampionát. Veľa som sa od neho naučil, dovoľte mi poďakovať sa mu poďakovať za to všetko, čo pre slovenský futbal urobil," poďakoval sa na úvod Kozákovi prezident SFZ Ján Kováčik.

"Dojímavé slová pána prezidenta Kováčika, skoro som sa rozplakal. Chcel by som sa všetkým ospravedlniť, že som nedvíhal telefón. Tak som to vyhodnotil. Nechcel som pred zápasom so Švédskom do toho vstupovať a narúšať prípravu na tento zápas. Považoval som však za potrebné, aby fanúšikovia a všetci ľudia vedeli, čo sa stalo. Preto som zvolal túto tlačovku," začal stretnutie s novinármi Kozák.

"Verte mi, že som neodišiel preto, že sme prehrali dva zápasy po sebe, s Ukrajinou a Českom. Dočítal som sa dokonca, že som starý a nemám už dosť energie. Po zápase s Českom som celú noc nespal. Pozrel som si dvakrát zápas. Išiel som sa pozrieť, čo robia tí moji chlapci a zistil som, ako chlapci prichádzali z vonku. Strašne ma to zabolelo. Akoby ma niekto opľul, dal mi facku. O desiatej bol tréning a chcel som, aby sa hráči priznali. Stretol som sa so Škrtelom a Hamšíkom. Povedal som im, čo sa stalo. Boli prekvapení z toho, čo sa stalo. Vyskúšam, či sa chalani priznajú. Vošiel som do kabíny a povedal som hráčom, že je problém. Že siedmi hráči boli vonku. Pozrel som sa im postupne do očí, Dúbravka, Šulla, Šatka, Gyömbér, Škriniar, Lobotka, Weiss. Nie ja, ale slovenská reprezentácia dáva hráčom strašne veľa. Pýtam sa Dúbravku: čo ťa k tomu viedlo? Povedal mi, že má ťažké obdobie v Newcastle, aj tá prehra s Českom, že sa potreboval odreagovať. Vlado Weiss mi povedal, že nevie prečo. Tak ja mám vedieť. Lobotka začal s tým, že vo Vigu mal nahustený program, hral sobota - sobota, neuveriteľne nahustený program, že nemal kedy odreagovať. Tak vo Vigu nemáš čas odreagovať a tu v reprezentácii, kde je sobota-utorok, máš čas odreagovať. Lobotku mám rád, je budúcnosťou slovenského futbalu. Hneď dostal v reprezentácii miesto v základe. Môže takto rozmýšľať hráč? Nie je niekým ovplyvnený. Škriniar, to isté. Som veľmi sklamaný, náš vzťah je nadštandardný, fandím mu. Pýtam sa Šatku. A teba čo napadlo? Išiel som s kamarátmi, povedal mi," vysvetlil Kozák, ktorý zároveň dodal, že mal tri možnosti.

Sedmička "hriešnikov" nebude mať zatvorené dvere do slovenskej reprezentácie, ale musí rátať s finančnými sankciami, resp. následkami. "Ak budú títo hráči v budúcnosti nominovaní, celú kvalifikáciu odohrajú bez nároku na odmenu. Tieto finančné prostriedky budú presunuté na Nadáciu SFZ a Nadáciu pre slovenských internacionálov," uviedol prezident SFZ Ján Kováčik.

"Mal som tri možnosti, čo urobiť. Prvou bolo, že som ich nevidel. Skryť sa a robiť sa, že som nič nevidel. Druhá možnosť, vyhodiť všetkých. Môžem to urobiť? Sedem hráčov a hlavne boli tam štyria hráči, ktorí majú vysokú kvalitu. Neviem si budúcnosť bez Weissa, Dúbravku, Škriniara a Lobotku predstaviť v slovenskej reprezentácii. Rozhodol som sa pre tretiu možnosť, že skončím. Zavolal som pána prezidenta, nepovedal som mu dôvody. Hoci ma to strašne bolí, ale v danej chvíli som vyhodnotil, že pre futbal to bude najlepšie rozhodnutie," dodal Kozák.

Mimoriadny Výkonný výbor SFZ bude v pondelok, na ňom sa predložia návrhy na post nového trénera. "Chceme, aby to bolo čo najskôr, aby dva novembrové zápasy už viedol nový tréner. Urobím všetko preto, aby som vám na budúci týždeň predstavil meno nového trénera," vysvetlil Kováčik.

Dnes už exreprezentačný kouč Kozák má však v otázke svojho nástupcu jasno.

"V médiách ste navrhli troch trénerov. Len jedného Slováka. Mrzí ma to, že len troch. To nemáme viac dobrých trénerov na Slovensku? Čí záujem je to, aby konkrétny človek bol reprezentačným trénerom? A čo môj asistent Štefan Tarkovič? O ňom ani slovko. Vo vyspelých futbalových krajinách je zvykom, že aby plynulo prešiel nový kouč v práci s tímom, stáva sa hlavným kormidelníkom. Načo nového trénera? Keď tam máme jedného férového človeka, fundovaného, ktorý má prehľad, skúsenosti."

Slovensko pod Jánom Kozákom:

 

Debut

14. augusta 2013 - remíza v prípravnom zápase s Rumunskom 1:1

Maximum

14. miesto v rebríčku FIFA z augusta 2015 je historické maximum Slovenska, ktoré prebral na 56. priečke. Dnes mu patrí 26. miesto

Rekord

54 zápasov viedol áčko, čo je najviac z trénerov v ére samostatnosti s bilanciou 29 výhier, 10 remíz, 15 prehier

Jediný z trénerov

29 víťazstiev dosiahol s áčkom iba on. Jozef Jankech má na konte 18 výhier, Vladimír Weiss st. 16

Vrchol

Prvý raz na ME dostal futbalistov Slovenska v roku 2016. Vo Francúzsku jeho zverenci postupne prehrali s Walesom 1:2, zdolali Rusko 2:1, remizovali s Anglickom 0:0 a v osemfi nále podľahli Nemecku 0:3.

Rezignácia

14. októbra 2018 Ján Kozák oznámil, že na vlastnú žiadosť končí pri reprezentácii Slovenska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to