Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2018 09:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Ako chcú zlomiť Kočnera? Prehovorili psychológovia, vyšetrovatelia aj právnici

Za mrežami strávil Marián Kočner dlhé štyri mesiace. Verejnosti sa vyhýbal a nezúčastnil sa ani na súdnom pojednávaní. Polícia však tento týždeň prehľadala viaceré jeho nehnuteľností a dotiahla tam aj podnikateľa, ktorý sa tak zblízka prizeral tomu, ako mu kukláči obracajú dom naruby.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Muži zákona tak z neho urobili ľahkú korisť pre verejnosť napriek tomu, že Kočnerovi neboli blesky fotoaparátov príjemné. Ten radšej zostal sedieť v aute. Išlo o premyslenú stratégiu? Marián Kočner šiel do basy pôvodne pre podozrenia z falšovania miliónových zmeniek, veci sa však dali nečakane do pohybu.

Pár týždňov po tom, ako ho jeden z obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) označil za objednávateľa beštiálnej popravy, vykonala polícia vo viacerých Kočnerových nehnuteľnostiach rozsiahle policajné razie. Bol na nich osobne prítomný aj Kočner, ktorému pobyt za mrežami zjavne neprospieva.

Pochudnutý biznismen oblečený do nepriestrelnej vesty nejavil záujem ísť s policajtmi do vlastného domu, výnimku spravil len raz, keď si potreboval odskočiť. Aj pri tom však pôsobil roztržito a zabudol si okuliare. Prečo teda radšej nezostal v cele? „Viem si predstaviť, že mohli mať záujem, aby tam z nejakého dôvodu bol. V tom prípade by ho mohli donútiť. Domová prehliadka nevyžaduje jeho osobnú prítomnosť, stačí iný dospelý člen domácnosti. Sú však úkony, kde by byť musel. Tým by bola napríklad konfrontácia s tým, kto naňho ukázal,“ uviedol právnik Marek Benedik.

Otvoriť galériu

 

„Aj keď on sedel v aute, som na 99,9 % presvedčený, že jeho advokát bol vnútri. Je možné, že to je určitá forma psychologickej hry. Určite preňho nie je príjemné, že mu 20 chlapov prevracia dom,“ dodal Benedik. Pripomína, že vyšetrovatelia sú pripravovaní na rôzne taktiky, pričom táto s prevozom Kočnera na miesta, ktoré dôverne pozná, môže byť jednou z nich.

Vysielajú správy

Slová advokáta potvrdzuje aj šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. „Nie je to nič neštandardné, pretože on je väzobne stíhaný v inej veci a môže byť eskortou prevezený na úkony, kde je potrebná jeho prítomnosť. Môžeme si všimnúť, že pri niektorých prehliadkach ostal podozrivý v aute, to je tiež jeho právo, rovnako ako má napríklad právo nevypovedať,“ hovorí Kurilovská.

Otvoriť galériu

Psychologička Sylvia Dančiaková vysvetľuje, že v podobných prípadoch ide takmer vždy o určitú taktiku. „Môže to byť správa pre okolie, môže to byť správa pre neho konkrétne. Je tam veľa faktorov, ktoré sú v hre. Nevieme, či ho tam priviezli a chceli, aby vedel, že nejakým spôsobom postupujú, alebo to bola správa pre verejnosť, že sa niečo deje. Alebo to bol odkaz pre niekoho úplne iného,“ približuje psychologička.

Stratia moment prekvapenia

Jozef Šátek, bývalý vyšetrovateľ

Čudujem sa, prečo Kočnera chcú mať pri domovej prehliadke. Ak ju vykonávam a nájdem tam veci, ktoré s daným činom súvisia, a podozrivý vie, čo polícia nájde, vyšetrovateľ stratí pri výsluchu moment prekvapenia.

Otvoriť galériu

Je citovo tvrdá osobnosť

Tibor Hrozáň, psychológ

Myslím si, že v tomto prípade ide o veľmi necitlivú osobnosť. Pokiaľ všetky kauzy, ktoré sa s ním spájajú, sú pravdivé, tak to vychádza z toho, že on príliš tieto veci neprežíva a vnútri je mimoriadne tvrdý. To sú ľudia, ktorí citové poryvy majú značne skreslené.

Otvoriť galériu

Nemajú zrejme dostatok dôkazov

Marek Benedik, právnik

Kočner je už len na základe Andruskóovej výpovede podozrivý. Na to, aby bol obvinený, sa vyžaduje vyšší stupeň podozrenia. Keby ho obvinili, musia vyložiť karty na stôl. V uznesení o vznesení obvinenia musí byť uvedené, z akého činu je obvinený, a v odôvodnení by mali byť aj dôkazy, ktoré boli dovtedy zadovážené a z ktorých obvinenie vyplýva.

Otvoriť galériu
Podľa všetkého zatiaľ nemajú dostatok dôkazov, aby ho mohli obviniť. Ak spolupracuje zatiaľ iba Andruskó, tak ten nie je ani priamy svedok. Môže byť, že polícia ráta s tým, že sa podozrivý prizná, keď uvidí, ako sa mu hrabú doma.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!