Samosprávy, pod ktoré zariadenia patria, avizujú, že nie sú pripravené na taký nápor nových stravníkov. Okrem financií navyše je najväčší problém najmä personál. Zohnať silu do kuchyne za minimálnu mzdu je takmer nemožné. Čo si o sociálnom opatrení vládnej strany myslia v školských jedálňach?!
Doteraz si cenu za obed delila samospráva s rodičmi. Náklady na prípravu jedla, mzdy kuchárok či energie vo výške 1,47 eura platili obce a mestá. Nákup potravín v priemere 1,20 eura na žiaka bol zase na pleciach rodičov. Po novom ich má odbremeniť od platenia štát. „Suma sa pohybuje medzi 80 - 120 miliónmi eur na rok. Zasiahne to 517-tisíc detí. Týka sa to všetkých škôl vrátane súkromných a cirkevných,“ ozrejmil na tlačovej konferencii expremiér Robert Fico s tým, že už majú vyčlenenú rezervu v rozpočte. Ak nie je škola schopná poskytnúť špeciálnu stravu, peniaze budú vyplácať priamo rodičom.
Odpor samospráv
Kým koalícia je svojím návrhom nadšená, obce a mestá to vidia celkom inak. Štát ušil opatrenie podľa nich horúcou ihlou a presunul ho na ich plecia bez akejkoľvek finačnej pomoci. „Navrhujeme, aby náklady miest a obcí spojené s projektom ,bezplatné školské obedy‘ boli uhradené z prostriedkov štátneho rozpočtu,“ píše sa v stanovisku ZMOS-u. V prípade, že sa začnú reálne stravovať všetky deti, hrozí v niektorých školách kolaps. „Keď všetci začnú chodiť na obedy, môže sa pokojne stať, že sa to nestihne,“ povedal o svojich obavách Ján Papuga zo ZŠ na Riazanskej ulici v Bratislave.
Podobne to vnímajú aj v Základnej škole Aurela Viliama Scherfela v Poprade, kde vydávajú 270 obedov, pričom jedáleň je dimenzovaná len pre 60 žiakov. „Teraz to nestíhame, alebo len tak-tak, ani priestorovo, ani personálne. Čo budeme robiť, keď budeme musieť variť a stravovať ešte viac detí?“ pýta sa kuchárka Paulína (60), ktorá celý život pracuje v školskej kuchyni.
Plytvanie jedlom a kuchárkami
Financovanie v praxi bude vyzerať tak, že štát pošle 1. januára 2019 školám paušál na každého žiaka na pol roka dopredu. „K termínu, keď sa to bude končiť, nám zašlú vyhodnotenie, koľko detí chodilo, a na druhý polrok dostanú odpočítané prostriedky,“ vysvetlil minister Ján Richter.
Podľa riaditeľov škôl bude však obrovským problémom donútiť rodičov, aby boli pri odhlasovaní detí z obedov 100-percentní. „Bude to obrovské plytvanie potravinami,“ myslí si primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty. Pre niektorých bude nezdolateľnou prekážkou aj fakt, že nájsť silu do kuchyne je takmer nad ľudské sily. „Pracujem v školstve 40 rokov a tu robím 20 rokov, vždy boli problémy s pomocnými silami. Kolegyňa je na antibiotikách, nemôže ostať na PN-ke, pretože by nemal kto robiť,“ smutno dodala vedúca školskej jedálne v Bratislave Alžbeta Lauková (67).
Mesto Trenčianske Teplice:
Obedy zdarma nás vyjdú na 24 576 eur
- režijné náklady stúpnu o 15 876 eur ročne
- mzdové náklady na jednu kuchárku 8 100 eur ročne
- navýšený odvoz kuchynského odpadu vo výške približne 300 eur ročne
- jednorazové obstaranie tanierov a príborov 300 eur
Spolu 24 576 eur ročne
Mária Lacková (55), vedúca jedálne ZŠ Staničná 13
- V minulosti sme mali viac personálu v kuchyni, ale vtedy boli aj iné podmienky. Chodilo sa na nákupy, zemiaky sa dovážali z neďalekých obchodov, rovnako neboli ani umývačky riadu. U nás v škole je väčšina žiakov na obedy už teraz prihlásená, rozhodne to všake pocítime. Nárast stravníkov bude náročnejší.
Alžbeta Lauková (67), vedúca jedálne
- Pýtam sa všetkých vo vedení vlády, kde zoberieme kuchárky na výdaj stravy, keď u nás v našej jedálni je predpoklad variť pre 580 stravníkov. Zatiaľ s tromi silami, ktoré majú plat cca 380 až 400 eur čistého. Má sa vydávať od 11.30 do 14. hodiny. Kto bude platiť pomyje? Robím v školstve 40 rokov a tu robím 20 rokov, vždy boli problémy s pomocnými silami. Kolegyňa je na antibiotikách, nemôže ostať na PN-ke, pretože by nemal kto robiť. Ako môžem chcieť od žien, ktoré tu robia za minimálnu mzdu, aby robili nadčasy?
Paulína Olexová (60), kuchárka
- Ja konkrétne tu robím viac ako 25 rokov a len prednedávnom mi zdvihli plat na 570 eur v hrubom, a to som hlavná kuchárka. Kolegyňa Gabika, kuchárka, má ešte o 60 eur nižšiu mzdu. Denne varíme pre 270 detí a obedy vydávame od 11.45 do 14.00 v jedálni, ktorá má kapacitu ani nie 60 miest. Teraz to nestíhame, alebo len tak-tak, ani priestorovo, ani personálne. Je pravda, že o tretej môžem ísť domov, v reštaurácii by to bolo do večera, pracujem len cez pracovné dni a nepracujem cez prázdniny. To sú však slabé benefity pre nové pracovné sily, ktoré neprídu pracovať za minimálnu mzdu do školskej jedálne.