Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2018 05:50 | Správy | Domáce správy
Foto

Polícia robila domové prehliadky aj v zaistených majetkoch Kočnera: Hľadali miliónové zmenky skupiny Penta?

Čo všetko hľadali? Mariána Kočnera (55) má polícia vo svojom hľadáčiku už niekoľko mesiacov. Postupne pribúdali obvinenia vo viacerých kauzách, čo vyvrcholilo až jeho vzatím do väzby v známej kauze markizáckych zmeniek za 69 miliónov eur.

To však nie sú jediné cenné papiere, pre ktoré mal Kočner slabosť. Vo svojom vlastníctve mal totiž aj zmenky za 10,7 milióna eur finančnej skupiny Penta. Ich vyplatenie zakázala nedávno prokuratúra, no ich fyzickú - papierovú podobu nikto z kompetentných nevidel. Kočner si zrejme celý život istil zmenkami. Počas leta zástupcovia štátu šokovali, keď Kočnerovi zaistili miliónové majetky na čele s domami, pozemkami či hotovosťou na účte.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Okrem toho však prokurátorka siahla aj na vyplatenie 10,7 milióna eur, ktoré Kočner požičal podľa denníka SME spoločnosti Penta Funding a dostal za ne 30 zmeniek. Prokurátorka sa obávala, že Kočner svoj majetok neustále prevádza a môže ho tak prepísať na iné osoby. Nie je jasné, kedy zmenky vznikli a dokedy sú splatné. Paradoxom je, že kompetentní cenné papiere nezaistili fyzicky, čiže nie je vylúčené, aby s nimi niekto disponoval.

Problémom tak je, že milióny eur môžu skončiť napokon na účte napríklad rodinného príslušníka, na ktorého Kočner zmenky prepíše. „Zmenka je dokonalý cenný papier. To znamená, že v zásade sa dá previesť len rukopisom, t. j. písomným záznamom na rube zmenky. Kedy a za akých okolností ich majiteľ prevedie, je výlučne na majiteľovi,“ opisuje možnosti Kočnera právnik Marek Benedik.

 

Prokuratúra môže podľa neho zakázať prevádzať zmenky, avšak rubopis môže byť spravený aj v tzv. bianco formáte, čiže nie na konkrétnu osobu, ale meno príjemcu sa vyplní neskôr. „Ktokoľvek sa tam dopíše, tak ju môže predložiť na vyplatenie. Môže sa tiež zmeniť majiteľ, avšak to sa dá spraviť len fyzicky. Musí niekto prísť za Kočnerom do väzby,“ dodáva Benedik.

V praxi sa tak podnikateľ môže stretnúť s právnikom, s ktorým má podľa zákona možnosť komunikácie v súkromí bez kamerových či iných záznamov. Podľa hovorcu skupiny Penta Gabriela Tótha si väčšina klientov necháva zmenky v trezore banky, čo je bezpečnejšie. Kočner si ich však vybral. „Nie, Penta Funding ako emitent nimi nedisponuje,“ uviedol Tóth.

Kočner má problémy s majetkom pre vyšetrovanie fiktívnych prevodov hotelov na Donovaloch, keď mal štát vyplatiť vratku vyše osem miliónov eur. Sudca tvrdil, že prokurátor sa mohol pokúsiť siahnuť aj na väčší majetok. „Nie je zrejmé, prečo prokurátorka nerozhodla o zaistení aj iného majetku obvineného, či už vo forme vlastníctva podielov obchodných spoločností, prípadne hnuteľných vecí - motorových vozidiel,“ napísal v uznesení sudca.

Kontroverzný podnikateľ mal nedávno problém aj s markizáckymi zmenkami za 69 miliónov eur. Tie dlho nevedel vrátiť do súdneho spisu. Napokon sa späť do trezoru mali podľa jeho advokáta originály dostať len nedávno po tom, čo im prokurátor nedovolil manipulovať s nimi a zisťovať ich pravosť, lebo by ich mohli poškodiť.

Markíza však v odpovedi spochybnila, či skutočne na súd dorazili ich originály. Práve zmenky, ktorými si istil viacero aktivít, sa však Kočnerovi stali osudné napriek tomu, že s nimi obchodoval už dlhodobo.

Čo podnikateľovi pred časom zaistili

  • apartmán na Donovaloch
  • pozemok v bratislavskom Novom Meste
  • pôdu v Čunove
  • dom v Bernolákove
  • 30 zmeniek: 4 v hodnote 2,3 - 2,4 milióna eur a 26 v hodnote 50- až 60-tisíc eur (10,7 milióna eur)
  • zablokovali mu peniaze na troch bankových účtoch
  • zaistili akcie dvoch spoločností
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo