Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2018 18:00 | Tip od Vás | Slovensko

Lekár poslal chorého Petra domov, ten o pár dní zomrel: Zistíte, čo nasledovalo, bude vám zle!

Prišla o životnú lásku, boj za spravodlivosť však nevzdáva. Petra († 49) pred 8 rokmi trápili bolesti v bruchu, vybral sa preto na urgent Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach.

Jeho užialená partnerka Jana (54) však tvrdí, že lekár jeho vyšetrenie odflákol a poslal ho domov. Muž o pár dní zomrel, a hoci sa potvrdili vážne porušenia ošetrujúceho doktora, nemocnica dostala smiešnu pokutu 500 €. Jana (54) je bez milovaného Petra († 49) už dlhých 8 rokov. Na to, čo sa stalo, dodnes spomína s bolesťou.

„Stalo sa to 30. júla 2010, keď mal môj partner prudké bolesti brucha a vracal. Na pohotovosť ho priviezla záchranka a lekár po vyšetrení povedal, že to nie je nič vážne. Bez odobrania krvi mu určil diétu a poslal ho domov. Petrovi až po opätovnom návrate do nemocnice o dva dni stanovili akútnu pankreatitídu a na jej následky zomrel,“ vraví. V rukách má veľa posudkov o zlyhaní a fatálnych dôsledkoch. Obrátila sa na všetky možné úrady, politikov i poslancov, no bezvýsledne.

Otvoriť galériu

Vyviazol bez trestu

„Lekár nepostupoval v zmysle zákona a vážne porušil svoje povinnosti - neurobil základné vyšetrenia - odber krvi, moču a ani ultrazvuk. Peter mal pritom až 90-percentnú šancu na život, no len za predpokladu, že by mu poskytli okamžitú štandardnú liečbu. Toto nie je moje zistenie, ale zistenie znalcov a aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý, mimochodom, košickej UNLP uložil smiešnu pokutu 500 eur. Ošetrujúci lekár, ktorý je už na dôchodku, vyviazol bez trestu,“ vraví Jana s tým, že na takéto prípady treba upozorniť.

 

„Nízka pokuta vyjadruje neúctu k životu človeka a po 5 rokoch sporu na súde je výsledkom len to, že zákon síce bol porušený a ošetrujúci lekár vážne poškodil zdravie, no pacient by možno aj tak zomrel...“ dodala s tým, že o odškodné jej nejde: „Ide mi o to, aby nemocnica uznala pochybenie, nebagatelizovala vážnu situáciu a nezbavovala sa zodpovednosti.“

„Pacient zomrel na smrteľné ochorenie, ktoré bolo dia­gnostikované až pri jeho 2. návšteve na Oddelení urgentného príjmu. ÚDZS vyhodnotil postup lekára pri prvom vyšetrení ako nedostatočný a uložil nemocnici sankciu, ktorú uhradila a nápravné opatrenia, ktoré vykonala. Vyjadrujeme ľútosť pozostalej rodine. S partnerkou je vedenie nemocnice vzhľadom na prebiehajúci spor v písomnom aj ústnom kontakte," povedala hovorkyňa UNLP Ivana Stašková.

Otvoriť galériu
Z odborných posudkov

1. „Ambulantné chirurgické vyšetrenie v rámci ústavnej pohotovostnej služby nebolo u pacienta realizované štandardným spôsobom,“ uviedol vtedajší riaditeľ ÚDZS v Košiciach Dušan Dzurjo.

2. „Za závažný nedostatok a pochybenie zo strany poskytovateľa považujeme nedostatočné vyšetrenie, ktoré by spresnilo diagnózu a určilo zavčasu správnu a včasnú liečbu,“ konštatovala bývalá riaditeľka ÚDZS Bratislava Eva Vivodová.

3. „Pacientovi lekár neindikoval ďalšie štandardné vyšetrenia, ako sú krvné a biochemické vyšetrenia. Pacienta nemal poslať domov pred absolvovaním potrebných vyšetrení,“ zhodli sa znalkyne Vlasta Vyhnálková a Zuzana Grochová.

4. „Takýto pacient patril do nemocnice. Keby mu chirurg prehmatal brucho, tak by vedel, aké vyšetrenia sú nutné. Pacient musí podstúpiť vyšetrenie krvi, moču a CT vyšetrenie,“ dôvodil chirurg Martin Pecka.

Akútna pankreatitída

Ide o zápal podžalúdkovej žľazy, je vyvolaný rôznymi podnetmi. Na vzniku sa podieľajú viaceré faktory. Zhruba polovica prípadov vzniká pre prítomnosť žlčníkových kameňov, ktoré dokážu „vycestovať“ do žlčových ciest a zablokujú vývod žlčníka aj pankreasu.

Výsledkom je samonatrávenie pankreasu, ktorého funkcia tak zlyháva a proces trávenia živín prijímaných potravou je vážne ohrozený. Môže sa končiť až smrťou.

Reakcia asociácie

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR OPP Mária Lévyová aj na margo toho prípadu Novému Času potvrdila, že plánujú zorganizovať stretnutie s odborníkmi z ministerstva zdravotníctva a aj pacientskými organizáciami. "Ide o prenesenie dôkazového bremena z pacienta na nemocnicu, čiže vo všeobecnosti posilnenie práv slabšej strany. Týka sa to aj administratívneho vysporiadania pacienta a posúdenia jeho zdravotného stavu posudkom aj z iných krajín Európskej únie," uvádza v stanovisku Lévyová, ktorá súhlasí aj so zriadením pacientského ombudsmana.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?