Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2018 10:15 | Šport | Futbal
Foto

Slovenskí futbalisti odmietli komentovať náhly odchod trénera: Kozák sa vyparil bez rozlúčky!

Hlavy dole. Smutné tváre. Nekomentujem. Nevyjadrujem sa. Prepáčte, radšej nie. Nehnevajte sa, ale nebudem na túto tému hovoriť.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Bobríka mlčania držali poctivo do nohy slovenskí futbaloví reprezentanti pred odletom na sever Európy. V dnešnom prípravnom zápase proti Švédsku (20.45 hod., RTVS 1) ich už nepovedie tréner Ján Kozák (64), ale jeho asistent Štefan Tarkovič (45). Kozák, ktorý mal zmluvu so zväzom do roku 2020, deň po prehre s Českom v Lige národov bleskovo rezignoval na svoju funkciu. Jedným z dôvodov, ktoré urýchlili jeho odchod, mohli byť aj spory vnútri mužstva. Bývalý tréner sa po neúspechu v derby zápase pustil do hráčov.

Prvýkrát verejne a aj konkrétne. Najmä mladíkom Lobotkovi a Škriniarovi vyčítal, že hrali zle. Nepáčilo sa mu, že nastupujúca generácia reprezentantov nie je schopná zobrať na seba zodpovednosť od starších spoluhráčov.

Futbalisti onemeli

Z Kozákovho náhleho odchodu hráči jednotne onemeli. Z kádra však uniklo, že išlo o dohodu. Podľa nej skúsenejší hráči odmietli hovoriť o zmene na trénerskom poste s médiami a mladí to mali od nich vyslovene zakázané.

„Nás hráčov šokovala informácia o odchode trénera, ale nechceli by sme sa k tomu vyjadrovať. Je to čerstvé a sme z toho prekvapení,“ odpovedal Milan Škriniar na otázku Nového Času, či sa tréner Kozák rozlúčil s hráčmi. Ako prezradil stopér Interu Miláno, kritiku Kozáka po prehre s Českom prijal športovo.

 

„Je to úplne normálne, keď hráčovi nevyjde zápas, nehrá podľa trénerových predstáv a on ho za to skritizuje. Ja som to zobral úplne normálne. Preboha, veď sme futbalisti, ľudia. Konštruktívna kritika nie je zlá a hráčovi môže len pomôcť. Ja i Stano Lobotka sme sa z toho poučili. Som zvyknutý na kritiku z čias, keď som hrával v Žiline. Tam ma kritizovali úplne všetci. Aj tam som to prijal v pohode.“

Správa o rezignácii Jána Kozáka zaskočila aj šéfa zväzu Jána Kováčika (56): „Dôvody mi tréner Kozák nepovedal. Len to, že je to nemenné
a definitívne. Chvíľu mi trvalo, kým som to strávil...“ Súčasne vylúčil, že by za jeho odchodom stáli spory s hráčmi.

Vedel to prvý

Kozákov krok zaskočil aj jeho asistenta a dlhoročného spolupracovníka Štefana Tarkoviča, ktorý sa z večera do rána stal, hoci len na jeden zápas hlavným trénrom áčka. „V nedeľu ráno mi oznámil, že pri reprezentácii končí. Bavili sme sa spolu, ako ďalej. Dôvody, prečo skončil, nebudem vysvetľovať. To je otázka pre neho. Atmosféra v tíme nie je optimálna. To si treba priznať. Nezvládli sme dva zápasy v Lige národov. Povedal som hráčom, že túto zmenu je potrebné treba akceptovať a vysporiadať sa s ňou.“

Slovensko vedené Jánom Kozákom:

Debut

14. augusta 2013 - remíza v prípravnom zápase s Rumunskom 1:1

Maximum

14. miesto v rebríčku FIFA z augusta 2015 je historické maximum Slovenska, ktoré prebral na 56. priečke. Dnes mu patrí 26. miesto

Rekord

54 zápasov viedol áčko, čo je najviac z trénerov v ére samostatnosti s bilanciou 29 výhier, 10 remíz, 15 prehier

Jediný z trénerov

29 víťazstiev dosiahol s áčkom iba on. Jozef Jankech má na konte 18 výhier, Vladimír Weiss st. 16

Vrchol

Prvý raz na ME dostal futbalistov Slovenska v roku 2016. Vo Francúzsku jeho zverenci postupne prehrali s Walesom 1:2, zdolali Rusko 2:1, remizovali s Anglickom 0:0 a v osemfi nále podľahli Nemecku 0:3.

Rezignácia

14. októbra 2018 Ján Kozák oznámil, že na vlastnú žiadosť končí pri reprezentácii Slovenska.

Kto bude dvanástym kormidelníkom Slovenska?

Pavel Hapal

Český tréner je momentálne bez práce a je najväčším adeptom na voľnú stoličku. Hapal navyše ešte pred pár mesiacmi viedol úspešnú slovenskú 21-ku a má dobré vzťahy so šéfom zväzu Jánom Kováčikom.

Voľný - 50%

Adrián Guľa

Okrem Pavla Hapala sa ako spolufavorit na uvoľnenú stoličku trénera seniorskej reprezentácie skloňuje aj meno kouča našej dvadsaťjednotky Adriána Guľu. Ten má zmluvu so SFZ po tom, čo nedávno ukončil päťročné pôsobenie v MŠK Žilina. Jeho zverenci v piatok vyhrali nad Estónskom a uchovali si nádej na baráž o ME 2019.

Tréner tímu do 21 rokov - 45 %

Pavel Vrba

O skúseného českého kouča už mal v minulosti šéf nášho zväzu Ján Kováčik záujem na post hlavného trénera, ale neuvoľnil ho vtedy jeho klub Viktoria Plzeň. V tomto tíme trénuje aj teraz, a keďže hrajú Ligu majstrov, je málo pravdepodobné, že by skončil na slovenskej lavičke.

Kouč Viktorie Plzeň - 10 %

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, Novy Cas, mko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní