Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2018 00:00 | PR články

OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu. Čítajte ďalej

Spoločnosť RTINGS, ktorá je významným subjektom zaoberajúcim sa recenziami spotrebnej elektroniky, pripravila už tri testy týkajúce sa vypálenia pixelov a retencie obrazu.* Z výsledkov jasne vyplynulo, že na OLED televízoroch pri zobrazovaní statického obsahu k týmto nežiaducim javom dochádza.

Tento problém sa však netýka napríklad televízorov s QLED technológiou a to vďaka použitým anorganickým materiálom.

Vo svojich testoch spoločnosť RTINGS rozlišuje dva nežiadúce efekty. Prvým je retencia obrazu, pri ktorej na televízore ostane stopa dlho zobrazovaného záberu. Druhý je potom vypálenie obrazu, čo je extrémny prípad retencie, kedy je poškodenie TV trvalé.

Tieto účinky sa môžu prejaviť, pokiaľ sú niektoré časti obrazovky statické. Napríklad pri sledovaní športových udalostí či spravodajstva, počas ktorých je po dlhý čas zobrazovaný ukazovateľ skóre, logo televíznej stanice alebo lišta so správami.

K vypáleniu obrazu môže tiež dôjsť vo videohrách alebo pri používaní televízoru namiesto PC monitora. Ako v hrách, tak pri práci na počítači je totiž na obrazovke veľké množstvo statických prvkov, ktoré môžu nežiaducu retenciu alebo vypálenie spôsobiť.

Výsledky testov krátkodobého a dlhodobého poškodenia

Počas testovania retencie obrazu bolo zistené, že veľmi často sú ňou ohrozené práve televízory s OLED technológiou. Výsledky testu dokonca tvrdia, že „OLED televízory trpia dočasnou retenciou obrazu, ktorá môže byť v niektorých prípadoch trvalá.“ [1]

teste zameranom na vypálenie obrazu boli televízory zapnuté viac než 7 000 hodín. Ukázalo sa, že statické prvky spôsobili na OLED televízoroch vypálenie. Na druhej strane sa tiež prišlo na to, že pri LCD televízoroch s panelmi VA (panely typu QLED) k tomuto nežiaducemu javu nedochádza.

V súčasnosti spoločnosť RTINGS realizuje ďalší test, v ktorom je zapojených šesť rovnakých televízorov s OLED technológiou. Cieľom tohto testu je poskytnúť predstavu o životnosti televíznych obrazoviek OLED predtým, než u nich dôjde k vypáleniu obrazu. Priebežné výsledky nájdete na tejto stránke.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

QLED televízory vypálenie netrápi

Samsung QLED televízory (najmä typ VA) boli navrhnuté pre dlhodobú výdrž. Dokazuje to aj test retencie obrazu, v ktorom dosiahli vždy najlepšie možné hodnotenie 10 bodov. Tieto televízory tak netrpia vypálením obrazu, ktoré môže postihnúť OLED displeje a dokážu dlhodobo poskytovať kvalitný obraz bez nežiaducej retencie.

Viac informácií o problematike vypaľovania pixelov a retencie obrazu nájdete na stránke www.nevyhodyoled.sk.

* Pojem retencia obrazu odkazuje na efekt, kedy časť obrazu, ktorá by už nemala byť viditeľná, je stále vidieť na obrazovke.


[1] Image Retention on TVs Burn-in. RTINGS.com [online]. 2016-12-29 [cit. 2018-10-09]. Dostupné z časti Conclusion: https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/image-retention-burn-in

Použité zdroje informácií:

Real Life OLED Burn-In Test on 6 TVs. RTINGS.com [online]. 2018-10-05 [cit. 2018-10-09]. Dostupné z: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

20/7 Burn-In Test OLED vs LCD VA vs LCD IPS. RTINGS.com [online]. 2018-10-05 [cit. 2018-10-09]. Dostupné z: https://www.rtings.com/tv/learn/permanent-image-retention-burn-in-lcd-oled

Image Retention on TVs Burn-in. RTINGS.com [online]. 2016-12-29 [cit. 2018-10-09]. Dostupné z: https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/image-retention-burn-in

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste