Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2018 14:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Objasní sa po 10 rokoch zmiznutie novinára Paľa Rýpala? Záhadné slová jeho sestry

Po tom, ako sa Slovensko dozvedelo podrobnosti o vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho priateľky Martiny Kušnírovej († 27), sa čoraz viac spomína aj 10 rokov starý prípad markizáckeho reportéra Paľa Rýpala.

Ten zmizol za záhadných okolností... Okrem polície po ňom dlhé roky pátrali aj rodina a priatelia s nádejou, že sa niekde iba rozhodol skryť pre obavy o svoj život. Jeho blízki však dnes hovoria, že novinár s najväčšou pravdepodobnosťou už nežije. Pred pár dňami Európou otriasla vražda bulharskej novinárky Viktorie Marinovej († 30).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Telo televíznej moderátorky našli minulú sobotu v kríkoch v ťažko dostupnom teréne v bulharskom meste Ruse, kde pôsobila. Podľa tamojších médií bola pred vraždou zaškrtením znásilnená a brutálne zbitá. Okamžite sa vynorili otázky, či jej smrť súvisí s jej novinárskou prácou.

Pred pár týždňami totiž moderovala politickú talkshow, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi. Iba pár dní po vražde zadržali v Nemecku 21-ročného Severina Krasimirova, ktorého obvinili z jej vraždy.

 

V tomto prípade sa teda prepojenie vraždy s prácou novinárky nezistilo. Krásna Viktoria mala asi iba smolu, že si ju vyhliadol opitý a sfetovaný mladý muž, ktorý sa brutálne domáhal sexu. Napriek tomuto prípadu väčšina násilných úmrtí investigatívnych novinárov súvisí s ich článkami...

Nezvestný 10 rokov

Zatiaľ čo Slovenskom hýbe posun v kauze zavraždeného novinára Kuciaka, zdá sa, že tento prípad pohol ľady aj v prípade 10 rokov nezvestného novinára Paľa Rýpala. Investigatívny žurnalista mal v čase zmiznutia 39 rokov. Písal a nakrúcal televízne reportáže o odhaľovaní zločinu na Slovensku, čo sa mu zrejme stalo osudným.

Rodák z Rajca býval v prenajatom byte v bratislavskom Ružinove na Rezedovej ulici, kde ho v utorok 22. apríla 2008 videla domáca naposledy. Jeho veci ostali pobalené v škatuliach s odkazom pre domácu: „Je mi to veľmi ľúto, ale iné východisko som nenašiel.“ Napísal aj to, komu má aké veci dať spolu s kontaktmi na ich majiteľov. Z poslednej vety mrazilo: „Moje veci môžeš vyhodiť.“

So sebou si podľa policajtov zobral 30-tisíc slovenských korún v hotovosti (necelých tisíc eur), notebook a fotoaparát. Na druhý deň sa mal ubytovať na dve noci v hoteli v Štúrove. Na stopu sa mu vydala dva týž­dne po jeho zmiznutí televízia Markíza, ktorá zistila, že bol povedomý aj vodičovi autobusu, ktorý ho údajne viezol z Ipeľského Sokolca do Salky pri Štúrove. Objavili sa aj informácie, že na juh Slovenska mal namierené po falošné doklady, ktoré si už nestihol vyzdvihnúť.

Rodina, priatelia, známi - všetci vedeli, že Paľo má dobrodružnú povahu. Veď aj v minulosti sa viackrát na pár dní stratil, ale vždy sa napokon objavil. Tentoraz nie. Aj keď nikto z jeho blízkych netušil, kam zmizol, dlhých 10 rokov neprestali veriť v jeho návrat, nechávali mu odkazy, modlili sa a čakali, že sa znova objaví medzi dverami.

Paľo už nežije

Zdá sa však, že rodina sa pomaly začína vyrovnávať s tým, že Paľo je mŕtvy. Tento týždeň sa na sociálnej sieti objavil dlhý status jeho sestry Ivety. „Dozvedela som sa tú najstrašnejšiu vec. To, čoho sme sa všetci báli a strašilo nás v snoch... Teraz viem, že môj brat – investigatívny novinár Paľo Rýpal – už nežije. Viem, že ho zavraždili!“ zverejnila. Istý posun v prípade naznačila aj polícia, ktorá však o vražde nateraz mlčí.

Vražda Kuciaka a Kušnírovej otvorila staré rany aj v rodine Rýpalovcov. „Keď zabili Janka a Martinku, tak v hlavách nám začali ožívať spomienky a násobil sa strach z toho, či aj Paľko neskončil tak ako oni,“ napísala na sociálnej sieti jeho sestra.

Otvoriť galériu

„Teraz už viem, že skončil...“ Pre denník SME spresnila, že informácie má od svedka, ktorého sa jej podarilo vypátrať. Jej brata mali zavraždiť v okolí Zázrivej pre kauzu zmeniek, na ktorej pracoval. Pod svojím vyjadrením na sociálnej sieti ešte uviedla: „Za päť mesiacov sme s Paľkovým kamarátom zistili toľko skutočností, až z toho hlava bolí.“

Viac informácií o svojich informátoroch či nových súvislostiach zverejniť odmietla. „Momentálne musíme nechať pracovať políciu a prokuratúru. Keďže Paľkova nezvestnosť trvá už 10 rokov, tých pár týždňov ešte musíme vydržať,“ napísala nám.

Verím polícii

Posun v prípade Paľa Rýpala vníma aj jeho kolega a kamarát, súčasný šéf markizáckeho spravodajstva Henrich Krejča. „Považujem to za veľmi zásadnú informáciu, dúfam, že sa konečne dozvieme, čo sa s Paľom stalo. Aspoň sa takto uzatvorí tá smutná kapitola – keď sme dlhé roky ani my, ani najbližšia rodina netušili, aký je jeho osud. Vedieť, čo sa s ním stalo, bude aspoň malá útecha, no na to si zrejme budeme musieť ešte počkať,“ hovorí a dodáva, že policajným zložkám dôveruje.

„Verím v slovenskú políciu a verím aj v prokuratúru. Ak im prestaneme veriť, potom prestaneme veriť aj v náš národ. Som preto šťastný, že sa moje slová potvrdzujú a že polícia pri objasňovaní vraždy Jána a Martiny urobila obrovský kus dobrej práce. Dúfam v to, že sa to podarí aj v prípade Paľa, aj keď na to čakáme už dlhé roky. Možno sa pri objasňovaní Paľovho zmiznutia napokon dozvieme, že jeho prípad môže súvisieť aj s inými...“

Háklivým témam sa podobne ako Rýpal a Kuciak venoval aj Miro Pejko, niekdajší editor v Hospodárskych novinách. Pejko zmizol bez stopy v marci roku 2015 z bytu v Bratislave za zvláštnych okolností. Odišiel naľahko, nevzal si so sebou mobil ani doklady.

„Jeho kamarátka povedala, že s nezvestným bola naposledy v kontakte 17. 3. 2015 okolo 14.00 hod. na sociálnej sieti Facebook, kde jej uviedol, že musí niekam ísť a či ho chce ešte niekedy v živote vidieť,“ opísala vtedy Pejkovo zmiznutie polícia. Jeho ďalší osud je dodnes neznámy... 

Na vraždu českej novinárky si najali narkomana

Krutý koniec bol pred 16 rokmi nachystaný pre českú investigatívnu novinárku Sabinu Slonkovú (45), ktorá roky pracovala v denníku Mladá fronta Dnes a venovala sa témam korupcie, klientelizmu či podozrivého financovania politických strán. Mala však šťastie a na rozdiel od Jána Kuciaka smrti unikla.

Otvoriť galériu
Sabina Slonková.
Zdroj: anc

Aj Slonková mala zomrieť za svoje články. Vraždu súčasnej šéfredaktorky portálu Neovlivni.cz mal v roku 2002 vykonať recidivista, alkoholik a bývalý narkoman Karel Rziepel prezývaný Citrón, ktorého si objednali pre jeho zločineckú povesť. Slonkovú mal vyhodiť do vzduchu trhavinou semtex. Vybrali si však nesprávneho. Objednaná likvidácia novinárky stroskotala na tom, že najatý vrah sa na čin neodhodlal a namiesto vraždy po stretnutí s objednávateľmi utekal s taškou semtexu rovno na políciu.

„Je to pekná žena, bolo by jej škoda... Bol som štrnásťkrát odsúdený väčšinou za majetkovú trestnú činnosť, odsedel som si 14 rokov, ale nespáchal som žiadne násilie,“ odpovedal pred rokmi portálu idnes.cz na otázku, prečo objednávku nevykonal. Objednávateľom vraždy bol bývalý tajomník ministerstva zahraničných vecí a vojenský špión Karel Srba, o ktorom novinárka písala, ako prišiel k miliónovému majetku a tiež o jeho podozrivých praktikách na ministerstve.

Otvoriť galériu
Karel Rziepel.
Zdroj: TARS

Súd Srbu obvinil a poslal na 12 rokov do väzenia, kde si odsedel osem rokov a potom ho prepustili s päťročnou podmienkou. Slonková aj pre svoju vlastnú skúsenosť sledovala prípad slovenského kolegu Kuciaka. „Je to tak, že sa vám vrátia niektoré spomienky vzhľadom na to, čo som si prežila. Zároveň ja som mala na rozdiel od Jána Kuciaka to šťastie, že sa to nepodarilo... Vrátia sa vám nepríjemné spomienky a pocity a vkradne sa vám do podvedomia, či má tá práca skutočne zmysel, alebo je to riziko príliš veľké,“ povedala v rozhovore v Českom rozhlase.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračná foto)
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!