Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2018 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Moderátor relácie Na telo Michal Kovačič: Pravda o tom, akí sú politici mimo kamier

Mladý a ambiciózny! Taký je redaktor a najnovšie aj moderátor politickej relácie Na telo Michal Kovačič, ktorú zdedil po Zlatici Švajdovej Puškárovej. Ponúkla mu ju Markíza preto, že mal v RTVS nahradiť Martina Strižinca?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Objavili ste sa na televíznej obrazovke ako nový moderátor politickej relácie Na telo, ktorú moderovala Zlatica Švajdová Puškárová. Prečo ste ju nahradili?

Vždy bolo mojou ambíciou robiť takúto reláciu a som rád, že po piatich rokoch je späť. Zlatica medzitým bola na materskej dovolenke a teraz robí iné veci, okrem iného aj Televízne noviny.

Napriek tomu, že ste skúseným politickým reportérom, bola relácia pre vás výzvou?

 

Áno, ono to znie možno starším ľuďom smiešne, keď sa povie skúsený reportér v tridsiatich piatich. Minule som to počítal a zistil som, že reportáží som už urobil vyše tritisíc. Na zahraničných cestách som zažil všeličo, od utečeneckých táborov až po víťazstvo Trumpa, a popritom mám odmoderovaných už desiatky hodín volebných diskusií a štúdií. Obnovené Na telo je napriek tomu veľká výzva. Aj vďaka Zlatici je to jednoducho legenda, a to zaväzuje.

Minulý rok sa hovorilo o tom, že Martin Strižinec v RTVS končí v relácii O 5 minút 12 a že by ste ho mohli nahradiť. Neboli to práve tieto pohnútky, prečo vám Markíza ponúkla robiť Na telo?

Nemá pre mňa zmysel vymýšľať príbehy, prečo toto rozhodnutie padlo. Dôležité je, že padlo, čomu som veľmi rád.

Znamená to, že ste z RTVS nedostali ponuku moderovať reláciu O 5 minút 12?

Boli také rokovania, ale na začiatku roka sa v RTVS začali diať zásadné zmeny. Odvtedy bolo jasné, že mi nedáva žiadny zmysel uvažovať nad spoluprácou s Jaroslavom Rezníkom.

Otvoriť galériu

Vyštudovali ste právo. Nemrzí vás, že ste svoju kariéru nerozbehli práve v tej oblasti? Možno by ste už boli, ako sa hovorí, za vodou.

Mojím životným cieľom nie je zarobiť najviac peňazí na svete. Popri právnickej fakulte som už pracoval v televízii a tá ma postupne začala baviť viac.

Novinári často čelia slovným útokom. Ako znášate kritiku?

Konštruktívnu sa snažím prijať. Na facebooku sa však občas pustím do diskusie aj s tými, čo veľa argumentov nemajú. Tí však väčšinou len zanadávajú, a keď dostanú na stôl fakty, už sa odmlčia.

Ste k politikom nestranný?

Snažím sa a pomerne vyvážene počúvam ponosy zo všetkých politických strán, takže sa mi to asi celkom darí. (smiech)

Tykáte si s niektorými?

Možno s dvoma, troma...

Nie sú oproti iným vo výhode?

To tykanie pochádza z minulosti, keď ešte politikmi neboli, a s kamarátstvom to nič nemá.

Dostal vás niekto z politikov do úzkych, napríklad keď sa vás snažil znemožniť?

Na mňa to zatiaľ nikto neskúšal. Máme však dvoch predsedov politických strán, ktorí sa ma snažia občas prekričať, ak zacítia nepríjemnú otázku. Vek aj politická funkcia im dávajú istú prevahu a novinár si musí dávať pozor, aby to neodplácal rovnako a nebol arogantný. Treba nájsť mieru, ako trvať na odpovedi na otázku a zároveň nevyzerať, že sa hašterí. Politici vedia o týchto svojich výhodách a veľmi radi ich využívajú.

Novinári sú podľa niektorých politikov hyeny aj prostitútky. Vás bývalý premiér Robert Fico na sociálnej sieti označil za najarogantnejšieho redaktora TV Markíza. Navyše vám odkázal, že vyzeráte ako záchodový pavúk. Urazilo vás to?

Nijako vážne sa ma to nedotklo. Ja pomerne nekompromisne konfrontujem politikov s ich výrokmi a skutkami, takže by bolo malicherné hnevať sa na toto jemne konfrontačné domáce video Roberta Fica.

Otvoriť galériu

Zvyknú politici po relá­ciách na seba v zákulisí ešte vrčať, alebo sa potľapkávajú po pleci a idú spolu na pivo, ako si to ľudia o nich myslia?

To, že sa niekto poháda o politických témach v štúdiu, ešte neznamená, že musí rovnako vrčať aj po vysielaní. Ale rozumiem tomu, že sa ľuďom nepáči, ak sú niekedy emócie hrané a že to berú ako podvod. Na druhej strane nie je to časté a opoziční a koaliční politici spolu určite nechodia bežne na pivo.

Stalo sa vám niekedy, že sa vám niekto vyhrážal?

V Bratislave sa stretávame s vrcholovými politikmi a veľkými firmami a tu nie je taká atmosféra, že by sa hrozilo fyzickým násilím. Myslím si, že ak sa to deje, tak skôr regionálnym novinárom.

Ale Kuciak nebol regionálny novinár...

Nebol, údajný vrah bol však podľa polície z Kolárova a objednávateľka zasa z Komárna. Čo, samozrejme, ešte nič nevylučuje. Faktom však je, že vplyvní ľudia sa dnes už väčšinou nevyhrážajú likvidáciou či bitkou. Oveľa efektívnejšie sú totiž ich armády právnikov. Preto si treba dávať pozor na detaily a neurobiť najmenšiu chybičku, aby sme neskončili na súde alebo na Rade pre vysielanie a retransmisiu s niekoľkotisícovou pokutou.

Vaša manželka Zuzana Kovačič Hanzelová (30) pracovala šesť rokov v RTVS ako reportérka a moderátorka. Nakoniec tento rok odišla s 11 kolegami z televízie pre zlú atmosféru a neobjektívnosť spravodajstva. Jedni im drukovali, druhí ich zatracovali. Ako ste situáciu vnímali vy?

Urobili, čo vedeli, a keď nastala akási zákopová vojna zo strany vedenia, nemalo význam tam zotrvať. Odišli so vztýčenou hlavou. Veľa sme sa o tom doma rozprávali. Keď som mal pocit, že Zuzka sa uberá správnym smerom, tak som jej to povedal, a keď nie, tak som bol aj kritický. V zásade však s tým, čo urobili, súhlasím.

Má nejakú inú prácu, alebo prechodný čas využijete na založenie rodiny?

Zuzka spoločne s ďalšími ľuďmi z televízie vytvorili tím, ktorý na webe jedného denníka rozbieha televízne spravodajstvo. Rodičovstvo vyslovene naplánované nemáme. Je totiž medzi nami päťročný rozdiel a postupne sa v týchto otázkach dostávame do súzvuku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!