Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2018 13:00 | Správy | Politika
Foto

Kočnerova prokurátorka o kauzách podnikateľa a o vzťahu k známemu spevákovi: Čo mám s Rážom!

Vyšla s pravdou von. Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská sa do povedomia verejnosti dostala vďaka dozorovaniu kauzy kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera.

Podozrenia z daňových podvodov riešila v jeho prospech bez začatia stíhania. Jej kontakty však siahajú aj do vôd šoubiznisu. V lete ju Nový Čas pristihol na obede so ženatým lídrom kapely Elán Jožom Rážom. Kapela schôdzku vysvetľovala ako stretnutie s ich „právničkou“. Teraz Trstenská prehovorila o oboch pánoch - ako to s nimi má v skutočnosti?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Bratislavský krajský súd vo štvrtok rozhodol v kauze Glance House. V prípade zastupuje štát práve prokurátorka Trstenská, ktorá vo veci podávala odvolanie. Trstenská sa Kočnera, ktorý v kauze figuroval iba v pozícii svedka, zastávala už na pojednávaniach prvostupňového súdu. „Myslím si, že máte iné postavenie, ako hájiť svedka,“ napomenul sudca prokurátorku.

Jej meno figuruje aj v ďalšej kauze Mariána Kočnera. Ako dozorová prokurátorka riešila podozrenia z daňových podvodov samotného podnikateľa. V prípade prevodov hotelov na Donovaloch zastavila vyšetrovanie voči Kočnerovi a podporila verziu vyšetrovateľa Štefana Jombika. Ten pred pár dňami oznámil, že vo svojej pozícii čoskoro skončí. V minulosti vyšetroval viac prípadov, ktoré sa týkali Kočnera a rozhodol v jeho prospech.

 

Až po tom, čo Trstenskej odobrali spis a dostal ho na stôl iný prokurátor, začali voči podnikateľovi trestné stíhanie. Ide o prípad vyplatenia vratiek DPH vo výške 8 miliónov eur. Do povedomia verejnosti sa tak zapísala ako prokurátorka, ktorá rozhodla v prospech Kočnera. Trstenská to odmieta a tvrdí, že vždy postupovala v medziach zákona.

„Nepoznám sa s ním osobne. Viem, že bol kandidátom na primátora, takto ho poznám. Nikdy som s ním nemala a nemám žiadne bližšie vzťahy,“ odpovedala Trstenská na otázku novinára RTVS, či ju nespájajú s podnikateľom užšie väzby.

Čo mám s Rážom

Meno prokurátorky Trstenskej u ľudí rezonovalo aj po tom, čo sme ju v lete pristihli v spoločnosti speváka skupiny Elán Joža Ráža. Dvojica strávila spoločné popoludnie v bratislavskej reštaurácii. Po tom, ako sa najedli, opustili podnik pod bratislavským Slavínom. Rocker ju objal okolo pliec a ona mu to ochotne opätovala.

V takomto súzvuku odkráčali preč. „Je to naša právnička. Išlo o pracovné stretnutie,“ vyjadrila sa vtedy manažérka Elánu Karolína Halenárová. Jej slová potvrdil aj manažér Michal Čimera: „Tá žena je právnička, s ktorou SGT agentúra, vykonávajúca úlohy pre skupinu Elán, spolu s producentskou agentúrou MCP spolupracujú.“

Ak by poskytovala Trstenská skupine právne poradenstvo, porušila by zákon. Špeciálni prokurátori majú takúto pracovnú činnosť zakázanú. O týchto aktivitách nevedeli ani na prokuratúre. „Nie je v žiadnom pracovnom vzťahu so skupinou Elán a neposkytuje mu žiadne právne služby. V prípade zistenia takýchto skutočností bude vedenie bezodkladne konať,“ povedala nám ešte cez leto hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Teraz prehovorila aj samotná Trstenská a odmieta tvrdenia manažérov Elánu. „Nikdy som nebola právnou zástupkyňou Elánu,“ povedala s tým, že išlo zrejme o nevedomosť manažérky.

„Vedela o mne toľko, že som právnička. Absolútne tomu nevenovala pozornosť. Poznala ma ako právničku,“ dodala Trstenská. Prezradila aj to, že úrad jej za to žiadny trest nenaparil. „A za čo ma mali potrestať? Prešetrovali to, ale nebolo voči mne začaté disciplinárne konanie a neviem, za čo by malo byť,“ vyhlásila.

Priznala, že s Rážom ich nespája len jedno náhodné stretnutie. „Pána Ráža poznám asi 20 rokov,“ zakončila Trstenská s tým, že išlo len o priateľské stretnutie.

Kto je Mária Trstenská

  • Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry
  • Dozorová prokurátorka v kauze daňových podvodov Kočnera, ktorú riešila v jeho prospech
  • Zaoberala sa aj prípadom Glance House, kde figuruje Kočner, a sudca ju napomenul, aby ho na pojednávaní, kde bol v pozícii svedka, neobhajovala
  • Cez leto sa stretla na družnom stretnutí v reštaurácii so spevákom Jozefom Rážom, pričom z Elánu tvrdili, že išlo o ich právničku (prokurátorka to má zakázané), ona to poprela
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!