Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2018 09:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

10 osudových chýb katov Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Ako policajti vypátrali obvinených?!

Kde všade spravili chyby? Úradný dokument Špecializovaného trestného súdu ukázal, ako podľa polície prebiehala dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Z uznesenia je jasné, že pravdepodobní obvinení páchatelia urobili niekoľko zásadných chýb, ktoré mohli políciu priviesť na správnu stopu. Mali vyšetrovatelia skutočne do činenia s profesionálmi alebo šlo o amatérov?

„Keby obvinení neurobili chyby, tak tu dnes nesedíme,“ odpovedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas tlačovky pár dní po zadržaní štvorice obvinených na otázku, či boli páchatelia neopatrní.

Z rozhodnutia o väzobnom stíhaní obvinených v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice vyplýva, že pochybení zo strany vykonávateľov bolo zrejme viac ako dosť a krútia nad nimi hlavou aj bývalí policajti s mnohoročnou praxou. „Nevieme to pochopiť, čakali sme, že vrah prišiel napríklad z Ukrajiny a po čine na ňu aj odišiel,“ povedal bývalý vyšetrovateľ Július Šáray.

Otvoriť galériu
Zo súdneho dokumentu je jasné, že podozriví si boli obzrieť neskoršie miesto činu vo Veľkej Mači pred vraždou dokázateľne až sedemkrát, posledný raz iba dva dni pred zabitím. Používali mobilné telefóny s vystopovateľnými SIM kartami namiesto vysielačiek a prekvapila ich masívna medializácia, po ktorej si mali vypýtať viac peňazí. „Jednoznačne podcenili informačno-technologické prostriedky,“ ozrejmil Šáray. 

 

To, že bol jeden z podozrivých v minulosti vyšetrovateľ, podľa neho automaticky nezaručuje, že mal byť nedolapiteľným vrahom. „Zrejme nikdy nemusel vyšetrovať niečo také veľké. Vraždy vyšetruje kraj,“ hovorí Šáray a dodáva, že ak bol obvinený Szabó vyšetrovateľom už dávno, nemusel nové technické možnosti polície ani poznať: „Ja som iba v jednom prípade lokalizoval vypnutý telefón a to už bolo pred mnohými rokmi. Vtedy boli ešte vysielače, tie sa prekrývali a odborníci to vďaka tomu vedeli vyrátať. Teraz máme 4G a neviem si po takom čase už ani predstaviť, čo všetko môže polícia dnes získať.“

Najvyšší súd v utorok zamietol sťažnosti na väzbu trojice Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Alena Zsuzsová. Potenciálny sprostredkovávateľ Zoltán Andruskó s políciou údajne spolupracuje, nasvedčuje tomu aj zverejnený súdny dokument. Všetci štyria obvinení s najväčšou pravdepodobnosťou počkajú na verdikt súdu za mrežami.

Nie je to tak, že by to spackali

Matej Snopko, bývalý kriminalista

Otvoriť galériu

Nemožno to vidieť tak, že by to páchatelia spackali. Videli sme páchateľov, ktorí boli duševne veľmi chabí, postupovali primitívne, no aj tak ich chytili iba s veľkými ťažkosťami. Z kriminalistického hľadiska je to, že boli podozriví v okolí miesta činu pred vraždou sedemkrát, jasná indícia, že sa im treba venovať. Ak tam boli, musia to vysvetliť. Ani dobrá dôkazná situácia nie je zárukou, že obvinení budú hovoriť. V Taliansku sa mafiáni čudujú, že slovenskí zločinci spolupracujú.

Profík by dôkazy nezanechal

Jozef Šátek, bývalý vyšetrovateľ

Otvoriť galériu
Obvinení to majú ľahké, oni nemusia vysvetľovať nič, ani prečo boli sedemkrát v Mači. Dokazovanie je na strane orgánov činných v trestnom konaní. Výkon vyšetrovateľov v tomto prípade považujem za štadardný, nie je to niečo super. Keď si zistím, ktoré čísla volali týždeň, dva týždne pred vraždou v okolí miesta činu, vyselektujem ich podľa určitých kritérií, nezdá sa mi to také svetoborné. Profesionál by to urobil tak, že takéto rukolapné dôkazy vyšetrovateľom do rúk nedá. Predpokladám však, že to nebola ich prvá vražda. To, že urobili jednu, možno aj viac vrážd a nikto im na to neprišiel, ich utvrdilo v tom, že to robia dobre a že im to stačí. Je to skôr o neschopnosti polície, ak nezachytila tie skoršie vraždy a nechala ich konať opäť. To, že strelec bol 10 rokov vyšetrovateľom nezaručuje, že mal vedieť ako spáchať v úvodzovkách dokonalú vraždu. Vyšetrovatelia sú tiež lepší a horší. Či rozumie informačným technológiám s tým však nemá nič spoločné. Keď bol policajtom v Komárne tak vraždy možno ani neriešil. Chyba je, že do pozície vyšetrovateľa sa často dostávajú aj ľudia, ktorí nemajú žiadne právnické vzdelanie. Aj keby si možný páchateľ Szabó vymazal facebookový profil, tak dôvody väzby by tam nejaké boli. To sú skôr také podporné dôkazy. Ani to, že Zsuzsová žila nadštandardne v rozpore s tým, čo deklarovala, sa nedá považovať za dôkaz. Veď tu na Slovensku takých na mercedesoch jazdí stovky a nikto sa o nich nestará.

10 chýb, ktoré spravili obvinení

1. páchatelia využili mobilný telefón s podobizňou a adresou Kuciaka pri zadávaní objednávky vraždy
2. obhliadku miesta robili páchatelia niekoľkokrát a zachytili ich kamery - zabezpečili dátové analýzy pohybu vozidiel patriacich otcovi obvineného
3. použili autá, ktoré si k nim vedela polícia ľahko priradiť - Škoda Superb, Peugeot 206 a Citroën Berlingo
4. na komunikáciu krátko pred vraždou a počas nej použili tlačidlové telefóny Alcatel 1054 a Nokia C201 IMEI a 2 ks SIM kariet
5. súkromný telefón jeden z obvinených krátko pred vraždou vypol a blízko miesta činu aktivovali pracovné mobilné telefóny
6. pri domovej prehliadke našli autá, ktoré boli využité pri čine. Našli sa tam aj nepovolené zbrane, upravované strelivo , tlmiče. V dome mal jeden z obvinených aj vybavenú dielňu na úpravu streliva
7. obvinený si nechal profil na sociálnej sieti verejný, bol tam zaznamenaný aj jeho paravojenský výcvik
8. zaistené záznamy z bezpečnostných kamier v blízkosti miesta činu v obci a širšom okolí ukázali potrebné detaily
9. vyšetrovatelia zaistili pri prehliadke domu mobilný telefón, ktorý je totožný s pracovným mobilným telefónom, v ktorom bola zasunutá SIM karta a bol vypnutý dňa 21. 2. 2018
10. našli vysokú finančnú hotovosť u obvinenej, aj keď sama vypovedá, že je nemajetná

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!
Ženu s nelegálnym tovarom v dodávke zadržali colníci dvakrát.
Foto
Žena sa po prvom prešľape nepoučila: Colníci ju opäť načapali! Neuveriteľné, čo všetko prevážala
Tibor odfotil kačičky užívajúce si "jazero" na sídlisku, ktoré vytvorili výdatné dažde.
FotoVáš Tip
Silné dažde zaplavili bratislavský Ružinov, Tibor zachytil poriadnu kuriozitu: Jeho FOTO baví slovenský internet!
Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Zistite, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!