Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2018 14:38 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Za Sliačom sa zrútilo vojenské lietadlo: Hrozivé fotky, zo stroja ostali len trosky!

Za Sliačom (okres Zvolen) sa v stredu zrútilo vojenské lietadlo L-39 Albatros.

Medzi Sliačom a Kováčovou sa v stredu o 14.07 h zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. "V okoli Sliaču pred pár minútami padla stíhačka. V okolí krúžila stíhačka po páde. Bolo vidno padák," informoval nás čitateľ.

Príčinou pádu cvičného vojenského lietadla L-39 v katastri mesta Sliač bola technická chyba, a to zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nie je v ohrození života. Na brífingu na mieste nehody to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

"Okamžite po vysadení motora bol spustený záchranný systém. Chcem preto oceniť profesionalitu oboch pilotov a leteckej záchrannej pátracej služby vrátane veliteľa letovej prevádzky," uviedol minister. "Informovaní boli tiež traja najvyšší ústavní činitelia. Komisia, ktorá má vyšetriť nehodu, mieri aktuálne na miesto," dodal. Pilotov z havarovaného cvičného vojenského lietadla L-39 už prepustili z nemocnice do domáceho liečenia, informovala D. Capáková z MO SR.

Podľa našich informácií v lietadle, ktoré piloti nasmerovali do neobývanej oblasti, bol inštruktor a pilot. Na mieste sú vojaci a policajti, ktorí nedovoľujú zvedavcom priblížiť sa k miestu pádu lietadla.  

K udalosti došlo pri plnení cvičných úloh - vzdušných bojov a pri príprave na pristátie na sliačskom letisku. "Lietadlo už bolo pri pristávacej konfigurácii, malo už vysunutý podvozok a klapky," priblížil šéf vojenského letectva. Lietadlo bolo podľa neho vyrobené v roku 1989 a bolo po dvoch generálnych opravách. Naposledy sa nehoda lietadla L-39 Albatros stala na území Slovenska pred 16 rokmi.

Reakcie pilotov v ťažkej situácii ocenil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Podľa neho piloti zachovali rozvahu, keď po vysadení motora nasmerovali lietadlo do neobývanej časti územia. "Dokiaľ sa táto nehoda nevyšetrí, sú pozastavené všetky lety tohto typu lietadla," uzavrel.

Otvoriť galériu
Krajské operačné hasičov v Banskej Bystrici informovalo, že požiar je lokalizovaný. "Na mieste zasahovali vojenskí hasiči, 12 hasičov zo Zvolena a z Banskej Bystrice s potrebnou technikou.

 

Miesto nehody videla na vlastné oči aj Paťa: "My sme akurát tadiaľ išli vlakom, keď to padlo. Bol to fakt zlý podhľad. Všade oheň, ale pilotom sa nič nestalo. Utekali rýchlo, čo najďalej," opisuje nehodu čitateľka.

Havárie Albatrosov

Október 2002 - Pri obci Kalša (okres Košice - okolie) spadlo pri pristávaní lietadlo typu L-39 Albatros. Na jeho palube boli dvaja maďarskí štátni príslušníci, ktorí sa katapultovali. Inštruktor i pilot boli príslušníkmi maďarských vzdušných síl, ktorí boli na Slovensku na výcviku.

September 2000 - Cvičné vojenské lietadlo Albatros L-39 z vojenskej základne Sliač sa zrútilo v katastri obce Ožďany (okres Rimavská Sobota). Lietadlu prestal fungovať motor. Pilot sa katapultoval a neutrpel žiadne zranenia. Lietadlo po dopade na zem vybuchlo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, dus, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?