Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2018 16:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Ako funguje krvavý biznis nájomných vrážd: Za pár stoviek vás odkrágľuje aj chlapec z ulice!

Akú cenu má ľudský život? Správa, že za smrť novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho priateľky Martiny Kušnírovej († 27) zaplatil objednávateľ vraždy 70 000 eur, šokovala Slovensko.

Surová pravda poodhalila temné zákulisie zločinu, o ktorom bežný smrteľník nemá ani zdanie. Život je na predaj a za smrť sa platí. A nielen u nás... S najímaním vrahov si väčšina z nás spája výlučne svet organizovaného zločinu. Ešte máme v živej pamäti, ako sa v 90. rokoch navzájom likvidovali mafiáni priamo v slovenských uliciach.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

„Dnešná doba už nie je taká divoká ako v 90. rokoch. Ak to preženiem, vtedy sa v podsvetí vraždilo ako na bežiacom páse. Samozrejme, cena za objednávku vraždy sa pohybovala podľa toho, o koho išlo a ako veľmi objednávateľovi vraždy záležalo na zlikvidovaní cieľa. To platí aj v súčasnosti,“ povedal pre Nový Čas bývalý vyšetrovateľ.

O to viac rezonujú v spoločnosti detaily vraždy dvoch mladých nevinných ľudí. Hrozná skúsenosť, akej čelí Slovensko, však nie je v iných kútoch sveta až taká výnimočná...

 

Vraždiaci školáci

Prudký nárast nájomných vrážd zažíva v posledných rokoch Veľká Británia. Vojny medzi pouličnými gangmi vytvorili priestor aj na tento krvavý biznis. Noviny Sun informovali, že na vraždu sa dávajú najať už 14-roční tínedžeri. A odmenou za zločin nemusia byť iba peniaze.

Za posledný rok narástol počet vrážd v Británii o 12 % a iba v Londýne evidujú vyše sto vrážd od začiatku roka. Nemalé percento majú v smutnej štatistike práve nájomné vraždy. Krv na rukách majú neraz 14- a 15-roční tínedžeri, ktorí si takouto cestou chcú nielen zarobiť, ale aj zvýšiť kredit v rámci gangu. Neplnoletí vrahovia majú výhodu v tom, že im nehrozia najprísnejšie tresty.

Platba môže dosiahnuť až 100 000 libier (112 500 €). Ale niektorí to spravia za menej – napríklad za škatuľu marihuany. Drogy majú pre nich väčšiu cenu ako život niekoho iného,“ citoval Sun Jermaine Lawlor, ktorá kedysi tiež bola v pouličnom gangu a dnes sa venuje boju proti zločinnosti mládeže. Priemerná cena za vraždu sa podľa nej pohybuje okolo 3 000 libier (3 400 €).

Otvoriť galériu

V roku 2011 otriasol Britániou prípad, keď 15-ročný školák zastrelil na objednávku 26-ročnú ženu, ktorá mala jedno dieťa. Normálne sa taxíkom doviezol pred jej dom, zazvonil a zastrelil ju rovno vo dverách! Ako odmenu dostal 200 libier (225 €), za ktoré si hneď po vražde išiel kúpiť čiapku Dolce & Gabana. Polícia ho chytila iba vďaka tomu, že chlapec sa svojím krvavým činom vychvaľoval kade - tade. Objednávateľ zostáva neznámy.

Nárast nájomných vrážd trápi aj Írsko, kde si podsvetie najčastejšie najíma vrahov z Ruska a Litvy, ktorí majú za sebou profesionálny vojenský výcvik. Za 500 libier (560 €) odkrágľujú kohokoľvek a nezanechávajú stopy. Doletia ráno, zabijú a večer sú už doma.

Normálne monštrá

Na objednávku sa nevraždí len v bohatých štátoch. Príkladom je India. Po­dľa novín Hindustan Times polícia v hlavnom meste Naí Dillí vlani objasnila 50 nájomných vrážd. Cena za ľudský život sa tam pohybovala v prepočte okolo 500 eur. Desivé je zistenie, že na túto krvavú prácu sa v Indii dá najať vlastne ktokoľvek.

Väčšina nájomných vrahov nemala zločineckú minulosť a figurovali medzi nimi napríklad sedemnásobná matka alebo nezamestnaný psychoterapeut, ktorý zabil obeť jedom, len aby získal za odmenu peniaze na svadbu.

Krvavé dohody

Téma nájomných vrahoch ľudí očividne vzrušuje. Na stránke Quora, kde hocikto môže položiť akúkoľvek otázku a fundovaní ľudia mu odpovedajú, sú aj diskusie o najímaní vrahov. Až behá mráz po chrbte z toho, s akým chladným pokojom tam ľudia píšu.

„Ak s tým nie sú spojené náklady na cestovanie a ubytovanie a stačí k obeti prísť v aute a vystreliť, môžete zaplatiť asi tak 5 000 dolárov (4 330 €),“ napísal jeden účastník diskusie. „Ak však chcete zabiť nejakú dôležitú osobu, môže to stáť milióny,“ dodal s tým, že existujú stránky, kde sa takýto biznis dohaduje.

Otvoriť galériu
Nájomná vražda.
Zdroj: Shutterstock‎

Druhý radí: „Ak budeš hľadať kontakt na nájomného vraha, tak v zúfalstve nereaguj na prvú ponuku, ktorá ti príde. Prvý, kto ti ponúkne takéto služby, je skoro vždy policajt v utajení a práve tak chytili väčšinu objednávateľov!“A iba jeden čerstvý príklad, že polícia naozaj takéto volavky robí.

V americkom Houstone v januári odsúdili na doživotie skrachovaného lekára Leona Jacoba za to, že si spolu s milenkou objednal vraždu expriateľky a vraždu exmanžela svojej milenky. Odhalili ich práve vďaka tomu, že za nájomného vraha sa vydával policajný dôstojník. Keď sa okolo zvrhlého mileneckého páru začala sťahovať slučka, lekárova milenka spáchala samovraždu skokom z balkóna. 

Nájomná vražda

  • Forma zločinu, kde si jedna strana objedná služby druhej na to, aby odstránila jednotlivca či skupinu ľudí na základe nelegálnej dohody. Za vykonanie vraždy dostane zabijak nejakú formu odmeny.
  • Nájomná vražda poskytuje objednávateľovi výhodu, že nemusí zločin vykonať vlastnoručne, čím sa sťažuje pátranie, ktoré by odhalilo skutočného objednávateľa vraždy. Pravdepodobnosť, že vyšetrovacie orgány obvinia aj stranu vinnú z objednania vraždy, je práve pre nedostatok forenzných dôkazov malá a pripísanie viny objednávateľovi ako účastníkovi vraždy je ťažšie.
  •  Štúdia austrálskeho inštitútu kriminológie o 162 pokusoch alebo skutočných nájomných vraždách v Austrálii naznačila, že najčastejším dôvodom nájomnej vraždy boli výplaty životných poistiek.
  • Podľa austrálskej štúdie tvoria nájomné vraždy 2 - 5 % všetkých vrážd.

 

Posol smrti

Českého podnikateľa Radovana Krejčířa (49), prezývaného Posol smrti, vyšetrovala polícia v mnohých kauzách. Podarilo sa mu však utiecť na Seychely a neskôr do Juhoafrickej republiky. Krejčíř v tejto krajine rýchlo stihol nadviazať kontakty s tamojším podsvetím.

V jeho okolí začali podľa juhoafrických médií podozrivo umierať ľudia. Spájajú ho najmenej s 10 vraždami svojich spolupracovníkov a nepriateľov. Pred pár rokmi si mal údajne najať zabijaka, aby zlikvidoval šesť ľudí v Nemecku, Česku a na Seychelách.

Otvoriť galériu

Podnikateľ si podľa juhoafrického denníka Sunday Times objednal umlčanie svojich konkurentov, no akcia sa nevydarila, pre čo mal Krejčíř poriadne zúriť. „Radovan vyhlásil, že nechápe, ako sme nemohli tú prácu urobiť. Povedal, že ktokoľvek môže vojsť do McDonaldu, streliť niekoho a odísť s tým, že práca je hotová,“ citovali juhoafrické noviny z výpovede nájomného vraha, ktorému mala zbraň poskytnúť samotná Krejčířova matka!

Juhoafrická republika odmietla Krejčířa, ktorého kedysi považovali za jedného z najbohatších Čechov, vydať a v roku 2015 ho uznali za vinného z pokusu o vraždu, z únosu a držania drog. Vo februári 2016 ho odsúdili na 35 rokov väzenia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši