Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2018 16:00 | Správy | Zahraničné správy

Proroctvá Sibyly mátajú ľudí dodnes: Z predpovede konca sveta dostanete zimomriavky

Predpovedala rovnoprávnosť žien, kolaps Európy v 21. storočí, ale aj koniec sveta! Sibylu, známu starovekú veštkyňu, pozná azda každý. Záhadná kráľovná zo Sáby, ktorá sa prišla pokloniť múdrosti kráľa Šalamúna.

Keď však človek pátra po tejto historickej postave a jej proroctvách, zdroje nehovoria jasne. Kto bola tajomná žena menom Sibyla? Existovala a vôbec, predpovedala niekedy budúcnosť alebo sú jej veštby iba výplodom ľudskej fantázie?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kráľovná zo Sáby, Sibyla Kúmska, Delfská, Triburská... Kto sa v tom má vyznať? Vzhľadom na to, s akou obľubou meno tejto ženy používame v narážkach na predpovede budúcnosti, vieme o nej veľmi málo. A aj to málo má neistý pôvod.

Knižné, ale aj online zdroje nám ponúkajú Sibýl hneď niekoľko. Ktorá je však tá, čo predpovedala koniec sveta a úpadok ľudstva v 21. storočí? Žila vôbec niekedy a akú máme istotu, že tieto veštby vôbec vyslovila?

 

Kráľovná zo Sáby

Meno Sibyla je gréckeho pôvodu a znamená prorokovať. Práve preto sa Sibýl v histórii vyskytuje viac. V podstate tak prezývali každú kňažku pohanského boha Apollóna, ktorá žila v jaskyni a v tranze odhaľovala vôľu bohov a veštila.

Kým Platón v 4. storočí pred Kristom spomína iba jednu vedmu s týmto menom, rímsky spisovateľ Varro Reatinus o 300 rokov neskôr už píše o desiatich Sibylách a Rimania uctievali dokonca až dvanásť Sibýl, významných veštkýň. Každá má pritom iný prívlastok a v ich proroctvách je poriadny guláš. Zmienky o nich sa nachádzajú v Starom zákone, Koráne, ale aj v etiópskych legendách.

Kresťanom je najviac známa Sibyla - africká kráľovná zo Sáby, ktorá múdreho kráľa Šalamúna navštívila v Jeruzaleme, aby si vypočula jeho múdrosť. Napriek tomu, že Biblia nespomína, že by táto žena prorokovala, existuje známa legenda, podľa ktorej Šalamúnovi predstavila budúcnosť izraelského národa, ktorého bol kráľom, a tiež aj ďalekú budúcnosť Európy a sveta.

„Ženy sukne svoje odložia a sukňami mužov sa obliekať budú. Tak stane sa v tom čase, keď žena a muž pred zákonmi plnej rovnosti dosiahnu. Bude to pre ženu doba rovnosti, ale aj bezcennosti. Svoje ústa a oči pozmení, takže žena v tej dobe sa sove bude podobať,“ takto znie jeden z údajných Sibyliných výrokov pre Šalamúna a bolo ich podstatne viac.

Niektoré sa dokonca dostali do rukopisov stredovekých Biblií, pretože v tomto čase sa sibylským proroctvám prikladal veľký význam. Dôkazom je aj fakt, že slávny Michelangelo namaľoval na strop Sixtínskej kaplnky až päť Sibýl - Perzskú, Delfskú, Kúmskú, Eritrejskú a Líbyjskú.

Kúmska vedma

Podľa mnohých odborníkov je veľmi pravdepodobné, že Kráľovnú zo Sáby si ranní kresťania pravdepodobne zosobnili so Sibylou Kúmskou, ktorá mala prorokovať aj narodenie Krista, a preto sa u nich táto pohanská veštkyňa tešila veľkej úcte.

Bola to podľa starej povesti ona, kto prišiel za rímskym kráľom Tarqui­niom Superbuom, aby mu za 100 zlatých predala deväť zvitkov, kde mal byť spísaný osud sveta. Keďže jej kráľ neveril, odmietol a ona tri zväzky zničila. Prišla za ním znova so šiestimi a nakoniec iba s tromi zvitkami, ktoré kráľ napokon kúpil.

Otvoriť galériu

Dal ich uložiť do Jupiterovho chrámu na rímskom Kapitole. Strážili ich kňazi a iba Senát mohol udeliť súhlas, aby do nich niekto nazrel a aj to iba v núdzi, počas vojny alebo pred prijatím dôležitého štátneho rozhodnutia. Sibyline knihy tvoril súbor mravných veršov, ktoré odhaľovali víziu budúcnosti.

Pri požiari chrámu v roku 83 pred Kristom sibylské knihy zhoreli. Ľudia, ktorí si ich obsah pamätali, ho zapísali, a tak sa voľne šíril medzi ľudom, čo sa deje v podstate dodnes. Je pravdepodobné, že na základe veštieb v sibylských knihách vznikla aj povesť o proroctve Sibyly pre kráľa Šalamúna.

O Kúmskej Sibyle písal vo svojom Epose Aeneis aj slávny básnik Vergílius a v Metamorfózach ju nevynechal ani Ovídius. Aj tak však Sibylu Kúmsku dlho považovali iba za legendu. Zmenilo sa to v roku 1932, keď neapolský archeológ Amedeo Maiuri objavil jaskyňu, kde veštila.

Podzemnú chodbu v sopečnej hornine dlhú 131 metrov našiel v archeologickom nálezisku niekdajšieho antického mesta Kúmy. Jaskyňu stotožnil s veštkyňou na základe Vergíliovho opisu, ako aj opisu neznámeho antického autora.

Mnohé Sibyly

Treťou, často spomínanou a najviac obľúbenou u Rimanov, bola Tiburská Sibyla, ktorá mala pôsobiť v starovekom meste Tibur. Príbehy o nej pochádzajú z 11. storočia a zmienky o nej sa zachovali vo viac ako 130 rukopisoch. Mala predpovedať vládu cisára Konštantína, ktorý sa zbaví nepriateľov kresťanstva a prinesie obdobie bohatstva a pokoja, ukončí pohanstvo a konvertuje židov.

Spisy z 11. - 16. storočia zase zaznamenali predpovede o konci sveta, keď sa v súdny deň na nebi objaví deväť sĺnc, jedno škaredšie a krvavejšie ako druhé, ktoré budú predstavovať deväť generácií ľudstva. Proroctvo okrem iného predpovedá aj vládu zlých despotov či návrat Antikrista. Ďalšou známou Sibylou je Eritrejská, ktorú v 4. storočí spomínal svätý Augustín. Mala okrem iného predpovedať porážku Tróje.

Pravdivé?

Zdá sa, že iný kraj, iná Sibyla. „Proroctvá Sibyly sú pohanskou paralelou prorockých kníh Biblie. Podľa všetkého nejde o dielo jednej veštkyne, ale skôr o kompilát viacerých veštieb, ktoré pri prekladoch v priebehu storočí značne zmenili svoj pôvodný obsah, doplnili sa o nové náboženské predstavy a dodatočné „proroctvá“ na vysvetlenie udalostí, ktoré sa už stali.Väčšinou sa šíria spolu s okultnou literatúrou,“vysvetlil pre televíziu Glória katolícky kňaz Pavol Hucík.

Otvoriť galériu

Otázka obsahu a pravosti veštieb zostáva teda naďalej nezodpovedaná. Všetko by sa vysvetlilo až vtedy, keby sa niekde našli originálne Sibyline knihy. Mnohí konšpirátori si totižto myslia, že v Jupiterovom chráme nezhoreli a tí odvážnejsí tvrdia, že ich vo svojej nedobytnej knižnici ukrýva Vatikán. Isté je, že nech už Sibyline veštby pochádzajú od kohokoľvek, z mnohých z nich behá mráz po chrbte, pretože presnosť, s akou sa vyplnili a vypĺňajú, je až neuveriteľná. Veď posúďte sami. 

Známe Sibyline proroctvá

O súčasnosti

„Mnoho mužov manželky svoje, ktoré v mene Hospodinovom do spální svojich viedli, vyženú a pojmú manželky iné. Príde doba, že z tisícky dievčat jedinej panny nebude, pretože ženy panenstvá svoje už pred zasnúbením mužom iným za zlato a víno dajú. Príde čas, keď matky svoje dcéry do miest vyženú, aby tam, predávajúc svoje telo, a tak dobývajúce s mužmi cudzími, statkov zemských nadobudli.

O chudobe pracujúcich

„Ceny domov a pozemkov budú vysoké. Pracujúci človek nebude môcť nadobudnúť žiaden majetok. Pozemky a domy budú len v rukách veľkých pánov.“

O hroznom diktátorovi

„V dobe, keď budú ľudia ťažiť nerastné suroviny pod zemou a uskutočňovať veľké obchody medzi štátmi navzájom, sa v Európe objaví diktátor, ktorý zapríčiní smrť mnohých ľudí, až jednej tretiny.“

Otvoriť galériu

O dobývaní vesmíru

„Nebude mu však stačiť tento svet, a preto sa bude snažiť odletieť z tohto sveta a tam niekde, kde je len vôľa Hospodinova, skúmať, či cesty sveta aj hviezd by nemohol zmeniť. Divné, že človeku nebude stačiť krajina, ktorá mu bola určená Hospodinom, a smutné, že sa neuspokojí s trblietajúcou hviezdou a príťažlivosťou mesiaca. Tam tiež bude človek chcieť vniknúť, aby aj to si vydobyl a podmanil.“

O konci sveta

"Na nebi sa trikrát objaví kométa! Prvýkrát na severe, druhýkrát na juhu a tretíkrát na západe tejto zeme. Potom sa začne zem silno chvieť a takmer všetci ľudia vykrvácajú. Najprv ľudia žijúci v horách, potom v údoliach a poslední budú tí, ktorí budú žiť pri rôznych moriach a v krajinách, kde je večná zima. Ostatné znamenia ľudia už ani neuvidia, ale viem, že potom bude slnko krvavo žiariť a objaví sa na západe miesto východu, a hviezdy dňom i nocou svietiť budú. Vtedy zostúpi Hospodin na zem a bude súdiť!“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!