Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2018 16:00 | Správy | Zahraničné správy

Proroctvá Sibyly mátajú ľudí dodnes: Z predpovede konca sveta dostanete zimomriavky

Predpovedala rovnoprávnosť žien, kolaps Európy v 21. storočí, ale aj koniec sveta! Sibylu, známu starovekú veštkyňu, pozná azda každý. Záhadná kráľovná zo Sáby, ktorá sa prišla pokloniť múdrosti kráľa Šalamúna.

Keď však človek pátra po tejto historickej postave a jej proroctvách, zdroje nehovoria jasne. Kto bola tajomná žena menom Sibyla? Existovala a vôbec, predpovedala niekedy budúcnosť alebo sú jej veštby iba výplodom ľudskej fantázie?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kráľovná zo Sáby, Sibyla Kúmska, Delfská, Triburská... Kto sa v tom má vyznať? Vzhľadom na to, s akou obľubou meno tejto ženy používame v narážkach na predpovede budúcnosti, vieme o nej veľmi málo. A aj to málo má neistý pôvod.

Knižné, ale aj online zdroje nám ponúkajú Sibýl hneď niekoľko. Ktorá je však tá, čo predpovedala koniec sveta a úpadok ľudstva v 21. storočí? Žila vôbec niekedy a akú máme istotu, že tieto veštby vôbec vyslovila?

 

Kráľovná zo Sáby

Meno Sibyla je gréckeho pôvodu a znamená prorokovať. Práve preto sa Sibýl v histórii vyskytuje viac. V podstate tak prezývali každú kňažku pohanského boha Apollóna, ktorá žila v jaskyni a v tranze odhaľovala vôľu bohov a veštila.

Kým Platón v 4. storočí pred Kristom spomína iba jednu vedmu s týmto menom, rímsky spisovateľ Varro Reatinus o 300 rokov neskôr už píše o desiatich Sibylách a Rimania uctievali dokonca až dvanásť Sibýl, významných veštkýň. Každá má pritom iný prívlastok a v ich proroctvách je poriadny guláš. Zmienky o nich sa nachádzajú v Starom zákone, Koráne, ale aj v etiópskych legendách.

Kresťanom je najviac známa Sibyla - africká kráľovná zo Sáby, ktorá múdreho kráľa Šalamúna navštívila v Jeruzaleme, aby si vypočula jeho múdrosť. Napriek tomu, že Biblia nespomína, že by táto žena prorokovala, existuje známa legenda, podľa ktorej Šalamúnovi predstavila budúcnosť izraelského národa, ktorého bol kráľom, a tiež aj ďalekú budúcnosť Európy a sveta.

„Ženy sukne svoje odložia a sukňami mužov sa obliekať budú. Tak stane sa v tom čase, keď žena a muž pred zákonmi plnej rovnosti dosiahnu. Bude to pre ženu doba rovnosti, ale aj bezcennosti. Svoje ústa a oči pozmení, takže žena v tej dobe sa sove bude podobať,“ takto znie jeden z údajných Sibyliných výrokov pre Šalamúna a bolo ich podstatne viac.

Niektoré sa dokonca dostali do rukopisov stredovekých Biblií, pretože v tomto čase sa sibylským proroctvám prikladal veľký význam. Dôkazom je aj fakt, že slávny Michelangelo namaľoval na strop Sixtínskej kaplnky až päť Sibýl - Perzskú, Delfskú, Kúmskú, Eritrejskú a Líbyjskú.

Kúmska vedma

Podľa mnohých odborníkov je veľmi pravdepodobné, že Kráľovnú zo Sáby si ranní kresťania pravdepodobne zosobnili so Sibylou Kúmskou, ktorá mala prorokovať aj narodenie Krista, a preto sa u nich táto pohanská veštkyňa tešila veľkej úcte.

Bola to podľa starej povesti ona, kto prišiel za rímskym kráľom Tarqui­niom Superbuom, aby mu za 100 zlatých predala deväť zvitkov, kde mal byť spísaný osud sveta. Keďže jej kráľ neveril, odmietol a ona tri zväzky zničila. Prišla za ním znova so šiestimi a nakoniec iba s tromi zvitkami, ktoré kráľ napokon kúpil.

Otvoriť galériu

Dal ich uložiť do Jupiterovho chrámu na rímskom Kapitole. Strážili ich kňazi a iba Senát mohol udeliť súhlas, aby do nich niekto nazrel a aj to iba v núdzi, počas vojny alebo pred prijatím dôležitého štátneho rozhodnutia. Sibyline knihy tvoril súbor mravných veršov, ktoré odhaľovali víziu budúcnosti.

Pri požiari chrámu v roku 83 pred Kristom sibylské knihy zhoreli. Ľudia, ktorí si ich obsah pamätali, ho zapísali, a tak sa voľne šíril medzi ľudom, čo sa deje v podstate dodnes. Je pravdepodobné, že na základe veštieb v sibylských knihách vznikla aj povesť o proroctve Sibyly pre kráľa Šalamúna.

O Kúmskej Sibyle písal vo svojom Epose Aeneis aj slávny básnik Vergílius a v Metamorfózach ju nevynechal ani Ovídius. Aj tak však Sibylu Kúmsku dlho považovali iba za legendu. Zmenilo sa to v roku 1932, keď neapolský archeológ Amedeo Maiuri objavil jaskyňu, kde veštila.

Podzemnú chodbu v sopečnej hornine dlhú 131 metrov našiel v archeologickom nálezisku niekdajšieho antického mesta Kúmy. Jaskyňu stotožnil s veštkyňou na základe Vergíliovho opisu, ako aj opisu neznámeho antického autora.

Mnohé Sibyly

Treťou, často spomínanou a najviac obľúbenou u Rimanov, bola Tiburská Sibyla, ktorá mala pôsobiť v starovekom meste Tibur. Príbehy o nej pochádzajú z 11. storočia a zmienky o nej sa zachovali vo viac ako 130 rukopisoch. Mala predpovedať vládu cisára Konštantína, ktorý sa zbaví nepriateľov kresťanstva a prinesie obdobie bohatstva a pokoja, ukončí pohanstvo a konvertuje židov.

Spisy z 11. - 16. storočia zase zaznamenali predpovede o konci sveta, keď sa v súdny deň na nebi objaví deväť sĺnc, jedno škaredšie a krvavejšie ako druhé, ktoré budú predstavovať deväť generácií ľudstva. Proroctvo okrem iného predpovedá aj vládu zlých despotov či návrat Antikrista. Ďalšou známou Sibylou je Eritrejská, ktorú v 4. storočí spomínal svätý Augustín. Mala okrem iného predpovedať porážku Tróje.

Pravdivé?

Zdá sa, že iný kraj, iná Sibyla. „Proroctvá Sibyly sú pohanskou paralelou prorockých kníh Biblie. Podľa všetkého nejde o dielo jednej veštkyne, ale skôr o kompilát viacerých veštieb, ktoré pri prekladoch v priebehu storočí značne zmenili svoj pôvodný obsah, doplnili sa o nové náboženské predstavy a dodatočné „proroctvá“ na vysvetlenie udalostí, ktoré sa už stali.Väčšinou sa šíria spolu s okultnou literatúrou,“vysvetlil pre televíziu Glória katolícky kňaz Pavol Hucík.

Otvoriť galériu

Otázka obsahu a pravosti veštieb zostáva teda naďalej nezodpovedaná. Všetko by sa vysvetlilo až vtedy, keby sa niekde našli originálne Sibyline knihy. Mnohí konšpirátori si totižto myslia, že v Jupiterovom chráme nezhoreli a tí odvážnejsí tvrdia, že ich vo svojej nedobytnej knižnici ukrýva Vatikán. Isté je, že nech už Sibyline veštby pochádzajú od kohokoľvek, z mnohých z nich behá mráz po chrbte, pretože presnosť, s akou sa vyplnili a vypĺňajú, je až neuveriteľná. Veď posúďte sami. 

Známe Sibyline proroctvá

O súčasnosti

„Mnoho mužov manželky svoje, ktoré v mene Hospodinovom do spální svojich viedli, vyženú a pojmú manželky iné. Príde doba, že z tisícky dievčat jedinej panny nebude, pretože ženy panenstvá svoje už pred zasnúbením mužom iným za zlato a víno dajú. Príde čas, keď matky svoje dcéry do miest vyženú, aby tam, predávajúc svoje telo, a tak dobývajúce s mužmi cudzími, statkov zemských nadobudli.

O chudobe pracujúcich

„Ceny domov a pozemkov budú vysoké. Pracujúci človek nebude môcť nadobudnúť žiaden majetok. Pozemky a domy budú len v rukách veľkých pánov.“

O hroznom diktátorovi

„V dobe, keď budú ľudia ťažiť nerastné suroviny pod zemou a uskutočňovať veľké obchody medzi štátmi navzájom, sa v Európe objaví diktátor, ktorý zapríčiní smrť mnohých ľudí, až jednej tretiny.“

Otvoriť galériu

O dobývaní vesmíru

„Nebude mu však stačiť tento svet, a preto sa bude snažiť odletieť z tohto sveta a tam niekde, kde je len vôľa Hospodinova, skúmať, či cesty sveta aj hviezd by nemohol zmeniť. Divné, že človeku nebude stačiť krajina, ktorá mu bola určená Hospodinom, a smutné, že sa neuspokojí s trblietajúcou hviezdou a príťažlivosťou mesiaca. Tam tiež bude človek chcieť vniknúť, aby aj to si vydobyl a podmanil.“

O konci sveta

"Na nebi sa trikrát objaví kométa! Prvýkrát na severe, druhýkrát na juhu a tretíkrát na západe tejto zeme. Potom sa začne zem silno chvieť a takmer všetci ľudia vykrvácajú. Najprv ľudia žijúci v horách, potom v údoliach a poslední budú tí, ktorí budú žiť pri rôznych moriach a v krajinách, kde je večná zima. Ostatné znamenia ľudia už ani neuvidia, ale viem, že potom bude slnko krvavo žiariť a objaví sa na západe miesto východu, a hviezdy dňom i nocou svietiť budú. Vtedy zostúpi Hospodin na zem a bude súdiť!“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!