Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2018 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Súdruhovia sledujú každého: Digitálna diktatúra sa v Číne stáva realitou

Oku Veľkého brata neunikne nikto! A teraz nejde o známy román 1984 ani o reality šhou. Toto je drsná skutočnosť! V komunistickej Číne plánujú sledovať každého občana.

Kto bude dobrý, ten bude odmeňovaný. Kto sa akokoľvek previní proti štátnej morálke, toho stihne trest. To, čo sa chystá v Číne, je pre našinca len ťažko predstaviteľné. Najľudnatejšia krajina sveta je čoraz bližšie k spusteniu systému, ktorý bude kontrolovať vyše 1,4 miliardy obyvateľov. Pre niektorých tento systém prinesie privilégiá, pre ostatných tresty. O čo vlastne ide, aký to má dosah na život ľudí?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Dobrí a zlí

Podstatou celého systému je, že každý obyvateľ bude mať akúsi osobnú kartu. Tam bude mať zapísané ohodnotenie - tzv. rating, ktorý bude určovať jeho zaradenie do spoločnosti. Tí, ktorí budú na vrchole zoznamu, budú mať najľahší život – dostanú sa do VIP kategórie občanov.

 

Od bánk budú dostávať lacné pôžičky, skvelú a dobre platenú prácu, ich deti budú mať najlepšie vzdelanie... Občania s vysokým ratingom budú zvýhodňovaní aj pri takých maličkostiach, ako je výber hotelového ubytovania či letov.

No tí, ktorí budú na konci zoznamu, teda budú mať zlé ohodnotenie, budú trpieť – čaká ich vylúčenie zo spoločnosti. Nebudú môcť cestovať, nemusia dostať hypotéku, len ťažko si nájdu zamestnanie, dokonca sa im spomalí aj internetové pripojenie.

200 miliónov kamier

Každý občan bude mať vo svojej osobnej karte nahraté všetky informácie, ako sú rodinné zázemie, vzdelanie, práca, financie, zdravotné záznamy...

A takisto budú sledovať jeho každý krok, ktorý urobí, a tiež všetku jeho aktivitu na internete. Momentálne je po celej Číne rozmiestnených 200 miliónov kamier. Okrem nich sa o dôkladnú identifikáciu a sledovanie každého občana postarajú tvárové a telové skenery nainštalované v uliciach.

Otvoriť galériu

Aby toho nebolo málo, všetko bude prepojené s aplikáciou, ktorú bude mať každý nainštalovanú vo svojom smartfóne. Vďaka tomu bude občan vidieť svoje spoločenské skóre a online monitorovať svoje každodenné správanie. A keď uvidí, že v očiach Veľkého brata klesol, bude môcť svoje správanie korigovať tak, aby bol opäť obľúbencom štátneho režimu.

Pod kontrolou

Čo pridáva a čo uberá z celkového ratingu? Odpoveď je jednoduchá – všetko! Idete do obchodu a do nákupného vozíka si dáte nejaký alkohol? Veľký brat to vidí a v momente vám strhne body. Ak si chcete body rýchlo doplniť, alkohol vyložíte a namiesto neho kúpite niečo prospešné do domácnosti alebo kúpite svojim deťom hračky, či plienky.

Vaše skóre sa tak okamžite navýši. V podstate, ak si chce človek udržať čo najväčšie skóre, musí robiť presne to, čo systému vyhovuje. Spoločenský kredit neovplyvňuje len obsah nákupného košíka či aktivita na internete.

Otvoriť galériu

Vysoký či nízky rating závisí aj od toho, kto sú vaši kamaráti a rodina. Keď váš najlepší kamarát alebo otec povie krivé slovo na vládu, tak nielen on, ale i vy strácate body! To, s kým randíte a s kým sa rozhodnete stráviť zvyšok života, tiež ovplyvní váš sociálny kredit.

O dva roky

Aby tento systém fungoval na 100 %, treba ho dokončiť. Najvyspelejšie technologické spoločnosti v Číne už pracujú na tom, aby všetko fungovalo, ako má, a aby bol celý systém nainštalovaný do všetkých kútov krajiny. Digitálny diktát má mať pod palcom štátna správa a podľa predpokladov by všetko malo byť pripravené na spustenie v roku 2020. Zatiaľ systém testujú v niekoľkých stredne veľkých čínskych mestách.

Odmeny a tresty

Dandan Fan (36) je jednou z tých miliónov Číňanov, na ktorých sa systém už testuje. A úspešná obchodníčka si ho pochvaľuje. Je to typická moderná žena z veľkého mesta, ktorá žije usporiadaným životom.

Z celkových 800 bodov má 778, čím si zabezpečuje tie najlepšie služby a všetky výhody. Podľa jej slov systém nie je dokonalý, ale je to vraj najlepší spôsob, ako usmerniť také veľké a komplexné obyvateľstvo. „Keď vláda sleduje všetky časti krajiny, cítim sa viac v bezpečí,“ citovala Fan austrálska spravodajská stránka ABC.

Okrem tých, ktorí zbierajú body a užívajú si výhody, sú aj takí, ktorých systém trestá. Novinár Liu Hu (42) trpí, lebo nielenže odhalil korupciu v komunistickej strane, ale aj vyriešil prípad viacnásobnej vraždy. Podľa jeho slov je pre štát nepriateľom, preto v hodnotovom systéme dosahuje najnižší počet bodov.

Otvoriť galériu

Ocitol sa na čiernej listine, a keď si chce kúpiť lístok v metre, príde mu správa, že je vylúčený z dopravy. Nemôže si zakúpiť ani letenku. „Je veľa ľudí, ktorí sú na čiernej listine nespravodlivo, no nevedia sa z nej dostať,“ uviedol pre ABC Hu, ktorý sa pre nízky počet bodov ocitol na okraji spoločnosti.

Podľa korešpondenta denníka New York Times Paula Mozura, ktorý žije v Hongkongu, Čína bude natoľko technologicky vyspelým autoritárskym režimom, že bude môcť sledovať celú spoločnosť. Zatiaľ čo sa všade na svete ľudia pomocou technológií spájajú a prináša im to viac slobody, v Číne je to pravý opak. Tam sa technológie stali nástrojom kontroly, ako o tom kedysi písal George Orwell v knihe 1984.

Tri kategórie

Vďaka systému hodnotenia sa ľudia delia do troch kategórií: dôveryhodný, obyčajný, nedôveryhodný. Ak sa niekto dostane do skupiny nedôveryhodný, znamená to, že má málo bodov a systém ho môže za to poslať dokonca do prevýchovných táborov. Otázkou zostáva, ako bude celý systém vyzerať, keď začne fungovať už na 100 % v celej Číne.

1984

  • Román anglického spisovateľa Georgea Orwella z r. 1949
  • Svet je v románe rozdelený na tri mocnosti, ktoré sú v podstate rovnaké – je v nich nastolená tvrdá diktatúra
  • Na čele diktatúry Oceánie stojí tzv. Veľký brat
  • Oficiálna ideológia hlása: Vojna je mier - Sloboda je otroctvo - Nevedomosť je sila
  • Spoločnosť je rozdelená na tri vrstvy - tí, čo majú najvyššiu moc, vykonávatelia vôle vládcov a nevzdelaná robotnícka trieda
  • Každý pohyb občanov je sledovaný
  • Akýkoľvek prešľap proti vláde sa prísne trestá a ľudia sú vyčlenení zo spoločnosti alebo sa jednoducho stratia
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári