Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2018 12:00 | Správy
Foto

Jeden z posledných hrdinov bitky o Duklu Ján Štefánik: Bol dvakrát ranený, ale stále zostával na fronte

Ján Štefánik (94) bojoval v neľútostných bitkách na Dukle proti fašistom. Mal šťastie, že to peklo prežil a nebol medzi tisíckami padlých, ktorí zahynuli na strane osloboditeľov. I keď guľky sa mu nevyhýbali a bol dvakrát ranený. Dnes je jedným z posledných žijúcich hrdinov.

Na front sa dostal, keď bol ešte mladý chlapec. „Keď som narukoval, nemal som ešte ani 19 rokov. Odviedli ma a hneď som sa dostal do ostrých bojov,” vraví hrdinský vojak pochádzajúci z Giraltoviec. „To, čo sa okolo nás odohrávalo, bolo hrozné. Bojoval som po boku s Červenou armádou, ale i s našimi Čechoslovákmi, ktorým velil armádny generál Ludvík Svoboda. Ten bol pre mňa veľkým vzorom,” pripomína J. Štefánik.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Až na fronte ho učili, ako strieľať a ako sa kryť, keď dopadajú granáty či strely z dela. „To však bolo málo platné, lebo dopadali prakticky vždy a všade. Vo dne aj v noci. Zahynulo pri tom množstvo našich kamarátov. Až sa človek bál s niekým zblížiť, lebo o pár hodín mohol byť mŕtvy,” spomína J. Štefánik.

Jednoruký kamarát

 

Jedného veľkého kamaráta však mal. „Bol to poručík, ktorý nám velil, keď som mal úlohy pri doprave materiálu a zásob. Bol to zlatý chlap. Zranili ho, prišiel o ruku a už sa nemal vrátiť na front. Ale keď prišiel domov, zistil, že celá obec je vybombardovaná a spálená, zostali len kostry domov, z ktorých trčali komíny. To ho veľmi nahnevalo a išiel sa prihlásiť späť na front. Nemal síce jednu ruku, ale bol jeden z najhrdinskejších vojakov, akých som poznal. Keď zbadal nepriateľov, okamžite neľútostne pálil a neprestával, kým neboli všetci mŕtvi,” opisuje chvíle na fronte muž pochádzajúci z Giraltoviec. Niekedy nespal aj 4 noci. „Bol som rád, keď paľba trochu ustala a mohol som na pár minút skloniť hlavu kdesi pod strom,” prezrádza Ján. Bojoval, i keď bol zranený. „Zasiahla ma črepina do hrude. Na moje veľké šťastie som okolo nej mal omotaný pás s nábojmi. To črepinu spomalilo. Inak by išla rovno do srdca a už by som tu nebol. Náboj ma zasiahol aj do nohy. Stále som však zostával na fronte,” doplnil vojak, ktorému udelili 20 vyznamenaní.

Z Dukly jeho jednotka postupovala smerom k Ostrave. „To bolo strategické miesto kvôli zásobám nerastného bohatstva a tiež veľkým muničným skladom. Dostali sme sa k nej za 8 mesiacov. Až potom ma na jar 1945 pustili domov,” uzavrel hrdina z Dukly. Peter Novotný, foto: autor, tasr, vhú

Karpatsko-duklianska operácia

- Začala sa 8. septembra 1944 a mala pomôcť SNP

- Cez opevnené priesmyky sa však vojaci ťažko prebíjali

- Československý armádny zbor utrpel ťažké straty už 9. septembra 1944. Vojaci si mysleli, že postupujú územím obsadeným Červenou armádou a napochodovali rovno pred nemecké delá. Výsledkom bolo 600 mŕtvych. Novým veliteľom sa potom stal gen. Svoboda.

- Československí vojaci sa prvýkrát dostali na naše územie 7. októbra 1944.

- Boje si vyžiadali vyše 20 000 mŕtvych sovietskych a našich vojakov.

- Operácia sa zastavila 28. októbra 1944. Front sa opäť pohol až na konci novembra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska