Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2018 11:05 | Správy | Domáce správy

Podľa odborníka máme len málo času na zastavenie katastrofy: Nedočkáme sa len jedného nepríjemného prekvapenia

Žijeme na kontinentoch, kde populácia neustále narastá, a pritom využívame krajinu tak veľmi, ako sa dá.

Pri budovaní a rozvíjaní sídelných aglomerácií sme ale vodu intuitívne začali kanalizovať. Preto sa napríklad v Bratislave z každého metra štvorcového odkanalizuje zhruba 500 litrov vody. Tak dochádza k prehrievaniu životného prostredia, v ktorom žijeme, pretože vodu, ktorá termoreguluje krajinu, sme poslali preč. V relácii SVET Tu a teraz na TABLET.TV to uviedol environmentalista Michal Kravčík.

Kravčík je medzinárodne uznávaným odborníkom na vodu a zmeny klímy, o ktorých už prednášal na viacerých svetových univerzitách. Získal už mnoho ocenení, no "najväčším ocenením je, keď ľudia začínajú zadržiavať vodu v krajine. Voda je náš život, je to naša potravina, naša klíma," uviedol. Myslí si tiež, že ľudia problematike dnes rozumejú viac, než predtým, pretože kvôli teórii o zadržiavaní vody sa na neho ľudia pred dvadsiatimi rokmi podľa jeho slov pozerali 'ako na blázna'.

Aj napriek tomu sa aj dnes nestretáva všade s pochopením. "Najväčším kritikom teórie sú Slováci, ale aj v susednej Českej republike. Pritom svet je dnes orientovaný tak, že keď človek niečomu veľmi dobre rozumie, je vypočutý, jeho názor nezostane bez povšimnutia. Na Slovensku je to inak a aj u nás je situácia vážna. Kým sa naše myslenie zmení, potrvá ešte niekoľko rokov, no čas je na zastavenie zmien pred globálnou katastrofou príliš krátky. Myslím si, že v našom živote sa dočkáme nie jedného nepríjemného prekvapenia," varoval Kravčík.

 

Opačným príkladom toho, kde sa zmeny nepodceňujú, ale naopak, implementujú sa v praxi, je podľa jeho mienky Južná Kórea. "Tam je to presne naopak. Títo ľudia, experti, sú vypočutí a tam neexistuje, aby mu v niečom zabránil úradník, ktorý sa v problematike nevyzná," dodal, pričom objasnil, ako v súvislosti s vodou dochádza k atmosferickým zmenám a nerovnováhe. "Tým, že vodu kanalizujeme a nepúšťame ju naspäť do atmosféry v podobe vodnej pary, isté časti kontinentov, ktoré sú vysušené, sa prehrievajú ešte viac, a to teplo, ktoré sa produkuje z vysušených ekosystémov, dramaticky ovplyvňuje dynamické pohyby vzduchových hmôt v atmosfére. Tie spôsobujú, že na jednej strane planéty padne veľké množstvo vody v podobe zrážok, inde zas nespadne ani kvapka," spresnil.

Kravčík tiež upozorňuje, že vysušovanie Zeme prináša každým rokom čoraz viac extrémov. Táto skutočnosť je jedným z dôvodov, prečo sa spolu s Francúzmi aj Angličanmi aktívne podieľa na príprave vzdelávacích cyklov o implementácii novej vodnej paradigmy na zvýšenie kapacity. Kravčík dodal, že v súvislosti s blížiacimi sa voľbami v budúcom kalendárnom roku očakáva opätovné otvorenie diskusie o potravinovej, klimatickej a vodnej bezpečnosti. "Toto bude príležitosťou, aby sme občianskej spoločnosti objasnili, ako navrátiť prírodné bohatstvo, ktoré sme na niektorých miestach na zemi stratili," uzavrel Kravčík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné