Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2018 13:07 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Posledné zbohom: Francúzsko sa rozlúčilo so šansonierom Charlom Aznavourom († 94)

Francúzsko sa v piatok smútočným obradom na nádvorí Invalidovne v Paríži rozlúčilo so spevákom, hercom a skladateľom Charlom Aznavourom, ktorý zomrel v pondelok vo veku 94 rokov.

Rakvu s jeho telom na dvor Invalidovne preniesli za zvukov arménskej piesne hranej na tradičnom dychovom nástroji duduk. Na úvod obradu zazneli hymny Francúzska a Arménska, odkiaľ pochádzali spevákovi rodičia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na smútočnom akte sa okrem rodiny a najbližších priateľov zúčastnili najvyšší predstavitelia Francúzska vrátane prezidenta Emmanuela Macrona či jeho predchodcov v úrade Nicolasa Sarkozyho a Francoisa Hollanda. Prítomní boli aj najvyšší predstavitelia vlasti Aznavourových predkov - arménsky prezident Armen Sarkisyan a predseda arménskej vlády Nikol Pašinjan. Pašinjan vo svojom prejave uviedol, že Aznavour pokračoval v tvorbe a spievaní aj vtedy, keď na jeho koncerty chodilo málo ľudí, potom "jeho hlas zasiahol srdcia všetkých ľudí na svete".

Smútočný prejav predniesol prezident Macron, ktorý poukázal na Aznavourovu radosť zo života, ale aj smútky, či skúsenosti so životom v exile, ktoré odovzdával ľuďom prostredníctvom svojich piesní. Aznavour sa podľa Macrona stal "tvárou Francúzska", jeho piesne "sú v prvom rade slovami, ktoré nám zasiahnu srdce" a stali sa "národným dedičstvom Francúzska". "Jeho piesne boli pre milióny ľudí balzamom, liekom, útočiskom," poznamenal Macron.

 

Macron však poukázal aj na Aznavourovu vernosť Arménsku, ktorého bol vyslancom a ktorému prichádzal na pomoc, napr. po ničivom zemetrasení v roku 1988. "Tam sa zrodila jeho angažovanosť, ktorá nikdy neprestala," uviedol Macron, ktorý zdôraznil, ako veľa to znamenalo pre Arménsko a Arménov. Macron na záver svojho príhovoru vyjadril presvedčenie, že Francúzsko na Aznavoura nikdy nezabudne, lebo "vo Francúzsku básnik nikdy nezomiera".

Pozvanie na rozlúčku dostali aj mnohí politici, diplomati, či Aznavourovi kolegovia z umeleckej branže, napríklad herec Jean-Paul Belmondo, šansonierka Mireille Mathieu, či spevák Eddy Mitchell.

Pre stovky fanúšikov, ktorí neboli pozvaní na rozlúčku, bola na fasáde Invalidovne nainštalovaná veľkoplošná obrazovka, aby takto mohli sledovať priamy prenos z nádvoria. Charla Aznavoura pochovajú v sobotu v úzkom kruhu rodiny a priateľov na cintoríne v meste Montfort-l'Amaury v regióne Yvelines v parížskej metropolitnej oblasti. Rakvu uložia do rodinnej hrobky po boku spevákových rodičov a syna Patricka, ktorý zomrel v roku 1976 vo veku 25 rokov. Pred pohrebom, v sobotu dopoludnia sa v arménskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa v 8. parížskom obvode uskutoční zádušná omša.

Francúzske médiá informovali, že Aznavour zomrel prirodzenou smrťou, keď v pondelok dopoludnia podľahol pľúcnemu edému, ktorý spôsobil kardiorespiračné zlyhanie. Telo našli príbuzní vo vani v kúpeľni pri jeho spálni. Následná pitva vylúčila, že by zomrel utopením.

Týždeň pred smrťou sa Aznavour vrátil z koncertného turné v Japonsku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!