Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2018 21:30 | Správy | Zahraničné správy

Počet obetí zemetrasenia a cunami v Indonézii sa zvýšil: Číslo stále nie je konečné

Oficiálny počet mŕtvych po zemetrasení a následnej prívalovej vlne cunami, ktoré minulý týždeň zasiahli indonézsky ostrov Sulawesi, sa zvýšil na 1558.

S odvolaním sa na indonézsky úrad pre riešenie katastrof o tom dnes informovala agentúra Reuters. Predchádzajúci dnešný údaj uvádzal 1424 mŕtvych. Hovorca úradu Sutopo Purwo Nugroho ale upozornil, že z trosiek a bahna ešte nedostali všetky telá a počet mŕtvych bude ďalej stúpať. Francúzsky tím záchranárov informoval, že v ruinách hotela v centre Sulawesi narazili - šesť dní po zemetrasení - na známky života.

Skupina používa senzory, ktoré dokážu zaznamenať dych či srdcovú činnosť. Philippe Besson za tím Pompiers de l'urgencie uviedol, že sa so zavalenou osobou pod betónovým blokom nepodarilo nadviazať kontakt a senzory niekedy spôsobia planý poplach, napríklad keď detekujú plyn. Francúzi dnes navyše nemali k dispozícii ťažkú ​​techniku, s ktorou na miesto dorazia v piatok ráno. Indonézska polícia oznámila, že v oblastiach postihnutých otrasmi pôdy na ostrove Sulawesi bolo kvôli rabovaniu zadržaných 92 ľudí. Z obchodov si odniesli napríklad motorový olej, pneumatiky, dlaždičky či poľnohospodárske náradie. Humanitárna pomoc do postihnutých oblastí prúdi len pomaly a mnoho ľudí začalo v posledných dňoch plieniť obchody.

Úrady uviedli, že ľudia by si mali brať z obchodov len potraviny a ďalšie nevyhnutné veci a že majitelia obchodov budú neskôr odškodnení. Zemetrasenie silné 7,5 stupňa vyvolalo minulý týždeň v piatok vlnu cunami, ktorá v niektorých lokalitách dosiahla šesť metrov a zmietla pobrežné oblasti. Takmer všetky obete pochádzajú z mesta Palu, kde žije asi 380.000 ľudí. Vážne zranených bolo asi 2500 ľudí, zemetrasenia, cunami a záplava bahna zničili cez 70.000 domov.

 

Letisko v Palu, ktoré zemetrasenie tiež zničilo, by malo byť v priebehu dneška v prevádzke pre civilné dopravu. Otvorené boli tiež niektoré obchody a banky a v prevádzke už je v Palu tiež najväčšia mobilná sieť. Spojenie s odľahlými oblasťami ale zatiaľ naviazané nebolo a na mnohých miestach stále nefunguje elektrina. OSN odhaduje, že humanitárnu pomoc potrebuje 200.000 ľudí a že na pomoc uvoľňuje 15 miliónov dolárov.

Indonézske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že prioritou je v tejto chvíli letecká evakuácia zranených a ďalších zasiahnutých, zabezpečenie dodávok pitnej vody, generátorov a stanov či iné formy provizórneho prístrešia. Potrebné sú tiež potraviny, palivo a lekárska pomoc. Pomoc doteraz ponúklo 18 krajín. Do zeme prileteli vojenské lietadlá z Indie a Singapuru. Po dvoch lietadlách, ktoré budú zásobovať a prepravovať ranených, prisľúbili už spomínaný Singapur, Južná Kórea, Británia a Malajzia. Vojenské špeciály chcú vyslať ďalej Japonsko a Katar, ktoré čakajú na povolenie. Dnes dorazila tiež prvá pomoc z Austrálie - letecká zásielka obsahuje oblečenie, sady na prípravu jedla, celty a náradie na budovanie núdzových prístreškov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!