Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2018 11:45 | Správy | Domáce správy
Video

Tlačová konferencia o vražde Kuciaka a Kušnírovej: Prokurátor prehovoril o objednávateľovi

Tlačová konferencia o aktuálnom stave trestného konania o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa uskutočnila na Generálnej prokuratúre SR v Bratislave.

Dôkazy voči štyrom obvineným v prípade úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs. sú veľmi silné. Uviedol to generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej konferencii. Je podľa neho veľký predpoklad, že sa prípad dotiahne do úspešného konca. Žiada pokoj pre prácu polície a prokuratúry. Vyzval politikov, aby nevytĺkali politický kapitál.

Alena Zs. mohla byť objednávateľka vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Strelec mohol byť Tomáš Sz., pomocníkom - vodičom Miroslav M. a sprostredkovateľom Zoltán A. Povedal to dozorujúci prokurátor na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry SR. Dodal, že Alena Zs. s vysokou pravdepodobnosťou peniaze vyplatila, ale je otázne, odkiaľ prišli. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár potvrdil, že môže prísť k obvineniu ďalších osôb.

Jeden z obvinených Zoltán A. spolupracuje s políciou, naznačil dozorujúci prokurátor. Podľa jeho slov si obvinený vyhodnotil rozsah poznatkov voči nemu a rozhodol sa akceptovať situáciu, v ktorej sa ocitol a tak bol ústretovejší k orgánom činným v trestnom konaní.

Prokurátor, ktorý prípad dozoruje prezradil, že objednávka vraždy bola za sumu 50-tisíc eur v hotovosti plus 20-tisíc odpustenie dlhu. Objednávka vraždy bola len na Jána Kuciaka, partnerka Martina Kušnírová bola náhodná obeť.

Taktiež odcenil spoluprácu s Europolom, ktorý ponúkol Slovensku všetky svoje zdroje a informácie na dolapenie vraha novinára a jeho snúbenice. Aj napriek obvineniu štaroch ľudí pokračuje spolupráca s talianskou stranou.

Policajný prezident Milan Lučanský povedal, že pri vyšetrovaní sa snažili odhaliť prepojenie na obednávateľov. Tlak ich však doviedol k tomu, aby zasiahli. Verejnosť bude podľa Čižnára informovaná len v určitej miere a dôležité detaily si nechá polícia a prokuratúra v tajnosti. "Pokiaľ ide o informovanie, samozrejme, že vám poskytneme informácie, ale detaily od nás nežiadajte. Tie musia slúžiť na preverenie istých vecí. Pracovali sme pod veľmi silným tlakom, ale bol to pozitívny tlak. Nie novinársky, ale politický. Chcem vyzvať politikov, aby sa prestali vyjadrovať k tomu, čomu nerozumejú," dodal prokurátor. 

Riaditeľ Národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian potvrdil, že zaistili zbrane, autá a mobil, ktorý páchatelia použili. Rovnako zaistili náboj s individuálnymi zhodami po zásobníku použitom pri vražde.

Čižnár tiež povedal, že niektorí politici by mali prestať so svojimi vyjadreniami. "Mám pocit, ako keby niektorých politikov mrzelo, že sme dospeli až sem, pretože zrejme nebude chvíľu o čom rozprávať," povedal Čižnár.

 

Zurian informoval, že na akcii na zadržanie podozrivých sa zúčastnilo 150 policajtov. Tí vykonali 12 domových prehliadok, 13 prehliadok iných priestorov a zaistili aj dve strelné zbrane a náboj zhodný s tými, ktoré boli použité pri skutku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA, nž, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život