Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2018 16:45 | Šport | Cyklistika
Video

Cyklistický svet spoznal nového majstra sveta: Dúhový dres získal veterán Alejandro Valverde

Španielsky cyklista Alejandro Valverde získal prvýkrát v kariére titul svetového šampióna v cestnej cyklistike. V rakúskom Innsbrucku triumfoval pred Romainom Bardetom z Francúzska a Kanaďanom Michaelom Woodsom.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Tridsaťosemročný Španiel mal doposiaľ vo svojej zbierke šesť medailí z MS, až v Innsbrucku sa však tešil z vytúženého najcennejšieho kovu. Slovenský cyklista Peter Sagan v pozícii trojnásobného obhajcu titulu odstúpil z pretekov. Nedeľňajšiu súťaž nedokončili ani jeho krajania Juraj Sagan, Marek Čanecký, Patrik Tybor, Erik Baška, Martin Haring a Martin Mahďar.

Na trať vyrazilo 188 pretekárov zo 44 krajín o 9.40 predpoludním. So štartovým číslom jeden viedol pelotón úradujúci majster sveta Peter Sagan. Hneď od úvodu sa objavilo niekoľko pokusov o únik, ale vážnejší sa ujal po krátkom stúpaní. Dopredu vyrazila štvorica v zložení Kasper Asgreen (Dánsko), Rob Britton (Kanada), Tobias Ludvigsson (Švédsko) a Stylianos Farantakis (Grécko). Vzápätí odstúpil Grék, ale zvyšnú trojicu doplnili Vegard Stake Laengen (Nórsko), Daniil Fominych (Kazachstan) a Ryan Mullen (Írsko). K nim sa neskôr pridali Karel Hník (Česká repre), Connor Dunne (Írsko), Laurent Didier (Luxembursko), Janse van Rensburg (JAR) a Iľja Koševoj (Bielorusko).

V hlavnej skupine sa išlo pokojným tempom, náskok utečencov stúpal, v istej chvíli presiahol až sedemnásť minút. Favoriti v balíku však zostávali pokojní. Nasledovalo stúpanie na kopec Gnadenwald, na jeho vrchole mali jazdci v úniku náskok devätnásť minút na pelotón. Po príchode do Innsbrucku sa v hlavnej skupine začalo pracovať na znížení náskoku utečencov, o čo sa starali najmä zostavy Francúzska, či domáceho Rakúska, všetci slovenskí reprezentanti dokázali držať krok. V polovici pretekov mala vedúca skupina náskok 14 a pol minúty.

 

Po troch kolách na okruhu stratili kontakt Erik Baška s Martinom Mahďarom, oboch organizátori stiahli z trate. Na pelotón strácali v tom čase päť minút. Utečenci vo vedúcej skupine mali v tej chvíli k dobru 16 a pol minúty a na zvýšené tempo nedokázali reagovať ani ďalší Slováci. Martin Haring, Juraj Sagan, Patrik Tybor a Marek Čanecký zamierili pred štvrtým kolom do tímového autobusu a napokon ich vzápätí doplnil aj Peter Sagan. 

Tvrdé kopce napokon zastavili aj Francúza Warrena Barguila a tvrdosť asfaltu pocítil Slovinec Primož Roglič. Tridsať kilometrov pred cieľom bol na čele z pôvodnej skupiny iba Asgreen a Laengen, ktorých prenasledovala štvorica Greg van Avermaet (Belgicko), Damiano Caruso (Taliansko), Omar Fraile (Španielsko) a Karel Hník, ale neskôr ich pohltil hlavný balík. Vedúcu dvojicu dostihli ostatní jazdci 22 km pred cieľom a začalo sa bojovať o titul. Na záverečnom kopci zaútočil Dán Michael Valgren, ale postupne mu dochádzali sily. Do čela sa dostala trojica Alejandro Valverde, Romain Bardet a Michaelom Woods, ktorú necelé 2 km dostihol Holanďan Tom Dumoulin. V záverečnom špurte mal napokon najviac síl Valverde.

Po zisku titulu neskrýval dojatie. "Je to neuveriteľné, nemám slov. O tento titul som bojoval celý život a podarilo sa mi to. Ďakujem celému tímu, ktorý kontroloval preteky a ja som sa mohol sústrediť na záver. Špurtoval som z prvej pozície, no vedel som, že mám zo všetkých najväčšiu šancu. Na konci som si hovoril, že nemôžem prehrať a nemôžem sklamať ľudí, ktorí ma podporovali. Je to najcennejšie víťazstvo v mojej kariére, sníval som o tom stať sa svetovým šampiónom," uviedol v cieli.

Výsledky MS - muži:
1. Alejandro Valverde (Šp.) 6:46:41 h, 2. Romain Bardet (Fr.), 3. Michael Woods (Kan.), 4. Tom Dumoulin (Hol.) všetci rovnaký čas ako víťaz, 5. Gianni Moscon (Tal.) +13 s, 6. Roman Kreuziger (ČR), 7. Michael Valgren (Dán.), 8. Julian Alaphilippe (Fr.), 9. Thibaut Pinot (Fr.), 10. Rui Costa (Por.) všetci +43, ... Peter SAGAN, Juraj SAGAN, Marek ČANECKÝ, Patrik TYBOR, Erik BAŠKA, Martin HARING a Martin MAHĎAR (všetci SR) nedokončili

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ