Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2018 06:00 | Správy | Servis | Vzťahy

Slovenské svadby sa zmenili: Priemerné náklady sa šplhajú k desiatkam tisícom eur

Svadba ako z rozprávky! To je sen každej nevesty. Krásne biele šaty, dokonalý mejkap, veľký počet hostí a oslava na štýlovom zámku je však poriadne drahý špás.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

No ľudia sú schopní sa pre tento jeden deň v živote zadlžiť až po uši. Nie je to prehnané?

Slovensko zažíva svadobný boom! Kým ešte pred pár rokmi väčšina Slovákov preferovala život nadivoko, v roku 2017 si povedalo áno viac ako 30-tisíc párov. Nielenže sa častejšie berieme, ale návrat zažívajú aj veľké okázalé svadby, často vysoko nad finančným rozpočtom mladomanželov.

Kulturáky a šnicle

 

Svadba je finančne náročná vec a rozpočet bežnej slovenskej rodiny ju určite pocíti. Sobáše s rôznymi vychytávkami od obradov na nevšedných miestach až po astronomicky drahé výzdoby sú však v kurze a tomuto trendu, ktorý prichádza zo západu, sa prispôsobujú aj naše nevesty. Pre vysnenú svadbu sú niektoré vydajachtivé Slovenky schopné urobiť čokoľvek. Tlačia ich do toho trendy, spoločnosť, rodičia, ale najmä sociálne siete, ktoré ovládli obrázky dokonalých svadieb. A ony chcú presne také!

Ešte pred 15 rokmi postačil na svadobnú oslavu miestny kultúrny dom a na svadobné menu aj staré dobré rezne. Dnes sú tieto časy nenávratne preč. Svadby sa zmenili na okázalé divadlo a často to už nie je o snúbencoch a oslave ich lásky, ale o tom, kto komu viac vytrie zrak. „Žijeme v ére narcizmu a potrebujeme sa ukázať, no vnútorne sme prázdni. Svadby sú len odrazom doby a dnes sa plnosť ukazuje tým, čo máme, a nie tým, čím sme,“ myslí si psychologička Zlatica Bartíková a pokračuje: „Svadba bola vždy otázkou prestíže, no kedysi sa to vnímalo viac cez vzťahy. Išlo o hostí, o to, že ich pohostíme, že sa stretne rodina…Dnes to robíme viac pre nás ako pre blízkych, pre našu slávu, náš status, aby sme vynikli a ukázali sa.“

Otvoriť galériu

Bridezilly

Kultúrne domy vystriedali luxusné sály, rezne vyberané lahôdky ako od michelinských kuchárov, punčové rezy candy bary a stoly previazané organzou bohaté výzdoby. Z niektorých inak príjemných žien sa počas príprav stávajú mrchy posadnuté vlastnou svadbou. Svietniky, servítky, počasie - všetko musí byť dokonalé, ak náhodou nebude, beda tomu, kto to pokašľal. Veď ony sa idú vydávať a tomu sa musí podriadiť všetko a všetci. V Amerike ich prezývajú bridezilly. V preklade nevesty, ktoré si myslia, že sú centrom vesmíru. Česť všetkým výnimkám! Svadba je, teda mala by byť, iba raz za život a všetky chcú, aby bola dokonalá, ale za akú cenu? Ani najhonosnejšia svadba nemusí manželov zachrániť pred trpkým koncom, keďže každé tretie manželstvo sa rozvádza. Akoby sa zabúdalo na to, že podstatné veci prichádzajú až potom, ako si snúbenci povedia áno.

Nevesty sa dohadujú a zhovárajú na rôznych fórach, kde okrem rád nájdu aj množstvo výmyslov… „Chcem mať servítky s potlačou nás dvoch, neviete, kto by mi to vyrobil?“ Ďalšia zasa pripomína, aby nezabudli skontrolovať, akým perom budú podpisovať papiere v kostole, pretože to je naozaj dôležité. „Ako si pozerám stránku, mám pocit, že som totálne mimo. Je tu ešte niekto, kto sa neinšpiruje americkými svadbami a nezaoberá sa vecami, ako je kniha hostí, candy bar, fotokútik, makrónky, čokoládové fontány, prehnané zdobenie a pod?“ pýta sa iná nevesta, ktorá si za svoju otázku vyslúžila solídnu sprchu. „Máte pravdu, že niektoré ženy sú vzhľadom na svadbu ako maniačky, ako zmyslov zbavené, a najdôležitejšia je tam aj tak zábava a nie balóniky a všetky podobné hlúposti,“ priznáva ďalšia v sekcii zbytočnosti na svadbe.

 

Svadba na kľúč

Ďalšou dôležitou otázkou je rozpočet, ktorý sa vie prehnanými požiadavkami poriadne navýšiť. Svadobné ŠPZ-tky na auto, dizajnové zákusky, luxusná výzdoba, to všetko niečo stojí. „Ceny za svadby mierne rastú, ale z roka na rok to nie je veľký nárast. Stále platí, že exkluzívne a originálne, prípadne najviac žiadané je, samozrejme, drahšie,“ prezrádza Kristína Tkáčová zo svadobnej agentúry Wedding Day. Vždy sa podľa nej dá nájsť rozumný kompromis. „V prípade, ak sú predstavy a požiadavky nevesty príliš drahé a nad stanovený rozpočet, snažíme sa o kompromis, aby nevesta nebola sklamaná. Často však majú svoju svadbu natoľko vysnívanú, že sú ochotné svoj rozpočet navýšiť.“ Slovenky si však zatiaľ do svojej svadby nechcú dať hovoriť a profesionálnych služieb agentúr sa boja. „Nevesty často nemajú predstavu, aká je cena za organizovanie svadby na kľúč. Mylne si myslia, že je to drahé, a preto si radšej organizujú svadbu samy.“ Za koľko najmenej sa tedá dá pripraviť svadba cez agentúru? „V prípade organizovania svadby na kľúč platí, že priemerná slovenská svadba, svadba na úrovni, no nie luxusná, sa dá pripraviť za 10 000 - 12 000 €, pri počte 100 hostí. Samozrejme, sú nevesty, ktoré si želajú luxusnú svadbu, v tomto prípade je rozpočet, samozrejme, vyšší. Predstavme si, akú sumu platia nevesty za svadobné šaty alebo obrúčky, cena služieb svadobnej agentúry je porovnateľná. Ženích a nevesta dostanú profesionálny prístup a vyhnú sa zbytočnému stresu,“ vysvetľuje.

Ak sa však nevesty rozhodnú, že si svadbu zariadia samy, môžu naraziť na problém. „Často sa stáva, že konkrétny hotel, sála, kaštieľ spolupracuje iba s určitou cukrárkou, fotografom, dekoratérkou či požičovňou šiat a nevesty tlačia do toho, aby si sálu objednali rovno s týmto balíčkom. Stáva sa z toho svadobný monopol,“ otvára dvere do svadobného biznisu dekoratérka Ľubica Špániková.

Otvoriť galériu

Zbytočný luxus

Predstavy neviest sa rôznia, no zväčša sa delia na dve skupiny. „Sú nevesty, ktoré nemusia brať ohľad na finančnú situáciu a doprajú si na svadbách všeličo. Ale potom sú také, ktoré majú obmedzený rozpočet, no tvrdohlavo trvajú napríklad na luxusnej svadobnej sále. Zažila som, ako nevesta ľutovala prekrásny priestor, pretože v drahom hoteli sa nikto z hostí nebavil a báli sa ísť pomaly na toaletu, aby nepoškodili zlaté kľučky,“ spomína Špániková a pokračuje. „Veľa neviest chce svadby v okázalom americkom štýle, čo stojí veľa peniažkov. Som však toho názoru, že stále sme na Slovensku a mali by sme sa prispôsobiť našim podmienkam, či už klimatickým, alebo aj kultúrnym,“ hovorí dekoratérka a dodáva, že niektoré nevesty si neuvedomujú, že práve malé detaily, na ktorých nástoja, bývajú najdrahšie. „Niektoré nevesty chcú pivonky v septembri. Nedajú si vysvetliť, že tak sa výzdoba zbytočne predraží a že je lepšie voliť sezónne a lokálne kvety. Nakoniec iba pivonky stoja stovky eur a to sa im už nepáči,“ vysvetľuje dekoratérka a na záver radí, aby si nevesty dobre premysleli, čo skutočne potrebujú ony samy a nepočúvali diktát sociálnych sietí. „Mnohé z tých vecí nakoniec nebudú ani potrebovať, no budú ich musieť zaplatiť.“ 

 

ČÍM VIAC SNÚBENCI VYMÝŠĽAJÚ, TÝM MENEJ SVADBU PREŽÍVAJÚ

Martin Kramara, hovorca KBS

Otvoriť galériu
Martin Kramara.
Zdroj: čtk, tasr, anc

Obľúbenosť svadieb v kostole u párov aj u menej veriacich ľudí vnímajú aj kňazi. „Občas ma zaskočí, že niektorý pár nemá vôbec žiadne, ani najzákladnejšie poznanie o učení Svätého písma a cirkvi ohľadom manželstva,“ hovorí sklamane Martin Kramara, oddávajúci kňaz a hovorca Konferencie biskupov Slovenska a pokračuje. „Keď som bol kaplán, čudoval som sa, prečo farár nechce plniť rôzne požiadavky a špeciálne predstavy snúbencov o netradičnom vstupe, hudobných nástrojoch, popových skladbách, rozhadzovaní ryže a kvetín po kostole, štýlových prekvapeniach atď. Veď nech to majú podľa vlastných predstáv, myslel som si. Časom som pochopil a moja skúsenosť ukazuje, že čím viac dvojice v tomto smere vymýšľajú, tým menej pre nich býva dôležitý vnútorný obsah slávenia sviatosti manželstva,“ prezrádza a dodáva. „Veľmi smutnou skúsenosťou pre kňaza je, keď sa snaží vyjsť v ústrety najrozličnejším požiadavkám a nakoniec vám povedia: sväté prijímanie pri obrade nechceme, to nám netreba...Moja najjednoduchšia rada snúbencom znie: naučte sa už počas chodenia spolu modliť, a objavite veci, o ktorých sa mnohým ani nesníva, hoci si objednali tú najromantickejšiu svadbu z katalógu.“

 

AJ V MINULOSTI SI ĽUDIA NA SVADBY POŽIČIAVALI

Etnologička Katarína Nádaská

Otvoriť galériu

Podľa etnologičky bola svadba veľkou parádou v ktoromkoľvek storočí. „Keď si zoberieme sobáše pred 100 rokmi, tak iba svadobný odev a parta pre nevestu boli finančne veľmi náročná vec. Na svadobný kroj sa šetrilo celý život. Dokonca sa hovorilo, že ak bolo v rodine viac dcér, rodina schudobnela. Napríklad v prvej polovici 19. storočia bývali svadby veľmi veľké. Ľudia sa zadlžovali, dokonca máme dochované cirkevné napomenutia, kde kňazi poukazovali na to, že by mali byť svadby skromnejšie. Svadba bola aj v minulosti vecou prestíže,“ pripomína. Pravda však je, že aj keď sú dnes svadby možno rovnako veľké ako pred 100 rokmi, naši predkovia ich prežívali duchovnejšie. „Vyplývalo to aj z toho, že v minulosti ne­existovali iné ako cirkevné svadby. Je veľmi zaujímavé, že dnes sa k sobášu v kostole uchyľujú ľudia, ktorí sú len vlažní veriaci a to preto, že obrad v kostole považujú za veľmi pekný a dôstojný.“

 

JE PÔŽIČKA NA SVADBU DOBRÝ NÁPAD?

Borist Just, finančný expert z Fincentrum

Otvoriť galériu
Boris Just, finančný expert
Zdroj: archív b.j.

Svadba je nákladná vec a mnohé nevesty sa nechcú vzdať sna o veľkej svadbe, ani keď na to nemajú peniaze. Mali by sa uskromniť alebo si radšej požičať?

Je pochopiteľné, že každá mladá žena má svoj veľký deň vysnívaný a chce si ho užiť tak, aby spomienka naň zostala uchovaná dlho v pamäti. S tým súvisia, samozrejme, aj náklady spojené so svadbou. Pokiaľ však na to človek nemá, mal by si dobre rozmyslieť, či sa uskromní, alebo či a kde si požičať a súčasne myslieť na riziká súvisiace so zadlžením. V prvom rade si skúsiť premyslieť možnosti, ako by mohol náklady na svadbu znížiť a až potom rozmýšľať o výške pôžičky.

Mnohé páry si na splnenie sna o veľkom dni berú spotrebné úvery. Nie je to drahé riešenie?

Spotrebný úver je jedna z možností, ako si požičať bez toho, aby človek musel doložiť účel alebo založiť nehnuteľnosť. Práve preto je to jedna z najčastejších možností, ako vykryť náklady na svadbu. Z hľadiska preplatenia sú dnes úrokové sadzby nastavené v rozmedzí od 5 - 15 %, maximálna splatnosť je 8 rokov. Pre predstavu, pri pôžičke vo výške 10 000 eur, 8-ročnej splatnosti a úrokovej sadzbe 10 % vychádza mesačná splátka 152 eur a klient preplatí takmer 4 600 eur.

Banky dnes už posudzujú, či človek dokáže úver splácať a ak mu nezostane dostatočná rezerva, neschvália ho. Nie je to tak?

Je, a preto by sa klient nemal dostať do situácie, že úver nedokáže splácať. Nesmieme však zabúdať, že tento prepočet nezohľadňuje budúcu finančnú situáciu mladomanželov. Preto je veľmi dôležité zvážiť, či budem úver vedieť splácať aj v budúcnosti.

Je teda vhodné zadlžiť sa?

Ak rodina čaká bábätko, prípadne jej hrozia iné výpadky príjmu alebo zvýšenie nákladov - napríklad nové bývanie, hypotéka a podobne, úver na svadbu by som neodporúčal. Okrem toho môže takýto úver znížiť bonitu klienta pri posudzovaní hypotéky. Takže v takom prípade je vhodnejšie uskromniť sa, prípadne si požičať od rodiny. Ideálne je vopred sa pripravovať na jednotlivé životné etapy a mať, napríklad aj na svadbu, našetrené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?