Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2018 05:00 | Správy | Domáce správy

Slováci platia za potraviny stále viac, Danko ešte pritvrdil: Zdraží nová daň nákup potravín?!

Zdražovanie potravín pokračuje. Slovákom uberá táto časť nákupov čoraz väčšiu časť rozpočtu.

Napriek tomu SNS pod vedením Andreja Danka (44) už predložila do parlamentu návrh nového odvodu pre potravinové reťazce. Podľa nich by zo svojich tržieb mali odvádzať viac peňazí do štátneho fondu. Opozícia už upozorňuje, že týmto krokom dôjde k zdraženiu potravín.

Rekordérom v zdražovaní bol petržlen. Táto zelenina totiž medziročne zdražela až o 67 %, naopak rekordérom v zlacňovaní je aromatickejší zeler, ten je lacnejší o 24 %. Podľa posledných údajov ceny potravín stále rastú. „Potraviny a nealkoholické nápoje v auguste 2018 medziročne zdraželi o 3,6 %,“ uviedla analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. Ako doplnila, oproti prvému polroku, keď sme boli svedkami cenového rastu potravín v rozpätí 4 - 7 %, tak ide o neprehliadnuteľné spomalenie cenového rastu potravín. „Aj napriek tomu stále patríme medzi krajiny s najvýraznejším nárastom cien potravín v rámci celej EÚ,“ upozorňuje Sadovská. Prvé miesto v raste cien obsadilo Rumunsko (4,6 %).

Za nákup zaplatíme viac

 

Ceny potravín na pultoch predajní ovplyvňujú viaceré faktory, prirodzene, je dôležité, koľko sa daných plodín urodí. „Vplyvom nepriaznivého počasia v hlavných produkčných oblastiach hodnotia poľnohospodári tohtoročnú úrodu ako veľmi zlú,“ povedal Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Po novom sa SNS pustila do toho, aby potravinové reťazce odvádzali novú daň do štátneho fondu. Má tvoriť 2,5 % ich čistého obratu. „Reťazce majú v dodávateľskom potravinovom reťazci dominantné postavenie z hľadiska zisku,“ myslí si poslanec SNS Radovan Baláž. Z vyzbieraných peňazí, čo má byť asi 150 miliónov eur, chcú podporiť odbyt poľnohospodárskych produktov vyrobených na Slovensku a kompenzovať výkyvy počasia, ktoré majú vplyv na úrodu.

Otvoriť galériu
Proti chystanému odvodu sa ozvala opozičná SaS. Tá tvrdí, že cieľom bude rast výšky cien potravín a ťažšie uplatnenie nových investorov u nás. „Poslanci SNS vyslovene klamú, keď v dôvodovej správe tvrdia, že osobitný odvod nebude mať žiaden vplyv na hospodárenie obyvateľstva,“ uviedla Jarmila Halgašová. Poslankyňa Jana Kiššová dopĺňa, že „takáto daň rast cien ešte posilní a spôsobí len ďalšie zvýšenie cien potravín a zníženie kúpyschopnosti ľudí“. „Peniaze tradične dostanú ľudia blízki strane Andreja Danka, takže diskriminácia bude prenikať aj do oblasti produkcie potravín. Navyše, v dôsledku vyšších cien budú ľudia ešte viac nakupovať za hranicami Slovenska,“ dodala tímlíderka SaS Jarmila Halgašová. Proti sa ozýva aj Slovenská asociácia moderných obchodov. „Akékoľvek dodatočné zdanenie vybranej skupiny podnikateľov na Slovensku považujeme za diskriminačné. Môže to mať negatívny dosah na bežných spotrebiteľov,“ tvrdia.

DRAHŠIE PIVO

Pre nepriaznivú úrodu potvrdili zvyšovanie cien napríklad už aj výrobcovia piva. Naopak, veľmi dobrú úrodu hlásia ovocinári, najmä pri jablkách

POČASIE ÚRODE VEĽMI NEPRIALO

Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva

- Dôležitým faktorom je počasie. Tak napríklad na Slovensku prišla tohtoročná jar o dva týždne neskôr a takmer ihneď nasledovali suchá. Ani prívalové dažde neboli pre poľnohospodárov výhrou. No a v lete sa farmári museli popasovať s horúčavami.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

ČO OVPLYVŇUJE CENY

Matej Korpáš, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

- V prvom rade sú to ceny komodít, z ktorých sa vyrábajú potraviny, ale čoraz významnejšou zložkou, ktorá sa podieľa na tvorbe cien, sú aj výdavky zamestnávateľa. Ide hlavne o ceny energií, mzdy a odvody zamestnancov a ďalšie poplatky. To, aká je výsledná cena v obchode (spotrebiteľská cena), do veľkej miery určuje samotný obchod.

FAKTY O VÝVOJI CIEN POTRAVÍN NA SLOVENSKU

1/5 - takmer takú časť z nákladov domácnosti tvoria potraviny, v EÚ je priemer 12 %.

V rámci EÚ máme na Slovensku siedme najlacnejšie potraviny.

Vo všetkých krajinách V4 však platia ľudia menej ako u nás.

O 1/3 je nižší vývoz potravín ako ich dovoz, naša krajina nie je potravinovo sebestačná.

V prvom polroku 2018 patrilo našej krajine nelichotivé prvenstvo v zdražovaní, ceny u nás rástli v priemere o 5,4 %, čo bolo najviac z krajín EÚ.

O 46 % zdraželi u nás potraviny v rokoch 2000 až 2017.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, mač, joc, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo