Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2018 09:59 | Správy | Domáce správy

Novinár a analytik Radovan Bránik o vražde Kuciaka a Kušnírovej: Som presvedčený, že objednávateľ je Slovák

Už dlhší čas sa pozadiu v Policajnom zbore a väzbám na podsvetie venuje Radovan Bránik. Mapuje aj situáciu na strednom Slovensku a len pred pár dňami zverejnil prepojenia v prípade objednávky vraždy a tamojšieho bývalého elitného policajta.

Nedávno za sériu blogov získal novinársku cenu. Bránik sa v súvislosti s vyhrážkami, ktoré pri svojej práci dostáva, často ukrýva na neznámych miestach. Zo zdrojov v bezpečnostných zložkách má aj informácie o prípade dvojnásobnej vraždy.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Ako sa pozeráte na súčasný stav vyšetrovania dvojnásobnej vraždy?

Vyšetrovatelia mali istý čas dostatok dôkazov vedúcich k páchateľom, ale potrebovali ich nejakým spôsobom ešte vyprovokovať. Ak sa dopustíte takého činu, nezískate pocit, že ste v bezpečí. To má veľký vplyv, postupne vás to vyčerpá, unaví a v jednom momente skočíte na čokoľvek.

 

Myslím si, že išlo presne o použitie identikitu. Jedinou chybou bolo, že bol príliš kvalitný a v takýchto prípadoch ho zvyčajne stačí pustiť do registrov fotografií na občianskych preukazoch. Zo strany vyšetrovateľov išlo o šikovný úskok, tým ľuďom sa uľavilo a získali pocit bezpečia.

Čiže tento postup im pomohol dopátrať sa podozrivých?

Predpokladám, že zdokumentovali istú formu neopatrného správania, ktorým dôkaznú situáciu umožnili dostať až na miesto, aby mohli zadržať osoby. Ak majú pravých, tak sa dostali na úroveň vykonávateľov, čo je len základná úroveň. Ďalší level je niekto, kto potreboval, aby ich zavraždili - skupina, ktorej Kuciak prekážal. Toto bude ešte ťažšie, než nájsť páchateľov - toto je najdôležitejšie pre spoločnosť - v koho záujme to bolo, aby to zosnoval.

Ľudia, ktorí to majú na svedomí, mohli odčítať z pier svojich pánov, že niečo im nie je po vôli, málokedy to ide explicitne spôsobom, že choď a zavraždi Kuciaka a jeho frajerku. Skôr využívajú spôsoby tak, aby neboli zdokumentovateľné a ak aj, tak to hovoria spôsobom, že „niečo by s tým bolo treba urobiť“. Páchatelia nemuseli vedieť, kto je objednávateľom.

Čo považujete za najväčší problém v súvislosti s vyšetrovaním?

Jeden je bývalý príslušník Policajného zboru, jeden je vojak a ďalší zase pôsobil v iných bezpečnostných zložkách štátu, takže v plnej miere to podporuje naratív, ktorý som pred časom otvoril.

Už aj v bežnej konkurenčnej vojne medzi konkurentmi v malom meste dochádza k zložitému objednávaniu a dochádza k masívnym únikom informácií a spolupráci príslušníkov bezpečnostných zložiek na páchaní takejto formy trestnej činnosti.

Bez nej by účinnosť vyšetrovacích tímov bola oveľa vyššia. Únik informácií je najväčšou hrozbou - čierne ovce v zbore. Otázka je, či budú vedieť ustrážiť úniky a zamedziť ľuďom vynášať. Vražde predchádzalo sledovanie.

Máte informácie o tom, čo sú dva motívy, ktoré sa vyšetrujú?

Dezinformácií je niekoľko. Považujem za legitímne a správne, že v takomto prípade vypúšťajú orgány činné v trestnom konaní nejaké dezinformácie, aby zmiatli ciele. Otázka teraz je, či informácie, ktoré poskytujú advokáti, sú ich súčasťou. Môže to byť stratégia, že obaja vidia do spisu.

Nerozumiem potrebe hovoriť o množstve vyšetrovacích verzií. Zrejme to má nejaký zámer. Podstatné je, či to je dokázateľné. Môže to byť podobne ako identikit, šikovný zastierací manéver. Neupínal by som sa na to. Nevidím v tomto reálny zmysel. Ide o to, aby ľudia, ktorí za tým stoja, boli stále nervózni a neistí, či nie sú cieľom.

Prikláňate sa k tomu, že v prípade je slovenská stopa dôležitejšia?

Som presvedčený, že objednávateľ alebo skupina je rýdzo slovenský páchateľ, ktorý sa stratil v dave a mal záujem odstrániť Kuciaka.

Dá sa povedať, z akého dôvodu mali záujem zbaviť sa Kuciaka?

Povedal som to už pred pár mesiacmi a predpokladám, že to súvisí s kauzou na Najvyššom súde. Predstavte si, že ste silná skupina, ktorá pracuje s eurofondmi, potom ich delí na ďalšie kopy, ktoré si rozdeľujú ďalší a ďalší ľudia.

Potom z toho odvádzajú nejaké percentá a časť vecí končí v rôznych sporoch. Niektoré zo sporov sa blížia k podaniu na Najvyšší súd a stratíte možnosť ovplyvňovať, ktorému senátu bude pridelená vaša kauza, tak stratíte absolútne kontrolu nad situáciou.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!