Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2018 19:05 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Ľudia opäť vyšli do ulíc: Pochod Za slušné Slovensko

Námestie SNP v hlavnom meste sa od 19:00 zapĺňa ľuďmi.

Aj po výraznom posune vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) sa ľudia opäť schádzajú v Bratislave. Hlavnou požiadavkou pochodu zostáva vyšetrenie ohavnej vraždy, ale aj únosu vietnamského podnikateľa a ostatných káuz súčasnej vlády. 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Tisíce ľudí sa stretlo na námestí SNP v Bratislave na pochode Za slušné Slovensko a dav sa presúva k budove Národnej rady SR. Tam sú naplánované príhovory Doroty Nvotovej, Zuzany Petkovej, Jána Gorduliča, Marián Mitasa, Martina Šimečku a Juraja Benetina. V čele pochodu kráčajú organizátori zhromaždenia Juraj Šeliga a Karolína Farská a spolu s ďalšími ľudmi nesú transparent "Postavme sa za slušné Slovensko". Organizátori ešte pred pochodom vyzvali ľudí aby si rozsvietili mobilné telefóny, lampáše a baterky, pretože "svetlo vždy porazí tmu". Niektorí ľudia držia transparenty, na ktorých vyzývajú celú vládu k odstúpeniu.

Pochod Za slušné Slovensko sa dnes po dlhšej prestávke koná v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Podľa Juraja Šeligu a Karolíny Farskej z iniciatívy Za slušné Slovensko je spoločný tlak potrebný až do momentu odsúdenia vraha a hlavne objednávateľa vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

 

Požiadavkou pochodu Za slušné Slovensko je výmena vlády, keďže nová vláda premiéra Petra Pellegriniho podľa Šeligu nič neurobila, aby obnovila dôveru v štátnu moc, nezávislosť polície, prokuratúry, súdnictva. K organizácii pochodu sa tentokrát pridali aj vedci zo Slovenskej akadémie vied z iniciatívy Veda chce žiť, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno, Iniciatíva slovenských učiteľov a iniciatíva Kultúrny reparát ako aj mimovládne organizácie združené v zoskupení Chceme veriť.

Vyše päťsto ľudí sa dnes zišlo na zhromaždení pri košickej Dolnej bráne a na pochode po Hlavnej ulici Za slušné Slovensko. Na zhromaždení v úvode organizátori i účastníci potvrdili, že nezabúdajú na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny. Ich pamiatku si uctili minútou ticha a potom skandovaním hesla Nezabúdame. Organizátor Ján Gálik pripomenul viaceré kauzy, ku ktorým došlo v poslednom čase. „Nič sa nezmenilo,“ kričali ľudia. Vládu Petra Pellegriniho nepovažujú za slušnú a dôveryhodnú a označili ju za bábkovú vládu.

Búrlivým potleskom privítali na pódiu Zlaticu Kušnírovú, matku zavraždenej Martiny. „Som rada, že sa ľudia pozviechali a pokračujeme v spoločnom boji, ktorý začal Janko. Je na nás, aby sme tento boj doviedli do konca. Nedovoľme, aby nám oligarchovia a mafiáni zobrali Slovensko,“ povedala Kušnírová. Podľa Jána Gálika zo SAV politici a ministerstvo ponížili vedeckú a akademickú obec ako nikto doteraz.

S plamenným prejavom vystúpil farmár František Oravec z Gyňova neďaleko Košíc. Kritizoval políciu za nečinnosť a poukázal na dianie v poľnohospodárstve. Verejne vyzval riaditeľa košickej krajskej polície Juraja Leška, ktorý predtým šéfoval polícii v Michalovciach, aby policajti neodkladali, ale riešili trestné činy a možné podozrenia z rôznych nekalých praktík a prepojení medzi niektorými subjektmi podnikajúcimi nielen v agrosektore.

S transparentom Neodchádzame sa účastníci so svietiacimi mobilmi vybrali na tichý pochod po košickej Hlavnej ulici. Zhromaždenie a pochod Za slušné Slovensko sa konal aj v Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa na ňom niekoľko stoviek ľudí. Skandovali heslá: Dosť bolo Smeru! Tiché zhromaždenie zakončila štátna hymna.

Správu budeme aktualizovať

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené