Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2018 13:50 | Šport | Cyklistika

Budú to najťažšie majstrovstvá v histórii: Sagan sa pokúsi o nemožné!

Deväť kopcov a 4670 nastúpaných metrov. Na Petra Sagana a ostatných pretekárov čakajú najťažšie majstrovstvá sveta v histórii cyklistiky.

Od španielskej Ponferrady 2014 sa na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike poriadne nedostali k slovu vrchári. Tri tituly slovenského fenoména Petra Sagana sa zrodili v klasikárskych či šprintérskych dojazdoch v Richmonde, Dauhe a Bergene. Innsbruck však "horolezcom na bicykloch" všetko vynahradí v plnom rozsahu. Nedeľňajšie preteky mužskej kategórie elite merajú 258,5 km a cyklisti počas nich nastúpajú 4670 m.

"Budú to také náročné preteky. Nebudem sa čudovať, ak ich dokončí len 45 či 50 cyklistov z pôvodného počtu 200. Na okruhu budú prakticky všade kopce, bude to asi najťažší ´majstrák´ v histórii," uviedol pre agentúru SITA Marek Čanecký. Okrem neho budú Slovensko reprezentovať Martin Haring, Patrik Tybor, Martin Mahďar (všetci Dukla Banská Bystrica) a trio z Bora-Hansgrohe Juraj Sagan, Peter Sagan a Erik Baška. Slováci budú mať v pelotóne jasnú úlohu - čo najviac pomôcť Petrovi Saganovi, ktorý sa ako "nevrchár" pokúsi o takmer nemožné - miešať kartami na popredných priečkach výsledkovej klasifikácie. "Neviem ešte, aká presne bude taktika s pomocou v ´balíku´ alebo či sa pokúsime ísť aj do úniku. Záleží na tom, čo si povedia chalani z Bora-Hansgrohe," dodal Čanecký pár dní pred pretekmi.

Pelotón sa vydá na trať v Kufsteine a po úvodných zahrievacích 57 km na zvlnenej rovine príde na rad séria deviatich stúpaní na ceste do Innsbrucku. To prvé "Gnadewald" ešte pred príchodom na okruh meria 2,6 km a má priemer "výživných" 10,5%. "Už tam sa môže zrodiť zaujímavý únik, hoci to bude ešte poriadne ďaleko pred koncom," pripomína portál britského Eurosportu.

 

Na prvý zo šiestich okruhov vstúpia cyklisti po 85 km jazdy. Každý z nich meria 23,9 km a dominuje mu 7,9 km dlhé stúpanie do Iglsu s priemerným sklonom 5,7% a dvojnásobným maximom. "Na pretekoch Grand Tour by malo toto stúpanie zrejme prívlastok iba III. kategórie. ale jeho kumulatívny charakter s pribúdajúcimi kilometrami zrejme spôsobí oddelenie zrna od pliev," pripomína Eurosport. Cyklisti toto stúpanie absolvujú sedemkrát s chuťovkou na záver. Bude ním 2,8 km dlhá stena Höttinger Höll (Peklo Höttingen) s priemerom 11,5% a pasážami s maximom 25%. Z jeho vrcholu to bude do cieľa 8 km, ktoré cyklisti "zletia" v krkolomnom zjazde. "Toto stúpanie bude zrejme miestom, kde sa zrodí rozhodujúci útok," dopĺňa vo svojej prognóze Eurosport.

Vlani v nórskom Bergene Peter Sagan dovŕšil víťazný hetrik a stal sa prvým cyklistom v histórii, ktorému sa podarilo vyhrať preteky s hromadným štartom na MS trikrát v neprerušenej sérii. Okrem Sagana majú tri tituly majstra sveta na konte aj Belgičania Eddy Merckx a Rik van Steenbergen, Španiel Óscar Freire a Talian Alfredo Binda. "Vďaka náročnému profilu úradujúci šampión Sagan nevyzerá ako favorit. Určite sa vopred nevzdá, ale silnejší vrchári ako on si určite zaslúžia vyššiu pozornosť v predštartových prognózach," napísal portál Velonews.

Majstrovské preteky v mužskej kategórii elite sa v nedeľu začnú o 9.50 h. Víťaz v cieli sa očakáva po 16.50 h.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!