Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2018 08:51 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
Video

Politici reagujú na zadržanie podozrivých z vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Odvážny odkaz Matoviča

Slovenskí politici reagujú na zadržanie osôb podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Vyšetrenie a potrestanie vinníkov vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je jednou z priorít vlády. Uviedol to premiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti v reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé z tejto vraždy. Verí, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov.

Otvoriť galériu

Pellegriniho správa o zadržaní podozrivých teší, oceňuje profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. "Som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť," doplnil predseda vlády.

 

Matovič: Treba odhaliť objednávateľa

Vrah vykonávateľ už zrejme putuje za mreže, ale omnoho dôležitejšie je, aby sme všetci spoznali vraha objednávateľa. V reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to na sociálnej sieti uviedol líder OĽaNO Igor Matovič. Podstatné je podľa neho odhaliť toho, "kto rozhodol, že mladému chalanovi za jeho prácu spolu so snúbenicou treba navždy zavrieť ústa".

Ministerka Saková: Polícia vypočula asi 200 ľudí

Otvoriť galériu
Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia podľa informácií ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ministerka to uviedla na svojom profile na sociálnej sieti v reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé z tejto vraždy. Verí, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov.

Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. "Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade. Ďakujem každému jednému policajtovi, svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu tejto brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí," dodala Saková.

Lipšic: Musíme dôverovať vyšetrovateľom

Otvoriť galériu
Bývalý poslanec a v súčasnosti právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic ocenil prácu polície a prokuratúry. Zároveň na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook požiadal ľudí, aby dôverovali orgánom činným v trestnom konaní a vo výsledky ich práce. Podľa Lipšica stále nie je vyšetrovanie na konci, pretože je potrebné identifikovať objednávateľov dvojnásobnej úkladnej vraždy z februára tohto roka."Dnes v skorých ranných hodinách boli zadržaní podozriví zo spáchania úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," napísal Lipšic na sociálnej sieti.

Odkázal ľuďom, že prípad vyšetrovali od začiatku profesionáli, vrátane dozorujúcich prokurátorov z Úradu špeciálnej prokuratúry. "Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne, a často oprávnene, všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem Vás požiadať o doveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," doplnil advokát.

Danko: Verím, že sa podarilo zadržať skutočných vykonávateľov

Otvoriť galériu
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko oceňuje kroky polície pri dolapení podozrivých z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej. Danko tak reaguje v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol jeho hovorca Tomáš Kostelník. „ Aj postup polície pri tomto ohavnom prípade ukazuje, že Slovensko nie je nefunkčná diera. Verím, že sa polícii podarilo zadržať skutočných vykonávateľov popravy a rovnako vypátra aj objednávateľov vraždy,“ povedal Danko na margo dnešného zadržania ôsmich podozrivých v Kolárove.

Milan Krajniak: Prvý veľký krok

Otvoriť galériu
Milan Krajniak
Zdroj: tasr
Policajti a prokurátori, ktorí robia na prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, nie sú ešte na konci, no urobili prvý veľký krok k objasneniu ohavného činu. V súvislosti so zásahom NAKA v Kolárove to uviedol podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Zároveň to dokumentuje podľa neho aj to, že ak majú ľudia, ktorí si chcú robiť svoju prácu rozviazané ruky, prídu aj výsledky. Podstatné preto v súčasnosti nie je podľa neho teoretizovať o zmene zákona o Policajnom zbore či o menovaní a odvolávaní policajného prezidenta. "Podstatné je dostať do funkcií charakterných ľudí, ktorí si chcú a vedia robiť svoju prácu. Tak, ako si ju robia policajti a prokurátori z tímu na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy," zdôraznil Krajniak.

Galko: Dôležité je usvedčiť vykonávateľov aj objednávateľov

Otvoriť galériu
Dôležité je usvedčiť vykonávateľov aj objednávateľov vraždy. Ak sa dôkazmi či priznaniami zadržaných potvrdí, že sú skutočnými páchateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bude to dobrá správa pre celé Slovensko. Uviedol to poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS). "Zostáva teraz len veriť, že polícia nešla po falošnej stope, má dostatok dôkazov a vyšetrovateľské úkony sú vykonávané profesionálne," poznamenal. Ako ďalej doplnil, otvorenou otázkou je, či polícia zadržala podozrivých z vraždy i z objednávky na vraždu, lebo to nemusia byť totožné osoby.

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí," informuje na sociálnej sieti polícia.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať