Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2018 23:05 | Správy | Zahraničné správy

Trump ohlásil ešte tvrdšie sankcie voči Iránu: USA nikdy nedovolia, aby Teherán získal jadrové zbrane

Spojené štáty nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane. V stredu to v Bezpečnostnej rade OSN vyhlásil americký prezident Donald Trump s tým, že jeho administratíva už pripravuje nové a ešte tvrdšie sankcie ako tie, ktoré už Washington na Teherán uvalil.

Trump v máji oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, v auguste potom Spojené štáty zaviedli voči Iránu nové sankcie. Všetky odvetné opatrenia začnú platiť do začiatku novembra. Ostatní signatári dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie časti medzinárodných sankcií, teda Británia, Čína Francúzsko, Nemecko a Rusko, s rozhodnutím USA nesúhlasia a s Teheránom chcú ďalej obchodovať.

Trump v stredu v BR OSN medzinárodnú dohodu tvrdo kritizoval, lebo podľa neho umožňuje Iránu ďalej kráčať po strašidelnej ceste, na konci ktorej je jadrová zbraň. Preto je podľa šéfa Bieleho domu nutné, aby aj ostatní členovia BR OSN spolupracovali s USA s cieľom zabrániť Teheránu získať nukleárne zbrane. Trump tiež povedal, že Teherán podporuje terorizmus vo svete a vyvoláva napätie a konflikty v regióne.

Iránsky prezident Hasan Rúhání označil rozhodnutie USA odstúpiť od dohody za chybu a povedal, že skôr či neskôr Spojené štáty dohodu opäť podporia. V izolácii je Washington a nie Teherán, súčasná situácia navyše nikomu neprináša výhody, dodal. Rúhání tiež povedal, že Teherán nechce žiadny vojenský stret s americkými silami kdekoľvek na Blízkom východe. "Nechceme na nich útočiť. Nechceme napätie zvýšiť," uviedol.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po Trumpovom prejave vyhlásil, že americká politika sankcií a zadržiavanie nie je v prípade Iránu dostatočným riešením, pretože je potrebné dohodnúť sa na dlhodobom pláne riešenia krízy. "Súhlasím s cieľmi prezidenta Spojených štátov, aj keď sa nezhodneme v otázke jadrovej dohody. Myslím, že musíme spoločne vytvoriť dlhodobú stratégiu, ktorá sa nemôže zúžiť len na sankcie a zadržiavanie," povedal Macron. Francúzsky prezident sa v BR OSN zmienil o balistických zbraniach, ktoré majú k dispozícii skupiny napojené na Irán. "Na Blízkom východe je novým a znepokojujúcim vývojom alarmujúca balistická podpora, ktoré sa dostáva (libanonskému radikálnemu hnutiu) Hizballáhu a (jemenským šiitskym povstalcom) Húsíom. To musí prestať, než to vyústi v ďalšiu destabilizáciu už tak napätej situácie v regióne," dodal.

Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej je dohoda s Iránom najlepšou možnosťou, ako Teheránu zabrániť získať jadrovú zbraň. "Sme odhodlaní dohodu zachovať tak dlho, kým Irán bude plniť všetky svoje záväzky," uviedla. Irán starostlivo dodržiava podmienky dohody, čo vo svojich hodnotiacich správach potvrdzuje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), povedal v BR OSN ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. "Rusko je presvedčené, že je potrebné dohodu zachovať. Aktívne na tom pracujeme s Iránom, Čínou a Európskou úniou," uviedol s tým, že absencia dohody by ohrozila stabilitu regiónu. Dodal tiež, že zrušenie dohody s Iránom by mohlo ohroziť proces likvidácie jadrového arzenálu v Severnej Kórei.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf na twitteri napísal, že USA zneužili BR OSN a opäť zistili, že sú v porušovaní rezolúcie tohto kľúčového orgánu OSN osamotené. Zaríf tak odkázal na fakt, že BR OSN dohodu v minulosti podporila. Americké sankcie potom označil za akt nevídanej pomsty. Teheránu sa popri Rusku zastal aj ľavicový bolívijský prezident Evo Morales, ktorý kritizoval Spojené štáty za to, že sa rozhodli medzinárodnú jadrovú dohodu vypovedať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!