Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2018 12:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jana Kocianová († 72) posledné mesiace trpela: Choroba jej vzala to najcennejšie

Choroba jej prekazila všetky túžby! Speváčka Jana Kocianová († 72), ktorá minulú nedeľu podľahla rakovine, v sedemdesiatych rokoch žiarila ako vokalistka kráľa československého popu Karla Gotta (79).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Hoci neskôr pokračovala v sólovej kariére, s maestrom sa ešte chcela postaviť na jedno pódium. Zákerná diagnóza však úspešnej umelkyni postupne brala to najcennejšie - hlasivky, ktoré jej bránili koncertovať. Rakovina tak vpísala do jej osudu úplne iný scenár, ako mala v pláne.

Kocianová zasvätila celý svoj život spevu a z hudobnej dráhy odmietla zísť aj vtedy, keď jej lekári diagnostikovali rakovinu prsníka. Zákerná choroba neskôr napadla aj speváčkine hlasivky, čo temperamentná umelkyňa niesla veľmi ťažko. „Rakovina prsníka môže spôsobiť metastázy v rôznych častiach tela,“ vysvetlil onkológ Jozef Mardiak. Diagnóze, ktorá každému obráti život naruby, sa však speváčka vzoprela zo všetkých síl. So svojím milovaným remeslom odmietla seknúť aj po tom, ako jej rakovina drzo začala kradnúť zlato z hrdla.

Umelkyňa podstúpila operáciu i nevyhnutné ožarovania, neprestala však vystupovať a na pódiá sa postavila vždy, keď jej to zdravotný stav čo i len trochu dovoľoval. „Keď stratila hlas, brala to ako prechodnú záležitosť. A mala pravdu, hlas sa jej ešte vrátil,“ povedal Novému Času speváčkin manžel Josef, ktorý stále veril, že jeho manželka sa uzdraví. Bohužiaľ, musel sa však prizerať, ako Kocianovej najväčšia vášeň musela pre vážne zdravotné problémy ísť bokom.

 

Zmarené plány

Keď na Slovensku stúpala hviezda Jany Kocianovej, zaregistroval ju aj maestro Karel Gott. „Jana Kocianová spoločne s Jitkou Zelenkovou boli mojimi prvými vokalistkami od roku 1973. Hneď na začiatku som im dal možnosť na našich koncertoch spievať aj sólovo, pretože každá mala svoj osobitý zamatový príjemný hlas,“ zveril sa Novému Času Gott.

Otvoriť galériu

„V Československu platilo, že spievať s Gottom môže tiež iba hviezda,“ rozpráva v knihe Zahoď starosti speváčka, ktorá ešte túžila oprášiť staré zlaté časy. „Myslím, že sa s Jitkou Zelenkovou znovu vedľa pána Gotta postavíme. A ešte nejaké trio bude. Bolo by to krásne si spolu znovu zaspievať! I keby to bolo len na pár koncertoch,“ vyjadrila sa Jana pred pár mesiacmi pre český denník Aha! Rakovina ju však pripravila o zdravie, hlas a všetky plány.

Speváčkin manžel začal hneď po smutnej udalosti vybavovať pohreb a kar. Posledná rozlúčka s Janou Kocianovou bude v piatok o 14.00 hod. v bratislavskom krematóriu.

Choroba poškodzuje hlas

Jozef Mardiak, onkológ

Rakovina môže zasiahnuť hlasivky aj v prípade rakoviny prsníka, nie je to nič nezvyčajné. Rakovina prsníka môže spôsobiť metastázy v rôznych častiach tela. Konkrétne môže poškodiť nervy, ktoré inervujú hlasivky, alebo môže zasiahnuť centrálny nervový systém, kde je rečové centrum. Možným následkom je, že pacient nebude vedieť artikulovať alebo nebude môcť rozprávať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ms, Novy Cas, mm

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Pri zrážke dvoch osobných vozidiel v obci Horná Kráľová zomreli traja ľudia.
Foto
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ